Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τζιά σε λίγο θα θεωρείται προάστιο της… Άγκυρας

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Τον Φεβρουάριο του 2014, ανοίγοντας τις εργασίες διάσκεψης σχετικά με τη θαλάσσια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο πέλαγος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι «η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά», με στόχο την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Προανήγγειλε ακόμη πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας για τη διαμόρφωση κοινής θαλάσσιας πολιτικής των «27».
Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στάθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση της πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο, ενώ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. «Αυτό σημαίνει ανακήρυξη και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η ελληνίδα επίτροπος για την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις, Μαρία Δαμανάκη, τόνισε την ανάγκη να είναι βιώσιμες οι προτάσεις για την προώθηση αυτής της μακρο-περιφερειακής προοπτικής και κάλεσε όλα τα μέρη να εργαστούν στη βάση της «γαλάζιας» θαλάσσιας ανάπτυξης, με γνώμονα την προστασία και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος.

Όλα τα παραπάνω έχουν την δική τους σημασία, καθότι η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Και οι πολιτικοί συνέταιροι, στην αρχηγία της χώρας, αναζητούσαν τρόπο για να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι η ανάπτυξη είναι ... κοντά.

Αξίζει λοιπόν στο μετεκλογικό πλαίσιο να αναρω τηθεί κανείς σε ποιό σημείο είμαστε λίγους μήνες μετά. Τα τελευταία γεγονότα είναι ενδεικτικά.

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στην περιοχή των Κυκλάδων παραβίασαν χθες μία φρεγάτα και τέσσερις πυραυλάκατοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που συμμετέχουν στην άσκηση "BEYAZ FIRTINA 2014", που διεξάγεται στο κεντρικό Αιγαίο, αφού κινήθηκαν διαδοχικά και σταδιακά εκτός των δεσμευμένων περιοχών. Ειδικότερα, η φρεγάτα Kemal Reis και τις πυραυλακάτους Meltem, Imbat, Ruzgar, Firtina, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέχρι τις 4 το απόγευμα, κινήθηκαν βορείως της Νάξου, νοτίως της Πάρου και απομακρύνθηκαν ανατολικά της Σαντορίνης.

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούντο από ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κάθε τουρκικό πλοίο που κινείτο εκτός των δεσμευμένων περιοχών και εισερχόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων συνοδευόταν καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ από αέρος παρακολουθείτο από 2 ζεύγη ελληνικών F-16, που βρέθηκαν στην περιοχή για το σκοπό αυτό. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει δύο περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο, ανατολικά των Κυκλάδων για τη διεξαγωγή της άσκησης.

Συμπέρασμα; Όπως πάνε τα πράγματα, η Τζιά σε λίγο θα θεωρείται προάστειο της Άγκυρας, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτιμήσει, ίσως μετά από συμβουλές των “συμβούλων” του πρωθυπουργού, ότι η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίζεται η τουρκική επιθετικότητα είναι αυτή του στρουθοκαμηλισμού. Οι Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν αποτελούν πιά “παραβιάσεις” με την έννοια των εξαιρέσεων αλλά στην πραγματικότητα είναι το status quo. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα που περνά τα τουρκικά πλοία “περιοδεύουν στο Αιγαίου” με αποτέλεσμα να παγιώνουν τις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο.

Σε κάθε επίπεδο επιθετικότητα
Και σαν να μην έφτανε η στρατιωτική επιθετικότητα, η δύσκολη θέση στην οποία έχει έρθει ο Ερντογάν, τον κάνει να προσπαθεί να εκτονώσει την πολιτική πίεση του εσωτερικού στο εξωτερικό. Και με δεδομένο ότι σε όλα τα υπόλοιπα σύνορα της η Τουρκία αντιμετωπίζει “ήττες” (βλ. Ιράν, Συρία κλπ) ο εύκολος στόχος είναι η Ελλάδα.

Τον... «ξένο δάχτυλο» επιστράτευσε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για εκπαίδευση τρομοκρατών σε ειδικά στρατόπεδα σε ελληνικό έδαφος, επιχειρώντας να εξηγήσει την κοινωνική αναταραχή στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν πέρυσι τον Ιούνιο στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Με αφορμή την συμμετοχή μελών του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP/C) σε πρόσφατα επεισόδια στη συνοικία Οκμεϊντάν της Πόλης, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων, ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το σενάριο βάσεων στην Ελλάδα της χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατικής οργάνωσης από την Αγκυρα.

«Όλοι γνωρίζουμε ποιος στηρίζει και προστατεύει αυτές τις ομάδες. Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του DHKP/C είναι στην Ελλάδα. Τους έχουμε δει να εισέρχονται στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει επιχειρήσεις σε βάρος τους αλλά δεν ξέρουμε γιατί ακόμα λειτουργούν εκεί τα στρατόπεδα» δήλωσε σχετικά.

«Όποτε τα πράγματα πήγαιναν καλά εδώ, υπήρχαν άνθρωποι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Τουρκία. Κάθε φορά που η Τουρκία προχωρούσε σε οικονομική ανάπτυξη, έγινε στόχος τρομοκρατικών ομάδων ή στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Κάποια σκοτεινά χέρια είτε στην πατρίδα είτε στο εξωτερικό συνεργάστηκαν», συμπλήρωσε.

Στο παραλήρημά του διερωτήθηκε δε πώς έγινε η Ιαπωνία και η Γερμανία να εξελίχθηκαν στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Τουρκία - που δεν συμμετείχε όπως ανέφερε - δεν τα κατάφερε...

Όσο για την «αυτοκριτική» του ενόψει της πρώτης επετείου από τα αιματηρά επεισόδια στο πάρκο Γκεζί, η εξήγηση που έδωσε ήταν η εξής: «Είναι σαν να πατιέται ένα κουμπί και νόμιμες και παράνομες οργανώσεις διαταράσσουν την ειρήνη. Είναι τόσο προετοιμασμένη αυτή η επίθεση που στοχεύουν ταυτόχρονα στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομία»...

Και ποιά είναι η απάντηση της Τουρκίας; Η μειονότητα στην Θράκη
Φυσικά το τουρκικό “Κόμμα ισότητας και δημοκρατίας”. Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα “Ας μιλήσουμε επιτέλους” το κόμμα αυτό, με καθαρά ανθελληνική φύση και καταστατική λειτουργία που ξεπερνά την λέξη "επικίνδυνο", δεν κατόρθωσε φυσικά να εκλέξει "εκπρόσωπο" στην Ευρωβουλή και ούτε έλπιζε πως θα το κατορθώσει (συγκέντρωσε ένα ποσοστό ψήφων κοντά στο 12% επί του συνόλου των ψήφων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Το "κόμμα" αυτό δημιουργήθηκε για να γίνει η επίσημη βάση ανθελληνικών δραστηριοτήτων μέσα στο ελληνικό έδαφος από την πλευρά της Τουρκίας. Δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως "ωρολογιακή βόμβα" εις βάρος της χώρας...
Και εκεί, αλλά και στο Αιγαίο η Τουρκία χτίζει μία σοβαρή υπόθεση αμφισβήτησης, των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε κάθε επίπεδο. Στρατιωτικό, οικονομικό, πολιτικό, εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς διπλωματίας.

Όσο για την Ελλάδα; Κοιμόμαστε ακόμη.

Πηγή εφημ. "Ελεύθερη Ώρα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Καλά ρε παιδιά, εμείς γιατί δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια επιχειρήματα της άλλης πλευράς για να κάνουμε αβλαβείς διελεύσεις στα ανάλογα δικά τους διεθνή ύδατα;
    Εφ' όσον απο τις διεθνείς συνθήκες επιτρέπεται το ένα με τί δικαιολογία θα απαγορεύεται το άλλο;
    Πώς ασκείται η διπλωματική μας πολιτική τέλος πάντων, μόνο με φάκελο παραπόνων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καύσιμα για να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα 3 εκατ αυτοκίνητα, άνευ λόγου και αιτίας ουσιαστικά, όμως έχουμε.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]