Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαγειρεύουν «λύση χωρίς ταμπού» για το Κυπριακό!

"Τα σύνορά μας δεν είναι εδώ..."

  • Τέθηκαν σε συναγερμό οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες ευρωβουλευτές 
  • Πώς ο Κον Μπεντίτ υποστηρίζει ότι Κύπρος και Ελλάδα θα γίνουν δορυφόροι της Τουρκίας
Λύση χωρίς ταμπού στο Κυπριακό υποστήριξε χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος μιλούσε την περασμένη Τετάρτη στην Ευρωβουλή, με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας, που ψηφίστηκε.

Στην έκθεση είχε υποβληθεί τροπολογία για την παρουσία τουρκοκυπρίων παρατηρητών από Σοσιλιαστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους ευρωβουλευτές. Τόσο η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, όσο και οι κύπριοι και ελλαδίτες ευρωβουλευτές, τέθηκαν σε συναγερμό για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης τέθηκαν σε συναγερμό για την καταψήφιση ακόμη μιας τροπολογίας που αφορά την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Στην έκθεση γινόταν αναφορά στο άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και αυτό της ενέργειας. Και αυτή η τροπολογία κατέπεσε.

Σβόποτα και παρατηρητές

Όμως, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Χ. Σβόποτα δήλωσε ότι θα θέσει θέμα στη διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συζητήσει ο πρόεδρος του σώματος Μάρτιν Σουλτς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την πιθανότητα παρουσίας Τουρκοκυπρίων παρατηρητών. Με βάση την κυπριακή νομοθεσία, οι Τουρκοκύπριοι είχαν και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές, αλλά τόσο η Τουρκία όσο και οι κατοχικές αρχές τούς αποτρέπουν, για να μην αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλουν το καθεστώς των παρατηρητών, για να είναι αυτοί εκπρόσωποι του «ψευδοκράτους» και όχι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ανήκει θεσμικά στο νομοθετικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δορυφόροι της Τουρκίας

Ο Επίτροπος Φούλε τόνισε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό θα πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό και η λύση να εξευρεθεί το συντομότερο. Αυτό μπορεί να συμβεί, όπως τόνισε, παρότι στην παρούσα φάση η προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Για τη λύση, είπε, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού, διότι με τη λύση, πρόσθεσε, θα διαμορφωθεί καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, καθώς και καλύτερο περιβάλλον στον ενεργειακό τομέα. Σημειώνεται εδώ ότι προηγουμένως, δηλαδή κατά την πρωινή συνεδρίαση, όταν συζητούνταν η οικονομική κρίση στην Κύπρο, ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ συνέδεσε τη λύση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού και με τις επενδύσεις της Τουρκίας στο νησί, καθώς και στην Ελλάδα. Υπονοούσε, βεβαίως, ότι ως άμεση συνέπεια τούτων θα είναι και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ στην ουσία Κύπρος και Ελλάδα θα γίνουν δορυφόροι και επαρχίες της Άγκυρας.

Παρατηρητές και διχοτόμηση

Επί του θέματος των παρατηρητών ακούστηκαν από το φιλοτουρκικό μπλοκ θετικές προσεγγίσεις. Από την πλευρά των κυπρίων βουλευτών, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι κατοχικές αρχές είναι αυτοί που στέρησαν από τους Τουρκοκυπρίους τη συμμετοχή τους στην Ευρωβουλή. Και αυτό, όπως τόνισε, συνέβη διότι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μπορούσαν να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές, η Τουρκία και οι κατοχικές αρχές δεν τους το επέτρεψαν. Η παρουσία, είπε, παρατηρητών του «ψευδοκράτους» δεν βοηθά στη λύση, αλλά βαθαίνει τη διχοτόμηση. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριακός Τριανταφυλλίδης τόνισε επί του θέματος των παρατηρητών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πότε δεν στέρησε από τους πολίτες της, είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές. Σχετικά, δε, με το κεφάλαιο για την ενέργεια, επισήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να ανοίξει, διότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι και τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου.

Ενέργεια και αναγνώριση

Στη δική του τοποθέτηση, ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους διερωτήθηκε πώς μπορεί η Τουρκία να είναι υποψήφιο για ένταξη κράτος, όταν οι πολιτικοί της, όπως ο κ. Μπαγίς και άλλοι, αναφέρονται σε μισή Κύπρο και αρνούνται να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, παρατήρησε, πώς μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και να κατέχει την Κύπρο. Συναφής ήταν και η θέση της ευρωβουλευτού του ΔΗΚΟ Αντιγόνης Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην κατοχή της Κύπρου και στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σχετικά, δε, με το θέμα των παρατηρητών, όπως και οι λοιποί Κύπριοι συνάδελφοί της, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν στέρησε από τους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Τόσο ο κ. Σοφοκλέους όσο και η κ. Παπαδοπούλου τάχθηκαν, όπως όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, εναντίον του ανοίγματος νέων τουρκικών κεφαλαίων και δη εκείνου της ενέργειας.

Στήριξη από τον σκληρό γερμανικό πυρήνα

Επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων -και δη αυτού της ενεργείας- ταχθηκαν αρνητικά δύο από τα βασικά στελέχη του ΕΛΚ και της κ. Μέρκελ, η κ. Ρ. Ζόμερ και ο Β. Μποζέλτ. Ειδικώς ο κ. Μποζέλτ μίλησε για απαράδεκτη νεοοθωμανική πολιτική της Τουρκίας, που είναι, κατά την άποψή του, απαράδεκτη. Τόσο η κ. Ζόμερ όσο και ο κ. Μποζέλτ τάσσονται εναντίον της τουρκικής κατοχής και υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατία από την Τουρκία.

Ίσες ευθύνες

Στην έκθεση της κ. Όμεν δεν καταλογίζονται ευθύνες στην Τουρκία για την κατοχή στην Κύπρο, παρά μόνο σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τις οποίες η έκθεση καλεί να προχωρήσουν σε συνομιλίες για μια τελική λύση. Στο κείμενο τονίζονται και τα εξής: «Εκφράζεται για άλλη μια φορά η ισχυρή υποστήριξη (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στην επανένωση της Κύπρου, στη βάση μια βιώσιμης διευθέτησης και για τις δυο κοινότητες». Και επιπροσθέτως, επισημαίνεται το κατεπείγον «μιας συμφωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν με ουσιαστικές διαδικασίες διευθέτησης, έτσι ώστε οι διαδικασία των συνομιλιών να επανεύρει τη δυναμική της κάτω από την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ».

Αποχώρηση «Αττίλα» και Αμμόχωστος

Ακόμη γίνεται λόγος για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, ενώ ταυτοχρόνως καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, ώστε να προωθήσει θετικό κλίμα για επιτυχή λύση «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών και να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να εμπορεύονται απευθείας με νομικό τρόπο αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Το άνοιγμα κεφαλαίων

Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει το άνοιγμα των κεφαλαίων 22, 23 και 24. Το κεφάλαιο 22 αφορά την περιφερειακή πολιτική και είναι μπλοκαρισμένο από τη Γαλλία, ενώ επί των κεφαλαίων 23 (δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις) ασκεί βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη ζητείται το άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια, επί του οποίου η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί βέτο λόγω των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν τούτων, η Τουρκία καλείται να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων.


Πηγή: Το Παρόν

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]