Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στροφή της Αμερικανικής πολιτικής στη Θράκη

Ράπισμα στην Άγκυρα για τους ψευτομουφτήδες
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε διπλό σοκ στους Τούρκους. Πρώτον, γιατί οι ψευτομουφτήδες χαρακτηρίζονται «ανεπίσημοι». Δεύτερον, γιατί αυτοί που τους έχουν επιλέξει κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ότι «καταπιέζουν»

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

«Χαστούκι» για την Τουρκία, αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρεμβαίνει απροκάλυπτα στα εσωτερικά μας ζητήματα, για να προβάλλει απαιτήσεις σχετικά με ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών στη Θράκη, αποτελεί η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έκθεση αυτή, που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών, περιέχει θέσεις που δικαιώνουν την ελληνική πολιτική σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτικών ελευθεριών με τρόπο που εξαγρίωσε τις «Ομοσπονδίες Τούρκων Δυτικής Θράκης», οι οποίες ήταν μαθημένες να περνούν τη γραμμή τους εδώ και χρόνια στα επίσημα κείμενα.
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το ρήμα «καταπιέζω» για να περιγράψουν την συμπεριφορά μελών της μειονότητας, που καθοδηγούνται από το προξενείο, απέναντι στους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς, τους οποίους προσφάτως διόρισε το υπουργείο Παιδείας σε τζαμιά και δημόσια σχολεία της Θράκης.
Στην έκθεση σημειώνεται, με διάθεση υποβάθμισης, ότι «ορισμένα (σ.σ. μόνον) μέλη της μειονότητας ζητούν να έχουν δικαίωμα εκλογής μουφτήδων με την επιφύλαξη των δικαστικών τους δικαιωμάτων, όμως το κράτος αρνείται λόγω της δικαστικής ιδιότητας των μουφτήδων».

«Επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης»
Από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η εκλογή μουφτή είναι καθολική απαίτηση της μειονότητας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν οι Τούρκοι, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν με τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Σε άλλο σημείο της η έκθεση αναφέρει:
«Ορισμένα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας αναγνωρίζουν τον επίσημα διορισμένο από το κράτος μουφτή, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει τους δύο «ανεπίσημους» μουφτήδες και καταπιέζουν για την εκλογή των επίσημων ιμάμηδων».
Η τελευταία αυτή διατύπωση προκάλεσε διπλό σοκ στους Τούρκους. Πρώτον, γιατί οι ψευτομουφτήδες χαρακτηρίζονται «ανεπίσημοι». Δεύτερον, γιατί αυτοί που τους έχουν επιλέξει κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ότι «καταπιέζουν».
Το γεγονός ότι η έκθεση δεν αναφέρει ότι η μειονότητα είναι (δήθεν) κατά του νόμου των 240 ιμάμηδων και δεν κάνει μνεία ούτε στους λόγους εναντίωσης της μειονότητας, προκάλεσε αντιδράσεις σε εξτρεμιστικούς κύκλους στο εξωτερικό.

Ο περιώνυμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η έκθεση «δεν αναφέρει τα θρησκευτικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει η μειονότητα και κατηγορεί τους αμερικανούς συντάκτες της ότι «η έκθεση αντικατοπτρίζει πλήρως την επίσημη θέση της κυβέρνησης».
Ήταν τόσος ο εκνευρισμός των Τούρκων για το περιεχόμενο της θετικής για την Ελλάδα έκθεσης, που οι Τούρκοι δια της Ομοσπονδίας τους συνέταξαν αντι-έκθεση στην οποία παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για το τι συμβαίνει στη Θράκη.
Με τη διαφορά, ότι αυτή η έκθεση δεν αναρτήθηκε ούτε πρόκειται να αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 254


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. olla auta simvenoun metis evlogies tismbourdelo ellinikis kuvernisis kai ianikanotita ton arhigon ton enoplon dinameon tis horas prokimenou natrixoun tadontia stous prodotes autis tis horas (

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]