Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως έγινε η στρατιωτική επιχείρηση για την διάσωση του Φόλεϊ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 4ης Ιουλίου, περίπου 24 άνδρες της Δύναμης Δέλτα —καταδρομείς του στρατού των ΗΠΑ— έφτασαν με βαριά οπλισμένα ελικόπτερα Μπλακ Χοκ στην Ακρίσι, μια μικρή πόλη κοντά στη Ράκα, στις όχθες του Ευφράτη.

Πριν προσγειωθούν για να αναζητήσουν τους Αμερικανούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, κατέστρεψαν κρίσιμης σημασίας στόχους: τα αντιαεροπορικά όπλα της βάσης των τζιχαντιστών, 5 χλμ. νοτιοανατολικά της Ακρίσι, ενός προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους.

Τις λεπτομέρειες για την έφοδο μετέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένα μέλος μιας οργάνωσης ακτιβιστών της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα Αμπού Ιμπραχίμ αλ Ρακάουι.

«Η έφοδος έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Τα ελικόπτερα άρχισαν να ρίχνουν, κατέστρεψαν τα αντιαεροπορικά», είπε ο Ρακάουι.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε πληροφορίες για την έφοδο αυτή την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την ανάρτηση από τους τζιχαντιστές στο Διαδίκτυο ενός βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του Φόλεϊ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως οι καταδρομείς απέτυχαν να απελευθερώσουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο ή οποιονδήποτε άλλο όμηρο και διευκρίνισε ότι προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή διότι μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ πληροφορήθηκαν ότι είχε διεξαχθεί η επιχείρηση αυτή.

Η έφοδος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων βαθιά μέσα στα εδάφη που ελέγχει το ΙΚ, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η Ουάσινγκτον.

Αφού προσγειώθηκαν, οι καταδρομείς απέκλεισαν τον δρόμο προς τη Ράκα και κινήθηκαν προς μια αυτοσχέδια φυλακή όπου πίστευαν πως κρατούνταν ο Φόλεϊ και οι άλλοι όμηροι, σύμφωνα με τον Ρακάουι. Όταν διαπίστωσαν πως δεν ήταν εκεί, επιτέθηκαν στη βάση, που οι τζιχαντιστές είχαν ονομάσει «Μπιν Λάντεν» προς τιμή του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα. Οι Αμερικανοί καταδρομείς την έκαψαν, είπε ο ίδιος.

«Σύμφωνα με χωρικούς, έκαψαν τη βάση και σκότωσαν όλους τους μαχητές» του ΙΚ οι οποίοι βρίσκονταν σε αυτήν, ανέφερε ο Ρακάουι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι «πολλοί» τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, ενώ ένας Αμερικανός στρατιωτικός τραυματίστηκε όταν ένα ελικόπτερο δέχθηκε πυρά. Σύμφωνα με τον Ρακάουι, τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η αποστολή εγκρίθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και βασίστηκε σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, περιλαμβανομένων και μαρτυριών ομήρων που είχαν απελευθερωθεί, σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Οι πηγές αυτές δεν επιβεβαίωσαν την ημερομηνία που διεξήχθη η επιχείρηση.

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή χερσαία εμπλοκή του αμερικανικού στρατού εναντίον του ΙΚ, και είναι επίσης η πρώτη γνωστή αμερικανική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εντός του εδάφους της Συρίας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή το 2011.

Η αποτυχία της αποστολής υπογραμμίζει τα όρια των προσπαθειών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα για τα δεδομένα στο πεδίο, εν μέσω της χαοτικής συριακής σύρραξης.

«Πιστεύαμε ότι είχαμε καλά στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκονταν», οι όμηροι, είπε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μια πηγή μέσα στη Συρία που πρόσκειται στο ΙΚ είπε εξάλλου στο Ρόιτερς ότι οι τζιχαντιστές είχαν μαντέψει ότι θα γινόταν επιχείρηση διότι Αμερικανοί εμφανίστηκαν και άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις για τους ομήρους στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας, περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

«Οι Αμερικανοί έψαχναν τους ομήρους τους και αναζητούσαν απελπισμένα οποιαδήποτε πληροφορία», εξήγησε το πρόσωπο αυτό στο Ρόιτερς υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Συνάντησαν κόσμο στην Αντάκια κι έθεσαν ερωτήσεις. Μετά από αυτό, ήταν ξεκάθαρο πως θα γινόταν επιχείρηση. Το (Ισλαμικό) Κράτος την προέβλεψε κι έλαβε προφυλάξεις. Την περίμεναν, για αυτό πιθανόν άλλαξαν την τοποθεσία όπου κρατούσαν τους ομήρους».

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ιδρυτής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ερωτηθείς σχετικά είπε πως όταν έγινε η επιδρομή, ακτιβιστές στη Ράκα είχαν λάβει μια αναφορά από μία πηγή που πρόσκειται στο ΙΚ περί μιας επιχείρησης Αμερικανών. «Κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν ελικόπτερα και πυρά, αλλά δεν γνώριζαν πολλά παραπάνω απ’ αυτό».

Η πηγή που πρόσκειται στο ΙΚ είχε πει τότε πως μερικοί από τους Αμερικανούς σκοτώθηκαν και ότι «μερικοί από τους αδελφούς τραυματίστηκαν», πρόσθεσε

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) εκτιμά ότι πάνω από 20 δημοσιογράφοι που έχουν απαχθεί, τόσο Σύροι, όσο και ξένοι, συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Στίβεν Σότλοφ, που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο του ΙΚ.

Ο δήμιος του Φόλεϊ προειδοποιεί στο βίντεο ότι ο Σότλοφ θα έχει την ίδια τύχη, εάν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ συνεχιστούν.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]