Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέσω ΕΥΠ σφίγγει ο κλοιός για τον Παπανδρέου


Εάν η ΕΥΠ γνώριζε για τη λίστα Λαγκάρντ, στο εδώλιο μπαίνει και ο Γ. Παπανδρέου

Το ενδεχόμενο να βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην πρωθυπουργπός Γ.Α. Παπανδρέου, προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση μετά τον καταιγισμό νέων πληροφοριών γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την επίμαχη περίοδο από την άνοιξη του 2010 έως και το καλοκαίρι του 2011.

Πέραν της συνάντησης της 8ης Ιουλίου 2011 μεταξύ Παπανδρέου, Βενιζέλου και Διώτη, που αποκάλυψε το Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών» -συνάντηση που δεν διαψεύδεται, απλώς γίνεται γενικώς και αορίστως λόγος ότι το θέμα της λίστας ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης- προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση και η εμπλοκή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ (και σημερινού πρέσβη της Ελλάδας στην Αγγλία), Κωνσταντίνου Μπίκα.

Μπαίνει στο κάδρο

Στην περίπτωση που προκύψει ότι ο κ. Μπίκας επίσης είχε γνώση του θέματος ή ακόμη χειρότερα είχε γίνει κι αυτός παραλήπτης της λίστας Λαγκάρντ, τότε θεωρείται βέβαιο ότι στη δίνη του σκανδάλου θα βρεθεί και ο Γ. Παπανδρέου, αφού ως πρωθυπουργός ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του διοικητή της ΕΥΠ.

Το όνομα του κ. Μπίκα είχε απασχολήσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην πρώτη εξέταση των εμπλεκομένων τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ήταν από τους πρώτους μάρτυρες που κλήθηκαν και κατέθεσαν στον οικονομικό εισαγγελέα Γ. Μουζάκη, ως γνώστης τουλάχιστον της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Π. Παυλόπουλου, είχε αποκαλύψει ότι «ο κ. Μπίκας μου ανέφερε για πρώτη φορά, είπα αρχές καλοκαιριού, αν θυμάμαι καλά ο κ. Μπίκας έχει πει άνοιξη, Μάιος, Ιούνιος (σ.σ. του 2010), εκεί κάπου, την ύπαρξη των στοιχείων αυτών. Βεβαίως, ήταν αν θέλετε στον Τύπο γνωστή η ύπαρξή τους, αλλά η πρώτη επίσημη, αν θέλετε, ενημέρωση που έχω εγώ ότι τα στοιχεία αυτά όχι απλώς υπάρχουν, αλλά θα υπήρχε διαθεσιμότητα να τα λάβουμε, ήταν εκείνη τη εποχή, δεν γνωρίζω αν αυτή η πληροφορία είχε δοθεί σε προηγούμενη ηγεσία της ΕΥΠ, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μου το είπε ο κ. Μπίκας, προφανώς, αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ή η προηγούμενη ηγεσία».

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, όπως προκύπτει από δημοσίευμα των Wikileaks, είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2010, μαζί με τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ Ελ. Οικονόμου «με σκοπό την αποφασιστική προσπάθεια ενδυνάμωσης της ενδοϋπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και ΕΥΠ.

Την άνοιξη του 2010 είχε, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του και κατά μία εκδοχή έγινε εκτενής συζήτηση για την αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας που αφορούσαν Έλληνες πολίτες από τις ελληνικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπίκας ήταν προσωπική επιλογή του Γ. Παπανδρέου για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, αντικατέστησε δε τον Δ. Παπαγγελόπουλο, παρά τις καλές σχέσεις του τελευταίου με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γαλλικές υπηρεσίες που ασχολούνταν με τη λίστα Λαγκάρντ – Φαλτσιάνι, είχαν από τις αρχές του 2009 απευθυνθεί στις άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (ισπανικές, ιταλικές, γερμανικές) για την διάθεση των ονομάτων. Στον κ. Μπίκα οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν προφορικά και στη νέα διοίκηση της ΕΥΠ υπό τον κ. Θ. Δραβίλλα δεν έχε βρεθεί σχετική αναφορά. Αν κάποιο στοιχεία υπάρχει γραπτά, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι κάποιο σήμα ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες για το επίμαχο θέμα της λίστας.

Ο κ. Μπίκας, εκτός από την ενημέρωση που παρείχε στον κ. Παπακωνσταντίνου, θεωρείται βέβαιο –σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων- ότι ενημέρωσε απευθείας και τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου. Αλλά και από τις καταθέσεις του Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί σχετικά και από τον κ. Παπακωνσταντίνου και του έδωσε το πράσινο φως λέγοντάς του χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Γιώργο προχώρα».

Δεν έκαναν τίποτα!

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα κατόπιν όλων αυτών είναι, γιατί επί έναν ολόκληρο χρόνο η τότε κυβέρνηση δεν προχώρησε την έρευνα και οι δύο υπουργοί Οικονομικών κράτησαν τη λίστα στα συρτάρια τους.
Το δεύτερο εύλογο ερώτημα είναι, σε τι βάθος ήταν ενήμερος ο τότε πρωθυπουργός…
Οι πληροφορίες από τότε μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιμένουν ότι το θέμα ουδέποτε ετέθη σε συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, αν και ο κ. Παπανδρέου τα συγκαλούσε συχνά. Το δε θέμα της φοροδιαφυγής ήταν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της κυβέρνησης, είναι αν μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις καταστεί αναπόφευκτο κάποιοι εκ των κυβερνητικών βουλευτών και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, υιοθετήσουν τελικά την πρόταση Καμμένου και Χρυσής Αυγής, που ενστερνίζεται –με άλλο σκεπτικό- κα το ΚΚΕ. Καταλήξουν, δηλαδή, να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και του Γ.Α. Παπανδρέου.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλα ζητήματα, και, δεδομένης της μυστικής ψηφοφορίας, βουλευτές και των τριών κομμάτων να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελόυ Βενιζέλου.

Πηγή «Εφημερίδα των Συντακτών»


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΠ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΖΗΜΙΩΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]