Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απέτυχε πλήρως η CIA στην Ουκρανία

  • Ομολογία αποτυχίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία
  • CIA: «Η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει οπωσδήποτε στην ανατολική Ουκρανία» 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο διευθυντής της CIA John O. Brennan μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου, την Τρίτη 11 του Μαρτίου του 2014, στην Ουάσιγκτον, ομολόγησε στην ουσία την αποτυχία των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σχετικά με την Κριμαία, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Washington Times.

Ο επικεφαλής της CIA John O. Brennan, δήλωσε την Τρίτη, ότι ο ρωσικός στρατός διαθέτει την «απόλυτη» δυνατότητα να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία και μόνο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «γνωρίζει» πραγματικά εάν μια τέτοια εισβολή θα συμβεί, το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Είμαστε σε ένα πολύ λεπτό και οριακό σημείο», δήλωσε ο κ. Brennan, ο οποίος υπερασπίστηκε την εκτίμηση των αναλυτών της CIA για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να αντιμετωπίσει ερωτήσεις των αμερικανών γερουσιαστών, σχετικά με το γιατί οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, απέτυχαν να προβλέψουν την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς, θέλατε η CIA να προβλέψει το μέλλον, όπως την απόσχιση της Κριμαίας και την ενσωμάτωση της στην Ρωσία, καθώς και το ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε εισβολή στην ανατολική Ουκρανία;» απάντησε, ερωτώντας ο κ. Brennan στο ακροατήριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον.

«Αλλά η αλήθεια είναι σαφής και απλή», είπε ο ίδιος, «σχεδόν όλα τα μελλοντικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, διαμορφώνονται από πολλές παραμέτρους και μεταβλητές και ακόμη οι οποιεσδήποτε εξελίξεις που δύναται να συμβούν, απαιτούν τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις της ηγεσίας», κατέληξε ο Brennan.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Michigan, Mike Rogers, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών, την περασμένη εβδομάδα διέταξε την αναθεώρηση της αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που προβλέπεται από το Κογκρέσο, λόγω της ξαφνικής τροπής της πορείας των γεγονότων, με την αιφνιδιαστική παρέμβαση του ρωσικού στρατού στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο γερουσιαστής Ρότζερς είπε ότι στόχος του ήταν να εντοπιστούν τα κενά κατά την άποψη του, της κυβέρνησης της Ρωσίας στην περιοχή και όχι απαραίτητα να επικρίνει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, ήταν πιο σαφής, υποστηρίζοντας κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα ότι, «οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αποτέλεσαν μια «τεράστια αποτυχία» στο να εντοπίσουν τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν και να προβλέψουν την πιθανότητα με την οποία ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να ενεργήσει στην Ουκρανία».

Η δημοκρατική γερουσιαστής της Καλιφόρνια Dianne Feinstein, που κατέχει και την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ανέφερε επίσης, ότι η κοινότητα έχει «εκπλαγεί» από την παρέμβαση στην Κριμαία.

«Η υπόθεση στην Κριμαία είναι μια τελειωμένη υπόθεση από τη στιγμή που γνωρίζουμε γι αυτό», είπε η κα Feinstein Politico την περασμένη εβδομάδα καθώς έφευγε από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση για την Ουκρανία.

Η Wall Street Journal, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν αντίθετες εκτιμήσεις ως προς τις προθέσεις της Μόσχας, με το Πεντάγωνο να έχει υποβαθμίσει την πιθανότητα παρέμβασης στην Κριμαία, ενώ η CIA προτείνει ότι μπορεί να είναι επικείμενη!

Ο γερουσιαστής Brennan ήταν επιφυλακτικός την Τρίτη σχετικά με το βαθμό στον οποίο η Ρωσία μπορεί τώρα να προετοιμάζει «μία από τα ίδια» σχετικά με την ανατολική Ουκρανία.
«Έχει η Ρωσία την δυνατότητα να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία; Απολύτως την έχει», ερώτησε και απάντησε ο ίδιος.
«Αλλά νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, όσο αφορά τον Πρόεδρο Πούτιν, είναι να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς θα πράξει, καθώς επίσης και τι είναι πρόθυμος να κάνει υπό το φως μιας επικείμενης διεθνής καταδίκης των οποιωνδήποτε ρωσικών κινήσεων».
«Υποθέτω ότι μόνο Πούτιν ξέρει αν έχει παρθεί η τελική απόφαση», δήλωσε ο κ. Brennan.

Σχόλιο: Η Ρωσία είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι εφάρμοσε, «ελέω» Β. Πούτιν, την σοβιετική μέθοδο της περίφημης «Μασκίροβκα» ανεπτυγμένη σε όλες τις «εκφάνσεις» της στην «επιχείρηση Κριμαία».
Η μέθοδος αυτή της παραπλάνησης/απόκρυψης, καθίσταται αποτελεσματική και επίκαιρη ακόμη και στην σημερινή εποχή των τεράστιων τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπου στον τομέα της κατασκοπείας, συμμετέχουν πλήθος μέσων όπως, (δορυφόροι, συσκευές παρακολούθησης, πλήθος πρακτόρων, ακόμη πιο μεγάλο πλήθος ΜΜΕ, κατασκοπευτικά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, συσκευές παρακολούθησης συνδιαλέξεων, δυνατότητα παρακολούθησης του ιντερνέτ, αλλά και πλήθος απλών πολιτών με την τεχνολογία που κατέχουν (κινητά τηλέφωνα, laptop, iphone, κά).
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές οι ΗΠΑ δεν διέθεταν αξιόπιστο δίκτυο ροής πληροφοριών στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται κομβικό για την αποτυχία της ορθής εκτίμησης της κατάστασης.
Επίσης, σύμφωνα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, διαπιστώθηκε έλλειμμα «ειδικών αναλυτών», στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, για την ευρύτερη περιοχή της Ρωσίας, λόγω των προτεραιότητας και των επιτακτικών αναγκών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως, αλλά και των γεγονότων στην Συρία.
Όπως είχε πει όμως και ο διάσημος κινέζος στρατηγός Σουν Τζου: «Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι για το αποτέλεσμα ακόμα κι εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά δεν γνωρίζεις τον εχθρό, για κάθε νίκη που θα κερδίζεις θα έχεις και μια ήττα. Εάν δεν γνωρίζεις ούτε τον εαυτό σου, ούτε το εχθρό, θα νικηθείς σε κάθε μάχη».




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]