Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κίνα επεκτείνει την στρατηγική παρουσία της στο Ισραήλ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η Κίνα «χτίζει» σιγά –σιγά μια δυναμική στρατηγική παρουσία στο Ισραήλ, δια μέσου της ισχυρής παρουσία της και της συμμετοχής της σε ισραηλινές υποδομές αλλά και σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία και η βιομηχανία, αναφέρει ανάλυση του διεθνούς αμυντικού πόρταλ defensenews.com.

Με την έγκριση του Πεκίνου, ένας μεγάλος όγκος κινεζικών επενδύσεων οδεύει προς στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης, με την συμμετοχή κινεζικών δημόσιων ιδρυμάτων και ιδιωτών επενδυτών που αποκτούν τον έλεγχο των βασικών βιομηχανιών του Ισραήλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Κίνα να εκμεταλλεύεται μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην ισραηλινή υψηλή τεχνολογία, την καινοτομία και την τεχνογνωσία (Know How).

Από την άλλη πλευρά, δελεαζόμενος από την τεράστια αγορά αλλά και την διπλωματική ισχύ της Κίνας στον ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα του, την επέκταση των εμπορικών δεσμών του Ισραήλ με το Πεκίνο.

«Οι δυνάμεις μας συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η Κίνα έχει τεράστια βιομηχανική και παγκόσμια εμβέλεια. Το Ισραήλ έχει εμπειρία σε κάθε τομέα της υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου και την επίσκεψη του κινέζου ΥΠΕΞ στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου είχε επισημάνει δημοσίως την «ανακούφιση» της χώρας του από την άρση των περιορισμών χορήγησης αδειών εξαγωγής προς την Κίνα, ως ένα ουσιαστικό βήμα, που λαμβάνει η κυβέρνησή του, για την επέκταση της συνεργασίας και του εμπορίου με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Το Israel National Cyber Bureau σχεδιάζει να συμπεριλάβει την Κίνα στην υπό δημιουργία ομάδα «Cyber Emergency Response» για το 2015, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια σημασία που δίνει το Ισραήλ στην ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη!

Η Κίνα είναι ένας από τους κύριους υποψήφιους επενδυτές για τα μεγαλεπήβολα σχέδια κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέουν τις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ με την Ερυθρά Θάλασσα.

Το σχέδιο για την κατασκευή, την λειτουργία και τη μεταφορά του σιδηροδρομικού δικτύου θα υλοποιηθεί με σημαντική κινεζική κρατική χρηματοδότηση.

Εκτιμάται ότι το εκτιμούμενο κόστος του έργου θα υπερβαίνει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια και η σιδηροδρομική σύνδεση θα διαθέτει σήραγγες και γέφυρες, με στάση στην περιοχή Μπιρσίβα, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ενός υπερκέντρου των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας και του κυβερνοπολέμου ( πιθανόν και με κινεζική συμμετοχή).

Η ισραηλινή κυβερνητική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους. Εάν αξιοποιηθεί η τεράστια επένδυση αυτή, θα αποτελέσει το «αποφασιστικότερο βήμα» του Πεκίνου στην περιοχή, εδώ και δεκαετίες, εγκαινιάζοντας παράλληλα μια νέα στρατηγική εναλλακτική λύση με την παράκαμψη της διώρυγας του Σουέζ.

Ο Νετανιάχου «εκτιμά» το «σχέδιο «Red- Med» ως ένας πρόγραμμα υψίστης σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σινο- ισραηλινών σχέσεων, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του Πεκίνου από τις θαλάσσιες οδούς.

«Ένα σημαντικό μέρος της (κινεζικής ναυτιλιακής εμπορικής δύναμης) περνά μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ, εμείς κατασκευάζουμε άλλη δίοδο με την μορφή τρένου», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια πρόσφατη συνέντευξη του.

Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, το Πεκίνο έχει μια δυναμική παρουσία στην βιομηχανία αγροχημικών του Ισραήλ, της τάξεως των 2.400.000.000 δολαρίων με μορφή επενδύσεων από την εταιρεία China National Chemical Corp, καθώς και πρόσβαση στην ισραηλινή νανοτεχνολογία, μέσω ενός κοινού κέντρου ερευνών που πρόκειται να λειτουργήσει στην κινεζική περιοχή Tsinghua με την αρωγή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του Τελ Αβίβ.

Το Ισραηλινο-κινεζικό ακαδημαϊκό ίδρυμα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα προς όφελος της ανθρωπότητας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ίδρυση του Technion Guangdong Institute of Technology στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας αποτελεί μια τεράστια επένδυση στην έρευνα, με την συμμετοχή του τεχνικού ινστιτούτου της Χάιφα και του Πανεπιστημίου Shantou, η οποία αντιπροσωπεύει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών και των κινεζικών εκπαιδευτικών φορέων. Η συμφωνία που υπεγράφη στο Τελ Αβίβ (πριν 5 μήνες), από τον κυβερνήτη της επαρχίας Guangdong Zhu Xiaodan και ισραηλινούς επίσημους, αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο χωρών στην έρευνα.

Η επιχορήγηση για την κατασκευή του τεχνολογικού ινστιτούτου έρευνας στην Κίνα ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιήθηκε από δωρεά του ιδρύματος Li Ka Shing (LKSF) και θα περιλαμβάνει εκτός όλων των άλλων και την δημιουργία ειδικής σχολικής μονάδας. Ήταν το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε ποτέ στην τεχνική εκπαίδευση και ένα από τα πιο γενναιόδωρα δώρα στην ιστορία της ισραηλινής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων διεθνών ερευνητών και επιστημόνων, το Ινστιτούτο θα προσφέρει προπτυχιακά προγράμματα στους τομείς, «civil and environmental engineering» καθώς και της πληροφορικής για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Η δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας θα συνδέει τις κινεζικές βιομηχανίες που εδρεύουν στο Guangdong, με την τεχνολογική δημιουργικότητα των ερευνητικών ινστιτούτων του Ισραήλ, μεταφέροντας συγχρόνως την ισραηλινή υψηλή τεχνολογία στην Κίνα μέσω της προώθησης και της καινοτομίας.

Το Ινστιτούτο θα επεκταθεί υπο την αιγίδα του Πανεπιστημίου Σάντου και στις Επιστήμες ζωής και έρευνας. Μέχρι το 2020, θα προσφέρονται μαθήματα σε διάφορους τομείς της εφαρμοσμένης μηχανικής, που σχετίζονται από την επιστήμη της μηχανικής έως την αεροδιαστημική.

Ευδιάκριτη είναι και η προσφορά του κινεζικού ιδιωτικού τομέα ο οποίος πέρυσι επένδυσε 240 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση μίας ισραηλινής εταιρείας λέιζερ από θυγατρική εταιρεία του ομίλου Fosun International με έδρα την Σαγκάη. Επίσης υπάρχει η προσδοκία αγοράς της ισραηλινής εταιρείας Tnuva Food Industries Agricultural Co-Op In Israel, που ασχολείται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η Κίνα κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο και σε κοντινή απόσταση από τις ΗΠΑ.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι του Israel’s Chief Scientist Office, αναφέρουν ότι η Κίνα αντικαθιστά ταχύτατα την Ευρώπη, ως η δεύτερη κύρια πηγή κεφαλαίων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ.

«Σύντομα, αναμένουμε η Κίνα να καταλάβει την πρώτη θέση και να αποτελέσει τον καλύτερο συνεργάτη μας για τα κοινά έργα που θα διαχειρίζεται το γραφείο μας», δήλωσε ο Avi Luvton, διευθυντής του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης σε Ασία-Ειρηνικό του Israel’s Chief Scientist Office.

Η στενότερη σχέση του Ισραήλ με την Κίνα αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά ο τομέας της καλλιέργειας θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες πιθανόν και στον αμυντικό τομέα. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον κύριο στρατηγικό εταίρο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ.

Παρά την ένταση των οικονομικών, επιστημονικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών (Ισραήλ –Κίνα), οι δύο πλευρές δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από το «ρήγμα» που προκλήθηκε το 2000 και την καταγγελία του Ισραήλ από την Κίνα, για μη υλοποίηση συμφωνίας πώλησης όπλων υψηλής προτεραιότητας στον κινεζικό στρατό. Οι έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ, ανάγκασαν το Ισραήλ να ακυρώσει ένα συμβόλαιο ύψους 1.100.000.000 δολαρίων, για την κατασκευή ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης τύπου Phalcon, με το Πεκίνο γεγονός που παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αναφέρουν ισραηλινοί ειδικοί.

«Η εδραίωση των εμπορικών δεσμών με το Πεκίνο θα πρέπει να ακολουθούνται από προσεκτικά βήματα, με πλήρη τήρηση των υποχρεώσεων του Ισραήλ με τον κύριο σύμμαχο της χώρας που είναι οι ΗΠΑ», επιμένει ο πρώην υπουργός Άμυνας Ephraim Sneh.

Κάθε οικονομικό όφελος για το Ισραήλ από την προσπάθεια αναβίωσης οποιασδήποτε αμυντικού χαρακτήρα συμφωνίας με το Πεκίνο, δεν μπορεί να συμβαδίζει παράλληλα ενδεχομένως, με την ανεκτίμητη πολιτική, οικονομική και στρατηγική υποστήριξη από τον κορυφαίο σύμμαχο του Ισραήλ, που είναι οι ΗΠΑ. Με βάση το σκεπτικό του πρώην ισραηλινού υπουργού, Sneh, προτείνεται η επανεξέταση των περιορισμών των εξαγωγών προς την Κίνα.

«Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για το ισραηλινό κράτος. Το ίδιο ισχύει και για τη συμφωνία εξαγωγών προς την Κίνα», δήλωσε ο Sneh.

Σχόλιο: Η οικονομική και γεωπολιτική άνοδος της Κίνας δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις τροφής, για το 1,5 δις των κατοίκων της. Πάνω στο θέμα αυτό η Κίνα έχει «υπενοικιάσει», το 5% του εδάφους της Ουκρανίας, για την παραγωγή σταριού. (σ.σ. γνωστοί οι σιτοβολώνες της Ουκρανίας).
Αυτή είναι και η κύρια αιτία της επένδυσης κινεζικών κεφαλαίων στο Ισραήλ που κατέχει τα πρωτεία ειδικά στο θέμα της αγροτικής βιομηχανίας. Επίσης η σιδηροδρομική σύνδεση της ερυθράς θάλασσας με τις ισραηλινές ακτές, θα λύσει τα χέρια στα κινεζικά τάνκερ τα οποία θα «παρακάμπτουν» την προβληματική διώρυγα του Σουέζ.
Από την άλλη πλευρά με την προσέγγιση Κίνας –Σ. Αραβίας στον εμπορικό αλλά και στο αμυντικό τομέα διαφαίνεται η ηγεμονική θέση που θέλει να «παίξει» μελλοντικά ο «κινεζικός δράκος» στην Μ.Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει την δημιουργία του αραβικού «ΝΑΤΟ» με την συμμετοχή 6 χωρών του Κόλπου. Η Κίνα πιθανόν αποτελέσει τον «κύριο τροφοδότη» σε οπλικά συστήματα.
Αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται από κανέναν, η Κίνα πραγματοποιεί τα «απαραίτητα βήματα» για την μελλοντική «αυτοκρατορική» εμφάνιση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ειδικά στο χώρο της κεντρικής Ασίας και της Μ. Ανατολής.
Επίσης η χώρα αυτή «απλώνεται» και στην Αφρική συνάπτοντας πλήθος αμυντικών συμφωνιών με πολλά κράτη.
Όπως αναφέρει και ένα σοφό κινέζικο γνωμικό «η καλύτερη χρονική στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν. Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]