Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού πηγαίνει η χώρα των πυραμίδων;

Το πρωί της Δευτέρας 8ης Ιουλίου η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο οξύνθηκε απότομα ξανά. Ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμικά κόμματα της χώρας, το «Αλ Νουρ» δήλωσε πως αποχωρεί από τις διαβουλεύσεις για την αναζήτηση νέου πρωθυπουργού και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Την απόφαση αυτή προκάλεσε το γεγονός ότι το πρωί διαδηλωτές που υποστήριζαν τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Μοχαμέντ Μούρσι, δέχτηκε πυροβολισμούς. Σκοτώθηκαν περίπου 30 άνθρωποι. Οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται πως υποχρεώθηκαν να ανοίξουν πυρ, όταν άγνωστοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς του Καΐρου.

Το «Αλ Νουρ» είναι το δεύτερο σε επιρροή ριζοσπαστικό ισλαμικό κόμμα μετά το «Κόμμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», με το οποίο ήταν υποψήφιος πρόεδρος ο Μοχαμέντ Μούρσι. Μέχρι σήμερα το κόμμα αυτό υποστήριζε τον αιγυπτιακό στρατό. Τώρα, ουσιαστικά, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» απέκτησαν νέο σύμμαχο, και η Αίγυπτος αυτομάτως έκανε ένα ακόμη βήμα προς τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο.

Ορισμένοι Αιγύπτιοι αναλυτές λένε πως η κατάσταση μπορεί ακόμη να διορθωθεί. Άλλοι θεωρούν πως η εξέλιξη των γεγονότων στρέφεται προς επικίνδυνη ατραπό. Αυτή είναι η γνώμη του Αιγύπτιου πολιτικού σχολιαστή Αμπάς Κουνφούντ:

Υπάρχει ο κίνδυνος να κυριαρχήσει οριστικά η αναρχία στην Αίγυπτο, και η εναλλαγή στην εξουσία να γίνεται όχι σε αντιστοιχία με τις συνταγματικές αρχές, αλλά, όπως τώρα, στην πλατεία Ταχρίρ. Η αιτία κρύβεται στην ουσιαστικά απουσία δημοκρατικών παραδόσεων στον αραβικό κόσμο. Η Αίγυπτος βρέθηκε σε πολιτικό αδιέξοδο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε άλλο ένα χαρακτηριστικό της αραβικής δημοκρατίας – είναι η σημαντική ενίσχυση των τρομοκρατών.

Στο μεταξύ οι ταραχές εξαπλώνονται στην τουριστική ζώνη της Αιγύπτου. Τα μουσεία και τα αξιοθέατα του Καΐρου δεν είναι πλέον προσβάσιμα στους τουρίστες. Συγκρούσεις ξεκίνησαν στο Λούξορ, τη Χουργκάντα και το Σαρμ ελ Σείχ.

Η τουριστική βιομηχανία μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από τις επιπτώσεις της επανάστασης του 2011. Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Αίγυπτο είναι στο ίδιο επίπεδο με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και τα διόδια για τη χρήση της διώρυγας του Σουέζ. Η νέα κρίση απειλεί με νέα μείωση εσόδων και την αναπόφευκτη οικονομική κρίση.

Στο μεταξύ οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι, προειδοποιούν ότι η αιγυπτιακή οικονομία κρέμεται στο χείλος του γκρεμού και δεν έχει ζωή μεγαλύτερη των έξι μηνών. Μέχρι το τέλος του 2013 η Αίγυπτος χρειάζεται 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την πληρωμή του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους, τη στιγμή που τα αποθέματα χρυσού της χώρας έχουν μειωθεί κατά 3 φορές.

Όπως θεωρούν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Merill Lynch, η τελευταία ελπίδας είναι η βοήθεια των πλούσιων Αράβων χορηγών στο πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των ΗΑΕ. Οι ριζοσπαστικές ισλαμικές μοναρχίες όμως θα δώσουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι αμφίβολο αν η κοσμική εξουσία της Αιγύπτου θα μπορεί να τις εκπληρώσει.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]