Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλβανία κάνει το Ιόνιο… Αιγαίο

  • Οι γείτονες διεκδικούν ελληνική θάλασσα και ο Βενιζέλος (πελαγοδρομώντας) ελπίζει στη μακροθυμία τους
Από τον Κώστα Ζαφειρίου

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία στο Αιγαίο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, έχει μεταφερθεί στο Ιόνιο, με την Αλβανία αυτή τη φορά, που «ζηλεύοντας» την τουρκική αλυτρωτική πολιτική και αδιαλλαξία διεκδικεί περίπου 355 τετραγωνικά χιλιόμετρα Ελληνικής θάλασσας.

Το 2009, σιωπηρά, Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν «υπογείως» για αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας στην Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά (μείζονος ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια). Η συμφωνία αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα στα νησιά και όριζε –με αφετηρία βράχους, υφάλους, νησίδες- τη μέση γραμμή με την Αλβανία, αλλά και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Με αυτόν τον τρόπο αποδόθηκαν –δικαίως και ορθώς- στην Ελλάδα 355 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσης, που έχουν μία πολύ συγκεκριμένη ειδική λειτουργική θέση, γιατί από αυτήν θα περνά σειρά αγωγών πετρελαίου και αερίου (South Stream), ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην περιοχή να υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Όμως, τα τελευταία χρόνια (του μνημονίου) η Αλβανική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη (νέα) θέση της ότι η συμφωνία του 2009 για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να υπάρξει επικύρωσή της.
Αυτό, βέβαια, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, η οποία προς το παρόν… (έχοντας υπουργό Εξωτερικώ τον κ. Βενιζέλο και πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά), ελπίζει ότι η αλβανική πλευρά θα… αλλάξει γνώμη και θα επικυρώσει τη συμφωνία του 2009.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος,αν και είχε συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας, είτε δεν έθιξε ποτέ το θέμα είτε πιστεύει στη μεγαλοθυμία των Αλβανών (δεν τολμούμε να προσθέσουμε άλλο «είτε», γιατί τότε θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για τις αποφάσεις του πολιτικού προϊσταμένου του ελληνικού ΥΠΕΞ), όπως αποδείχθηκε και στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή σε συνέδριο για την ενέργηεια:
«Ελπίζουμε δε ότι μετά τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με την αλβανική κυβέρνηση και σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας η σύμβαση που υπεγράφη το 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, θα κυρωθεί και θα ισχύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και διπλωμάτες αναρωτιούνται «αν με ευχολόγια ασκείται εξωτερική πολιτική».

Πηγή Espresso


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και ο χοντρος και ο γκαβος βρίσκονται στις θέσεις τους για να προδοσουν κομμάτια της διαλυομενης ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗΣ αποικίας .
    Και οι διπλωμάτες απορούν.......
    Θα χυθεί πολυ αίμα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]