Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πυρηνικά στα χέρια των τζιχαντιστών στο Ιράκ

Το απόλυτο όπλο καταστροφής και τρόμου, στα χέρια φανατικών που δεν θα διστάσουν να επιβληθούν μέσα από ένα ολοκαύτωμα 
  • Το ΙΚΙΛ ελέγχει πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βόρειο Ιράκ 
  • Επιστολή - έκκληση του Ιράκ προς τον ΟΗΕ για άμεση βοήθεια 
  • Ένα λάθος ή μία εντολή φανατικού τζιχαντιστή μπορεί να φέρει τον όλεθρο και να ξεκινήσει μία μη ελεγχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση 
Πηγή Russia Today

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της κυβέρνησης του Ιράκ, «ομάδες τρομοκρατών έχουν κατασχέσει πυρηνικά υλικά που χρησιμοποιούνται για επιστημονική έρευνα σε ένα πανεπιστήμιο στο βόρειο τμήμα της χώρας». Ο απεσταλμένος του Ιράκ στον ΟΗΕ έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση για βοήθεια, «προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι από την χρήση των υλικών από τους τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον πρέσβη του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλί Aλχακίμ, περίπου 40 κιλά υλικού από ενώσεις ουρανίου φυλάσσονταν στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τέτοια υλικά «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής».

Στην επιστολή του Αλχακίμ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, η οποία φέρει ημερομηνία 8 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε από το Reuters χθες, Τετάρτη, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ομάδες τρομοκρατών έχουν κατασχέσει πυρηνικό υλικό σε θέσεις των οποίων τον έλεγχο έχει απολέσει σήμερα το ιρακινό κράτος».
Στην ίδια επιστολή ο Αλχακίμ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο τα υλικά αυτά να μεταφερθούν λαθραία εκτός Ιράκ.

Παράλληλα, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters:

«Η εκτίμησή μας είναι ότι στα κλεμμένα υλικά δεν συμπεριλαμβάνεται εμπλουτισμένο ουράνιο, γεγονός το οποίο θα καθιστούσε δύσκολη την χρήση τους για την κατασκευή όπλων».

Στην επιστολή του Αλχακίμ προς τον Μπαν Κι-Μουν αναφέρονται επίσης τα εξής:
«Η Δημοκρατία του Ιράκ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και ζητά επειγόντως την βοήθεια και την υποστήριξη που απαιτείται, προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι από την χρήση των υλικών από τους τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό».
Το Ιράκ υπέγραψε τη Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία από Πυρηνικά Υλικά τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Τα μέλη της σύμβασης συμφωνούν για την προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων και υλικού, για το οποίο δεσμεύονται ότι η χρήση, αποθήκευση και μεταφορά θα γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με δήλωση του ΔΟΑΕ:
«Προβλέπεται επίσης η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, όσον αφορά στην ταχεία λήψη μέτρων για τον εντοπισμό και την ανάκτηση κλεμμένων ή λαθραίων πυρηνικών υλικών, την μείωση τυχόν ραδιενεργών συνεπειών από ενέργειες δολιοφθοράς, καθώς και την πρόληψη και καταπολέμηση οποιωνδήποτε σχετικών παραβιάσεων».

Η δημοσίευση της είδησης για την κατάσχεση πυρηνικού υλικού από ισλαμιστές έγινε  μόλις μία ημέρα μετά την παράδοση της επιστολής από τον πρέσβη του Ιράκ στον ΟΗΕ, όπου γνωστοποιείται ότι οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο παλιών εγκαταστάσεων χημικών όπλων σε τοποθεσία βόρεια της Βαγδάτης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο Αλχακίμ αναφέρει ότι:
«Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν αναλάβει τον έλεγχο του συγκροτήματος Μουτχάνα από τις 11 Ιουνίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές στεγάζουν ακόμη υλικό ενός πρώην προγράμματος χημικών όπλων».
Στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ο Αλχακίμ απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για άμεση βοήθεια:
«Η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά από τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να κατανοήσουν τη σημερινή αδυναμία του Ιράκ, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στην καταστροφή των χημικών όπλων».
Η γρήγορη προέλαση και κτήση εδαφών από ένοπλους σουνίτες ισλαμιστές υπό την ηγεσία του αυτοαποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους" – παλιότερα γνωστού ως ΙΚΙΛ (Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (=Εγγύς Ανατολής) – τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν σήμερα κάποια εδάφη του Ιράκ και της Συρίας υπό τον έλεγχό τους, και να τα έχουν ανακηρύξει σε «Νέο Ισλαμικό Κράτος ή Χαλιφάτο»
 Η ομάδα αποτελείται κυρίως από φανατικούς Σουνίτες μουσουλμάνους, και έχει κερδίσει την υποστήριξη όσων δρούσαν ήδη στο Ιράκ και ήταν δυσαρεστημένοι με τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τους Σιίτες, οι οποίοι έχουν σήμερα τον έλεγχο της κυβέρνησης της χώρας.

Η ομάδα έχει από τις 10 Ιουνίου τον έλεγχο της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης, οπότε οι ισλαμιστές Σουνίτες κατόρθωσαν να απωθήσουν τον ιρακινό στρατό εκτός των ορίων της πόλης, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να την εγκαταλείψουν. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, το ΙΚΙΛ κατεδάφισε ιστορικά μνημεία και χώρους λατρείας σε ολόκληρη την πόλη. 

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους! 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]