Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχεί η Αθήνα για εξαγωγή της τουρκικής κρίσης

Ο στριμωγμένος Ερντογάν μπορεί να βρει διέξοδο σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη

Αιφνιδιασμένη και αμήχανη εμφανίζεται η Αθήνα, αναφορικά με τις δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία, αν και οι προειδοποιήσεις για το ότι η εσωτερική κατάσταση στη γείτονα δεν εξελισσόταν ομαλά, υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όμως αυτές τις ώρες στην Αθήνα κυριαρχεί η αίσθηση ανασφάλειας και φόβου για τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης και της αποδυνάμωσης του Ερντογάν, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.

Η ανησυχία της Αθήνας και οι φόβοι της εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο, καθώς ενώ εξελισσόταν τα σκάνδαλο διαφθοράς στη γείτονα και δοκιμαζόταν έντονα η κυβέρνηση Ερντογάν, έγινε μία σοβαρή απόπειρα για εξαγωγή της κρίσης, με την εντολή που δόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση στο σεισμολογικό σκάφος «Μπάρμπαρος» να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και στα δυτικά της Κύπρου.
Εδώ και 17 ημέρες το σύγχρονο αυτό σκάφος (στα εγκαίνια του οποίου παρέστη και ο Ερντογάν) διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και συγκεκριμένα ανοιχτά της Αμμοχώστου. Τώρα, το πλοίο κινείται και δυτικά της Μεγαλονήσου και επιπλέον η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές για έρευνα στην Κυπριακή ΑΟΖ έως τις 30 Ιανουαρίου.

Το «Μπάρμπαρος» συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη, το «Bravo» και το «Deep» και πραγματοποιούν έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας, ενώ στη Λευκωσία αναφέρουν ότι οι προκλητικές αυτές ενέργειες έχουν σχέση και με την παρούσα φάση στο Κυπριακό και τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Έμπειροι διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, με αφορμή και τις προκλήσεις στην Κύπρο, σημείωναν πως «μπορεί η πρώτη φάση του σχεδίου Ερντογάν να επικεντρωνόταν στο να αντιπαρέλθει όσο μπορεί τις συνέπειες τις κρίσης και να ανασυνταχθεί στο εσωτερικό, στη συνέχεια όμως είναι πολύ πιθανό να γίνει προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να οδηγήσει ακόμα και σε επεισόδιο στο Αιγαίο.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαιναν με έμφαση πως ανησυχούν ιδιαίτερα για «περίεργες διεργασίες και εξελίξεις στη Θράκη», επισημαίνοντας πως στην αιχμή του δόρατος της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα είναι η ανακαίνιση και μάλιστα με έμφαση, και ένταση, του λεγόμενου μειονοτικού από την Τουρκία, καθώς επιδιώκει να «βαφτίσει» τούρκους όλους τους μουσουλμάνους μειονοτικούς στη Θράκη και αλλού.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι πρόσφατες αναφορές του κ. Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου σε μειονοτικό θέμα τα τελευταίο διάστημα. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, η Τουρκία προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να ανοίξει το «ανύπαρκτο μειονοτικό» της Θράκης σε όλα τα διεθνή φόρα, καθώς θέλει και επιδιώκει ριζική αναθεώρηση των Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών (Μοντρέ, Λοζάνης κ.α.) , που κατοχυρώνουν το status quo στο Αιγαίο, αλλά και το status μουσουλμανικής (θρησκευτικής) μειονότητας στη Θράκη.

«Μην εκπλαγείτε, αν, μαζί με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, δείτε και οργανωμένες προβοκάτσιες σε χωριά της Θράκης», υπογράμμιζε έμπειρος διπλωμάτης και σημείωνε με νόημα ότι «τα υποχείρια του προξενείου και κάποιοι άλλοι κύκλοι που μάλιστα διακινούν και σεβαστά χρηματικά ποσά, κινούνται μεθοδικά εδώ και καιρό στη Θράκη».

Πάντως, ένας άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για την Αθήνα είναι «το τι μέλλει γενέσθαι» μετά τη διαρκή αποδυνάμωση του Ερντογάν και ποια θα είναι η ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση στη γείτονα. Ήδη, τα βλέμματα στρέφονται σε πρώτη φάση στις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο, αλλά κυρίως στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν (αν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα) στις αρχές του φθινοπώρου στην Τουρκία.

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]