Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρόμος για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Το φονικό ρήγμα της Ανατολίας και οι προφητικές έρευνες των επιστημόνων
Μελέτη-σοκ για 9 Ρίχτερ που δημοσίευσε η “Le Monde”

Γράφει ο Δημήτρης Μπούρας


Έντονους φόβους για έναν επικείμενο πολύ μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζουν ανοικτά οι σεισμολόγοι μετά το ισχυρό ταρακούνημα των 6,3 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Ο πολύ δυνατός σεισμός, που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, την Τουρκία, την Βουλγαρία ακόμη και τα Σκόπια, ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες από τον Αύγουστο του 1999, όταν περισσότερες από 20.000 αθώες ψυχές «έσβησαν» από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στη Νικομήδεια.

Πρόκειται για το διαχρονικά επικίνδυνο «ρήγμα της Ανατολίας», το οποίο δεν έχει σταματήσει ποτέ να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, εξαιτίας των πολλών και καταστροφικών δονήσεων που έχει προκαλέσει μέσα στον 20ο αιώνα, με αποκορύφωμα την φονικότερη όλων πριν από 15 χρόνια.

Εφιαλτικές προβλέψεις για 9 Ρίχτερ
Καθηγητές σεισμολογίας και επιστημονικές ομάδες που μελετούν το συγκεκριμένο ρήγμα, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά πιθανόν να σημειωθεί πολύ μεγάλος σεισμός στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά της, στην Κωνσταντινούπολη.

Ενδεικτικό είναι το άκρως ανησυχητικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» τον περασμένο Σεπτέμβριο, που προεξοφλούσε μία τρομακτική δόνηση, εντάσεως μέχρι και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το άρθρο με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» έκανε εκτενή αναφορά στην έρευνα 50 ειδικών σεισμολόγων, που έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μία «νέα Φουκοσίμα» στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος SHARE στις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, που μελλοντικά δεν αποκλείεται να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών, ανήκει και η Ελλάδα. Πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται στους σχετικούς χάρτες με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι η Τουρκία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στην Φουκοσίμα της Ιαπωνίας, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19.000 άνθρωποι.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η «μέτρια», για τα δεδομένα της περιοχής, σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 15 χρόνια ερμηνεύεται από τους επιστήμονες ως… ύπουλη, γεννώντας ανησυχία.
Ακόμη πιο τρομακτική, όμως, ήταν η προ τετραετίας πρόβλεψη του διακεκριμένου τούρκου σεισμολόγου, Αχμέτ Μετέ Ισίκαρα, για μεγάλη σεισμική δόνηση στην Κωνσταντινούπολη το 2014.
Στην ριψοκίνδυνη τότε εκτίμησή του ο πρώην διευθυντής του Σεισμολογικού Ινστιτούτου, Καντίλι της Κωνσταντινούπολης, τόνιζε χαρακτηριστικά: «Συνήθως στην Τουρκία μία φορά το χρόνο συμβαίνουν σεισμοί μεγέθους Ρίχτερ. Όμως έχει να συμβεί αυτό από την 1η Μαΐου του 2003 και αυτό με ανησυχεί. Έτσι ήταν και πριν τον σεισμό της 17ης Αυγούστου του 1999. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».
Στο ίδιο δραματικό μήκος κύματος κινούταν την ίδια περίοδο η πρόβλεψη του τουρκικού Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΙΜΟ) που έκανε λόγο ακόμη και για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Σύμφωνα με αυτή, ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης θα είχε αποτέλεσμα έως και 150.000 νεκρούς, 200.000 τραυματίες, 400.00 άστεγους και 300.000 ακατοίκητα σπίτια.

Όπως τονίζουν σεισμολόγοι από τη γείτονα χώρα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στα βάθη της Ανατολίας, η Κωνσταντινούπολη περιμένει μέσα στις επόμενες δεκαετίες μίας τεράστιας ισχύος δόνηση.
«Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Θάλασσα του Μαρμαρά. Γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ως το 2030 είναι 64% και η πιθανότητα να συμβεί έως το 2090 είναι 95%», είχε επισημάνει στη Wall Street Journal ο διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντίλι στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Ντογάν Καλαφάτ.

Το φονικό ρήγμα της Ανατολίας
Το λεγόμενο «ρήγμα της Ανατολίας» διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία.
Η περιοχή του βόρειου ρήγματος έχει μήκος 1.400 χλμ. και χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας, η οποία κινείται προς τα δυτικά, από την ευρασιατική πλάκα.
Η κίνηση της περιοχής του ρήγματος αυξάνει σταθερά. Από 6.5 χιλιοστά ανά έτος προ δεκαπενταετίας, έφθασε στα 17 χιλιοστά την προηγούμενη πενταετία και σήμερα αγγίζει τα 20-30 χιλιοστά με κατεύθυνση τα νοτιοδυτικά.

Η κινητικότητά του είναι ιδιαίτερη και αυτή τη στιγμή θεωρείται το πιο ενεργό ρήγμα στην Ευρώπη, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές τα τελευταία 100 χρόνια, από το 1912 στο Γκανός και το 1939 στο Ερζινστάν, μέχρι τις σεισμικές δονήσεις του 1999 στο Ιζμίτ.


Σεισμολόγοι και ειδικοί ερευνητές επιμένουν εδώ και πολύ καιρό πως το ρήγμα αυτό, που εφάπτεται της Κωνσταντινούπολης, επιφυλάσσει έναν ακόμη καταστροφικό σεισμό. Αναλυτικότερα, ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ, αρίθμησε 835 μικροσεισμούς από το 2006 έως το 2010. Το πόρισμα της έρευνας περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χιλιομέτρων, σε βάθος λίγων χιλιάδων μέτρων από το αρχιπέλαγος των Πριγκηπονήσων, που αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα «χωνευτήρι» όπου συσσωρεύεται για αρκετά χρόνια ένταση, η οποία –σύμφωνα με την έρευνα- θα οδηγήσει σε έναν δολοφονικό σεισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες αναμένουν την επανεμφάνιση του Εγκέλαδου στην περιοχή με μία δόνηση τουλάχιστον 7 Ρίχτερ στην «αυλή» της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου τα λεγόμενα «7άρια» εμφανίζονται με συχνότητα 200-250 ετών και τα δύο τελευταία ήταν το 1509 και το 1766. Με απλές μαθηματικές πράξεις, αντιλαμβάνεται κανείς πως το 2016 συμπληρώνονται τα 250 χρόνια.

Πηγή εφημ. KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Είναι λάθος να αναφέρεται η φράση "Σεισμός 9 ρίχτερ" για την Ελλάδα. Στο γαλλικό κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο. Αναφέρεται μόνο ότι όπως ο Ιαπωνικός σεισμός του 2011 ήταν απροσδόκητα μεγάλος (εκτιμούσαν ότι μπορούσε να δώσει μέχρι 8.7 η περιοχή και έδωσε 9άρι στρόγγυλο) έτσι και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης μπορεί να δούμε κάποτε σεισμούς πιο μεγάλους από αυτό που θεωρούμε σήμερα πιθανό. Για την Ελλάδα θεωρείται ότι με το ζόρι μπορεί να δούμε 8.5 μία φορά στα 10000 χρόνια. Ίσως θα πρέπει το 8.5 να το κάνουμε 8.7, αλλά τα 10000 χρόνια παραμένουν.
    Είναι αντιδημοσιογραφικό όχι μόνο να μεταφέρονται λάθος από το γαλλικό πρωτότυπο στα ελληνικά, αλλά και να αναπαράγονται τόσο εκτεταμένα και άκριτα από δεκάδες μέσα στην Ελλάδα. Ήθελα να 'ξερα ποιος ήταν αυτός που το ξεκίνησε, αλλά επαναλαμβάνω ότι φταίνε και αυτοί που άκριτα επαναλαμβάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]