Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καθημερινές ναυμαχίες με τους Τούρκους ψαράδες

Βόρειο Αιγαίο: Παραβιάζουν προκλητικά τα χωρικά ύδατα με συνοδεία πολεμικών πλοίων αλλά και ακταιωρών της Άγκυρας

Γράφει ο Αριστείδης Μάτιος

Καθημερινός είναι ο «πόλεμος» στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών και του Λιμενικού με τους τούρκους ψαράδες, που παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων και ακταιωρών!
Ψαράδες και τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για αδιαφορία της Πολιτείας, καθώς έως το 1999 υπήρχε παρουσία πολεμικού πλοίου στην περιοχή, ενώ πλέον τα υδάτινα σύνορα είναι «μπάστε σκύλοι, αλέστε» και οι Τούρκοι… αρμενίζουν ανενόχλητοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παράκτιων αλιέων Αλεξανδρούπολης, Δημήτρη Σαρίκα, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά ψαράδικα και πολεμικά πλοία, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
«Οι παραβιάσεις είναι καθημερινές στην περιοχή γύρω από τη Λαδόξερα. Τα αλιευτικά των τούρκων συνοδεύονται από ακταιωρούς ή και πολεμικά πλοία, προκαλώντας τις Ελληνικές αρχές να αντιδράσουν», ανέφερε ο κ. Σαρίκας.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική από το 1999, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 242/1999, που μετέφερε το καθήκον της αστυνόμευσης των ελληνικών υδάτινων συνόρων στο Λιμενικό από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως ίσχυε τότε.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει έκτοτε παρουσία ελληνικού στρατιωτικού πλοίου στο βόρειο Αιγαίο, με τους τούρκους να κινούνται ανενόχλητοι.

Πάντως, έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού υπογραμμίζουν ότι ο «πόλεμος» των παραβιάσεων έχει βαθύτερο στόχο, που δεν είναι άλλος από το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή τόσο της Λαδόξερας όσο και της Σαμοθράκης.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί σάλος στους κύκλους των λιμενικών της Αλεξανδρούπολης, καθώς ο πρόεδρος των Λιμενικών Θράκης Θανάσης Ζησίδης «καρατομήθηκε» από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έπειτα από δήλωσή του για «επέμβαση άνωθεν» σε επεισόδιο με τούρκους ψαράδες, ώστε οι λιμενικοί να αντιδράσουν ήπια και να μην δημιουργηθούν εντάσεις.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή (10/1/2014) σημειώθηκε ένταση στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό Πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Εντός των Ελληνικών υδάτων έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η τουρκικό ακταιωρός και το ελληνικό περιπολικό πλησίασαν πολύ κοντά, σε σημείο που τα δύο σκάφη ήρθαν σχεδόν σε επαφή.

Αναφορικά με το περιστατικό ο κ. Ζησίδης ανέφερε σε τοπικό ραδιόφωνο της Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή ότι «υπήρξε επέμβαση από άνωθεν στο υπουργείο, ώστε να αποχωρήσει το ελληνικό περιπολικό από το σημείο του συμβάντος» και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητά του.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»

Σχόλιο ιστολογίου: Να υποθέσουμε πως τόσο ο αρμόδιος υπουργός, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν είναι υπέρ της προάσπισης των εθνικών χωρικών υδάτων…; Καλός ο πατριωτισμός, αλλά όταν μένει στα λόγια καταντά γραφικός και επικίνδυνος για την ίδια τη χώρα…


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κυβερνουν την πατριδα προδοτες, ανθελληνες,διεφθαρμενοι που για θεο τους εχουν το χρημα και το ατομικο τους συμφερον! αλλα το χειροτερο ολων ειναι οτι ο λαος κοιμαται εδω και πολλα χρονια. ας ξυπνησουμε επιτελους και ας δωσουμε σε ολους αυτους αυτο που τους αξιζει. η κατασταση εχει φτασει στο απροχωρητο βουλιαζουμε στον βουρκο καθε μερα και περισσοτερο. ας αλλαξουμε τις 'κακες' μας
    συνηθειες και ας προσπαθησουμε ολοι για ολους και για την πατριδα , για το μελλον μας και αυτο των παιδιων μας, για τις θυσιες των προγονων μας. Ας ξυπνησουμε επιτελους!
    ΥΓ. Κωνσταντινε εμεις ευχαριστουμε για την εξαιρετικη δουλεια που μας προσφερεται. Ναι παντα ωφελουμαι οταν διαβαζω αρθρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. as ipothesoume pos I ellines politiki einai poulimeni omos pos einai dinaton I arhigi ton enoplon dinameon na apodehonte tetia apisteuti tapinosi apo autous,kai namin pernoun tin eutini tis prostasias tou ethnous sta heriatous agnoontas tous ethnoprodotes ellines politikous dihnontas sto kathe ellina politi pos I e.d. einai edo gianadiafilaxoun tin ethniki goi apo kathe esoteriko, kai exoteriko ehthro .ektos ean sas endiaferoun perisoteron ikarekles tis apraxias

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]