Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Αμερικανοί τεντώνουν επικίνδυνα το σχοινί με τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Ενώ ο Πούτιν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος που του έχουν κηρύξει οι Δυτικοί σε όλα τα μέτωπα «θα έχει ως αποτέλεσμα να γυρίσουν τα πάντα μπούμερανγκ και θα σπρώξουν τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σε αδιέξοδο»,

ο Ομπάμα "παραδέχεται" κυνικά ότι «η  εφαρμογή αυτών των μέτρων όντως θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία» (!)

Πρακτορείο Itar –TASS
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Σε δήλωσή του χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν τελικά η κοινή λογική και η επιθυμία εξεύρεσης λύσης σε όλα τα  υφιστάμενα προβλήματα με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα.

Απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του πρακτορείου Itar-TASS στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, ο Πούτιν τόνισε:

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να γυρίσουν τα πάντα μπούμερανγκ και να σπρώξουν τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σε αδιέξοδο».
Ο Πούτιν δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει:
«Είμαι πεπεισμένος ότι, σε βάθος χρόνου, οι κυρώσεις αυτές θα βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα του αμερικανικού κράτους και τον ίδιο τον αμερικανικό λαό.
Κρίμα, πραγματικά, που οι εταίροι μας ακολουθούν αυτή την πορεία. Παρ’ όλα αυτά, οι πόρτα μας είναι ανοικτή για μια διαπραγματευτική διαδικασία με σκοπό την εξεύρεση μιας διεξόδου από αυτή την κατάσταση.
Εύχομαι να επικρατήσουν τελικά η κοινή λογική και η επιθυμία εξεύρεσης λύσης σε όλα τα προβλήματα με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα».
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας είναι γεγονός 

Στις 16 Ιουλίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις θα ισχύσουν για άτομα και επιχειρήσεις τόσο στη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον Αντιπρόεδρο της ρωσικής «Κρατικής Δούμας» (Κοινοβουλίου) Σεργκέι Νεβέροφ, την ρωσική κρατική εταιρεία Vnesheconombank (VEB), το τραπεζικό σκέλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, την Gazprombank, και την κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft.

Ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους  ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Rosneft, εκτός από παράνομες και καταχρηστικές, είναι και επιβλαβείς, κυρίως για τους αμερικανούς εταίρους της ρωσικής εταιρείας.
«Η απόφαση να τεθεί η Rosneft στον κατάλογο κυρώσεων στερείται λογικής και είναι μεροληπτική και παράνομη, καθώς η εταιρεία δεν παίζει κανένα ρόλο στην κρίση στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή είναι κυρίως επιζήμια για τους Αμερικανούς μετόχους εταιρειών και τις αμερικανικές τράπεζες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε βάσει συμβάσεων πίστωσης. Είναι πράγματι λυπηρά όλα όσα συμβαίνουν», 
δήλωσε ο πρόεδρος της Rosneft.

Αλλά αξίζει να τονιστεί και ένα άλλο μέρος της δήλωσης του Σέτσιν:
«Ως εταιρεία, η Rosneft αποτελεί μέρος του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας, τον οποίο και επηρεάζει άμεσα. Είναι φανερό, επομένως, ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο, εκτός από την ίδια την εταιρεία, την εθνική κυριαρχία και την άσκηση ανεξάρτητης πολιτικής της Ρωσίας. Οι ενέργειες των ΗΠΑ δείχνουν εμφανώς ότι καταβάλλουν  προσπάθεια να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των Ρώσων πολιτών».
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις

Οι Δυτικές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιες στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων Ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών. Μεταξύ των κυρώσεων αυτών είναι και η  απαγόρευση χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων κάποιων προσώπων, μετά την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία στα μέσα Μαρτίου.

Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Μόσχας ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας  για την απόσχιση από την Ουκρανία ήταν μια πράξη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν παρέκκλινε από τις ακριβείς αναλογίες με το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, η Δύση και το Κίεβο αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Το ιστορικό των διαδοχικών κυρώσεων από τους Δυτικούς

Στις 17 Μαρτίου, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν έναν πρώτο κατάλογο προσώπων που θα υπόκεινται σε κυρώσεις, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αρκετοί Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι.


Η λίστα αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το «δεξί χέρι» και σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντισλάβ Σουρκόφ, τον επίσης σύμβουλο του Πούτιν Σεργκέι Γκλαζίεφ, τον επικεφαλής της Επιτροπής για Υποθέσεις CIS της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, τον πρόεδρο της επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για Θέματα Συνταγματικής Νομοθεσίας Αντρέι Κλίσας, αλλά και την ίδια την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο

Στην λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για θέματα της οικογένειας, της γυναίκας και των παιδιών Έλενα Μιζούλινα, ο Πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνωφ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κωνσταντίνοφ, ο επικεφαλής του κινήματος «Επιλογή για την Ουκρανία», Βίκτορ Μέντβεντχουκ και ο πρώην Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η
Ευρωπαϊκή Ένωση* πάντα σε στενή συνεργασία

Εξ άλλου, η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση χορήγησης ταξιδιωτικής θεώρησης και τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 21 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.

Τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ θα δεσμευθούν, ενώ έχει απαγορευθεί στους Αμερικανούς να έχουν επιχειρηματικής φύσεως επαφές με τους αξιωματούχους που εμφανίζονται στην μαύρη λίστα.

Εκτός αυτού, από τα μέσα Μαρτίου έχει μπει σε εφαρμογή ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ. Η εντολή αυτή αποτελεί τη βάση των κυρώσεων κατά των παραπάνω προσώπων. Επιπλέον, το έγγραφο αυτό επιτρέπει τη θέσπιση ποινικών μέτρων κατά προσώπων και οργανισμών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας, καθώς και όσων παρέχουν υλική υποστήριξη σε άτομα που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα.

Στις 16 Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η παγκόσμια κοινότητα θα αναγνωρίσουν ποτέ τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ψηφοφορία στην Κριμαία για το καθεστώς της χερσονήσου αποτελεί «παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος». Στην ίδια εκείνη φάση, ο Αμερικανός ηγέτης τόνιζε ότι «υπάρχουν περιθώρια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση».

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 20 Μαρτίου, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις που αφορούν σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε επίσημα από την Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στη μαύρη λίστα άλλους 20 Ρώσους αξιωματούχους. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μετά τη δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι είχε υπογράψει ένα διάταγμα που του έδινε το δικαίωμα να προβεί σε ποινικά μέτρα που αφορούν σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Ο Αμερικανός ηγέτης διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα επιβλήθηκαν εναντίον Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και άλλων προσώπων, που δεν κατέχουν θέσεις εξουσίας στη Μόσχα, αλλά, καθώς η Ουάσιγκτον πιστεύει, στηρίζουν δράσεις της ρωσικής κυβέρνησης εναντίον της Ουκρανίας. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι μία ρωσική τράπεζα, μεταξύ άλλων, είχε συμπεριληφθεί στην μαύρη λίστα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

*Διαβάστε επίσης:

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι εκβιασμοί και η Αθήνα


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]