Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία αναπτύσσει βόμβα με θερμοβαρική κεφαλή

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με μια πρόσφατη διαρροή απόρρητων εγγράφων που αφορούν την τουρκική διεύθυνση εξοπλισμών, αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός νέου είδους όπλου (Βόμβα), που χρησιμοποιεί θερμοβαρικές κεφαλές. Οι τουρκικές αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για τον σχολιασμό, ή για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν, τις πληροφορίες αυτές αναφέρει το δημοσίευμα.

Η διαρροή του εγγράφου αναφέρει ότι, μια εξειδικευμένη πτέρυγα του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, με την ονομασία SAGE, έχει «χρεωθεί» από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με την δημιουργία ενός πρωτοτύπου αλλά και την δοκιμή ενός νέου όπλου υψηλού επιπέδου, σε ειδική συνάντηση της επιτροπής άμυνας το 2013.
Η τρέχουσα κατάσταση του όλου έργου είναι άγνωστη, αλλά το γεγονός είναι ότι η είδηση «ήρθε» στην επιφάνεια, ακριβώς την στιγμή που η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία, για την παράνομη πώληση πυραυλικής τεχνολογίας προς την Τουρκία και μια σειρά από άλλες χώρες, έμειναν « άναυδες».

Η Τουρκία είναι γνωστή για την διαφύλαξη των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων για πολλά χρόνια.

Ένα «θερμοβαρικό όπλο» αποτελεί ένα τύπο εκρηκτικού που χρησιμοποιεί το οξυγόνο, από τον περιβάλλοντα αέρα για να δημιουργήσει μια έντονη έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία, και στην πράξη το ωστικό κύμα που παράγεται από ένα τέτοιο όπλο, είναι συνήθως σημαντικά μεγαλύτερο σε διάρκεια από ό, τι σε ένα συμβατικό εκρηκτικό.
Το συγκεκριμένο όπλο στο οποίο εργάζονται οι Τούρκοι, τεκμαίρεται ότι είναι μια βόμβα καυσίμου – αέρα (fuel-air bomb) ένα από τα πιο γνωστά είδη των θερμοβαρικών κεφαλών.

Αυτές οι βόμβες προκαλούν σημαντικά μεγαλύτερη καταστροφή από ό, τι άλλα παρόμοια εκρηκτικά όταν χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερα υψόμετρα ή μέσα σε περιορισμένους χώρους, όπως σήραγγες, σπήλαια, και αποθήκες…

Η νέα θερμοβαρική κεφαλή είναι πιθανό να είναι παραδοτέα στα τουρκικά αεροσκάφη αλλά αναμένεται επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε πυραύλους επιφανείας- επιφανείας.

Σχόλιο: Περιττό να αναφέρουμε ότι ένα τέτοιου είδους όπλο στο τουρκικό οπλοστάσιο, θα πολλαπλασίαζε κατά πολύ την στρατηγική δύναμη της Τουρκίας, σε ολόκληρη της ΝΑ. Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια.
Οι θερμοβαρικές βόμβες είναι το πιο ισχυρό όπλο μετά τις πυρηνικές βόμβες. Είναι τέτοιο το μέγεθος της πίεσης και της θερμότητας που εκλύεται κατά την έκρηξη, που πολλοί επιστήμονες την ονομάζουν «μικρή ατομική βόμβα». Συνήθως χρησιμοποιούνται για να πλήξουν στόχους που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της γης. Πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς οι θερμοβαρικές βόμβες εκρήγνυνται, κατακαίουν το οξυγόνο στην περιοχή και ουσιαστικά πνίγουν τα θύματά τους.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]