Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα φαίνεται να επέλεξε πορεία σύγκρουσης με τους στρατιωτικούς της Αιγύπτου

Με εντολή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου συνομιλούν με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και πιέζουν για να σχηματιστεί άμεσα μια δημοκρατική κυβέρνηση. Η ενημέρωση για τη θέση του Αμερικανού Προέδρου διαφέρει από την αρχική τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, η οποία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση στα γεγονότα της Αιγύπτου.

Είναι η δεύτερη τοποθέτηση του Λευκού Οίκου με την ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι από τις αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αν και χθες ήταν αργία και οι πάντες στην Ουάσιγκτον τιμούσαν την επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, μία μόλις ημέρα μετά την ταραχώδη ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας από το στρατό. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμα χαρακτηρίσει πραξικόπημα την ανατροπή του κ. Μόρσι.

«Μέλη της εθνικής ομάδας ασφαλείας του προέδρου ήρθαν σε επαφή με Αιγυπτίους αξιωματούχους και τους περιφερειακούς εταίρους μας ώστε να μεταφέρουν τη σημασία μιας άμεσης και πλήρης επιστροφής σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση», αναφέρεται στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Reuters και τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει μια διαφανής πολιτική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές. Ο κ. ΟΜπάμα ευελπιστεί ότι ο στρατός θα αποφύγει τις αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, καθώς και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν, αναφέρει το Ρόιτερς επικαλούμενο την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Εγγυήσεις” από το στρατό…

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν την Πέμπτη πως δεν θα λαμβάνουν αυθαίρετα μέτρα εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας και θα εγγυάται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σε ανάρτηση του στρατού στο Facebook αναφέρεται:

«Η σοφία, η εθνικοφροσύνη και οι εποικοδομητικές ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλες οι θρησκείες σέβονται, μας επιβάλλουν να αποφύγουμε τη λήψη αυθαίρετων μέτρων εναντίον οποιασδήποτε παράταξης ή πολιτικής ομάδας. Η ειρηνική διαμαρτυρία και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν αναπόσπαστο δικαίωμα για όλους, το οποίο ο λαός της Αιγύπτου έχει κερδίσει μέσω της επανάστασής», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του δικαιώματος αυτού χωρίς λόγο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως το κλείσιμο των δρόμων, καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου και την καταστροφή των θεσμών, κάτι που αποτελεί απειλή για την κοινωνική ειρήνη, το εθνικό συμφέρον και βλάπτει την ασφάλεια και την οικονομία της πολύτιμης χώρας μας».

Πηγή Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, Reuters, ANA-MPA

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]