Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοινός υποψήφιος πρόεδρος Ουκρανίας από Ρωσία - Γερμανία!

Ο Πέτρο Ποροσένκο θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, έχοντας υποσχεθεί και άμεσες βουλευτικές εκλογές που θα ρίξουν τον πρωθυπουργό

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Εχουν ήδη κριθεί από τώρα οι προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην Ουκρανία: νικητής θα είναι ο Πέτρο Ποροσένκο, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που αποκαλείται και «βασιλιάς της σοκολάτας»! Ο Ποροσένκο προηγείται σαρωτικά στις εντελώς αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις που κάνουν εξαγορασμένοι Ουκρανοί δημοσκόποι, παρουσιάζοντας... εξαπλάσιο (!) ποσοστό από την κυριότερη αντίπαλό του, την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. Δεν είναι λοιπόν οι δημοσκοπήσεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα που προαναφέρθηκε.

Η εκτίμησή μας βασίζεται σε καθαρά πολιτικά γεγονότα, πολύ σημαντικότερα από στημένες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Το καθοριστικό στοιχείο επί του οποίου εδράζεται η εκτίμηση περί βέβαιης νίκης του Ποροσένκο εδράζεται στο ότι η Μόσχα και το Βερολίνο έχουν ανομολόγητα συμφωνήσει ότι αυτός μπορεί να συγκεράσει τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Γερμανίας στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος που τον καθιστά βέβαιο νικητή. Η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ενώ ήταν με τους Γερμανούς πέρασε στην υπηρεσία των Αμερικανών, βρέθηκε απολύτως απομονωμένη στο εσωτερικό της Ουκρανίας και καθόλου δεν αποκλείεται η εκλογική συντριβή της, όχι απλώς η βέβαιη ήττα της. Δεν θα εκπλαγεί κανείς αν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής πάρει... μονοψήφιο ποσοστό!

Ο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έχει σοβαρά οικονομικά συμφέροντα με τη Ρωσία, δεν είναι πρωτάρης στην πολιτική. Εχει υπηρετήσει τα συμφέροντα του Βερολίνου, ως υπουργός Εξωτερικών της φανατικά φιλοδυτικής κυβέρνησης του Γιούστσενκο, πριν από μερικά χρόνια. Εχει υπηρετήσει όμως ακόμη πιο πολύ τα συμφέροντα της Μόσχας, ως υπουργός Οικονομικών της ρωσόφιλης κυβέρνησης του ανατραπέντος Γιανουκόβιτς. Είναι οπαδός της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, πράγμα που φυσικά ευνοεί τη Γερμανία και δυσαρεστεί τη Μόσχα.

Μόλις την Κυριακή όμως δήλωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα δημοψηφίσματος με θέμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - με άλλα λόγια διαβεβαίωσε τη Ρωσία και τη Γερμανία ότι αποκλείεται να επιτρέψει οποιοδήποτε άνοιγμα της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ. Αξιόπιστες πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι ο Ποροσένκο έχει δώσει διαβεβαιώσεις στους Ρώσους και τους Γερμανούς ότι μόλις εκλεγεί, σε ελάχιστες εβδομάδες θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα εκλεγεί πρωθυπουργός ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ο άνθρωπος των Αμερικανών που τοποθετήθηκε εντελώς παράνομα στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας από τους ακροδεξιούς, φιλοναζιστές πραξικοπηματίες.

Οι Ρώσοι και οι Γερμανοί θα φτιάξουν δική τους κυβέρνηση και θα βάλουν δικό τους πρωθυπουργό, εξουδετερώνοντας έτσι επί της ουσίας τα κέρδη των ΗΠΑ από το ακροδεξιό πραξικόπημα που οργάνωσε και εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά ο Λευκός Οίκος και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Παρά τις επιμέρους διαφορές του Βερολίνου και της Μόσχας, το ζητούμενο είναι η συνισταμένη της πολιτικής που θα ασκεί η νέα ουκρανική ηγεσία να είναι ανεκτή τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Γερμανία. Αυτή δεν θα είναι μια ευθύγραμμη πορεία. Σε αρκετές περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι της Ουκρανίας, για παράδειγμα, δεν θα αφήσουν να στηθούν κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Η ρωσική απειλή για εισβολή στις ρωσόφιλες περιοχές της Ουκρανίας και το φάσμα της προσάρτησής τους στη Ρωσία κατά το πρότυπο της Κριμαίας θα υφίστανται διαρκώς. Οχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους διαπραγμάτευσης, αλλά και ως σοβαρότατο ενδεχόμενο, αν η συνομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας δεν προχωρήσει βάσει του σχεδιασμού του Κρεμλίνου. Η διαδικασία αρχικής ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας και η σταδιακή επίλυση του προβλήματος τελικού διαμελισμού της χώρας αυτής, πιθανότατα θα είναι μακρόσυρτη και με παλινδρομήσεις από τη στιγμή που ο Πούτιν δεν χρησιμοποίησε στρατιωτικά μέσα για να προσαρτήσει στη Ρωσία την Ανατολική Ουκρανία. Πρώτος σταθμός σε αυτό το μακρύ ταξίδι που κρύβει πολλές εκπλήξεις όμως είναι οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]