Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά την τροπολογία για τους Ιμάμηδες…

Του Κώστα Πικραμένου 

Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στη Δυτική Θράκη είναι διττός: η παραμονή και η τουρκοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας. Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Κράτος προέβη (από το 1920) σε τραγελαφικά λάθη τόσο στο θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης όσο και στην εν γένει «διαχείριση» της μειονότητας. Ουδέποτε το επίσημο Κράτος δεν φρόντισε να ενσωματώσει (όχι να αφομοιώσει) τη μειονότητα καθώς αποτελούσε αντίβαρο στην πάλαι ποτέ ανθούσα Ελληνική μειονότητα της Πόλης και των νήσων Ιμβρου/Τενέδου.

Λάθη επί λαθών, αντιφάσεις, ψηφοθηρία και παράνομες και αυθαίρετες αφαιρέσεις Ιθαγένειας χαρακτηρίζουν την επίσημη πολιτική του Ελληνικού Κράτους το οποίο λειτουργούσε χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μέλλον της μειονότητας.

 Σήμερα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου καθώς το κενό εξουσίας που άφησε επί δεκαετίες το Ελληνικό Κράτος καλύψε (μετά το 1974) αλλά κυρίως μετά το 1994 η Τουρκία μέσω της δράσης του Προξενείου στην Κομοτηνή. Το εν λόγω Προξενείο διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους προυπολογισμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες Διπλωματικές Αρχές της Τουρκίας ανά τον κόσμο. Συντηρεί στη Θράκη ένα τεράστιο φάσμα συλλόγων, τοπικών εφημερίδων, ιμάμηδων, μουφτήδων, πληροφοριοδοτών δημιουργώντας σταδιακά ένα «παράλληλο κόσμο» εντός Ελληνικής επικράτειας. Η κατάληψη της εξουσίας από τους νεο-οθωμανούς του Ερντογάν – Νταβούτογλου (2002) αναβάθμισε την στρατηγική αξία της μειονότητας καθώς συμπληρώνει το μουσουλμανικό τόξο που ξεκινάει από τη Βοσνία και φτάνει στην Αδριανούπολη με βάση το «Στρατηγικό Βάθος»…

 Η τροπολογία για τους Ιμάμηδες

 Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες του ανεύθυνου ρόλου της λεγόμενης Αριστεράς που ηθελημένα ή όχι «έπαιξε το χαρτί» του Τουρκικού Προξενείου. Η Ρεπούση, ο Ιλχάν, ο Καραγιουσούφ και ο Ζεϊμπέκ. Από την άλλη πλευρά ο γνωστός Χατζηοσμάν του ΠΑΣΟΚ ως ανεξάρτητος πλέον βουλευτής θα μπορεί εκτός από την ομπρέλα να κρατάει και το παλτό του Προξένου χωρίς πολιτικό κόστος…

Η ψηφισθείσα τροπολογία  επί του ν. 3536/2007 έχει ως στόχο να απαγκιστρώσει τους Ιμάμηδες από τον έλεγχο του Τουρκικού Προξενείου και να τους κάνει «Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους». Σήμερα, οι μισθοδοτούμενοι από το τουρκικό προξενείο αμείβονται με «μαύρα χρήματα» και δεν έχουν σύνταξη ενώ ασφαλίζονται σε τουρκικές εταιρείες, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να μετακινούνται στην Τουρκία για να έχουν δωρεάν περίθαλψη. Η τροπολογία που κατατέθηκε προκειμένου να εφαρμοστεί επιτέλους ο ν.3536/2007 δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος αλλά προσπαθεί αποσπασματικά και με ημίμετρα να «χρυσώσει το χάπι».  Η τουρκοποίηση της μειονότητας έχει ήδη συντελεστεί με τη συνενοχή του Ελληνικού Κράτους από το 1951! Δεν χρειαζόμαστε τροπολογίες και μπαλώματα αλλά συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που θα λύσει το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα. 
 Συγκεκριμένα:
 1)      Αν ο Σαμαράς πάει στην Αγκυρα (το Μάρτιο του 2013) οφείλει να ξεκαθαρίσει στους Ερντογάν-Νταβούτογλου ότι το πάρτυ στη Θράκη τελείωσε και ότι το Προξενείο της Κομοτηνής κλείνει οριστικά μαζί με το Προξενείο της Πόλης με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.
 2)      Παράλληλα το Ελληνικό Κράτος οφείλει να δώσει εγγυήσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης της μειονότητας με κατ’επιλογήν μαθήματα τουρκικών και πομακικών αλλά και αποτελεσματική εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Ουδείς θα γίνεται δεκτός στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς επαρκή γνώση της Ελληνικής γλώσσας και κατόπιν εξετάσεων προφορικού/γραπτού λόγου. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την γλώσσα της Πατρίδας τους και επίσημη γλώσσα του Κράτους.
 3)      Αν λόγω ανεργίας οι μειονοτικοί θέλουν να μεταναστεύσουν στην «πλούσια» Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει αλλά δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Ελλάδα για όσο διάστημα διαμένουν εκεί. Ετσι δεν θα γίνονται εργαλείο της Άγκυρας για ψηφοθηρικούς λόγους κάθε φορά που έχουμε εκλογές στην Ελλάδα.
 4)      Η τοποθέτηση εισαγγελέα στη Κομοτηνή με αποκλειστικές αρμοδιότητες το οικονομικό έγκλημα (μαύρο χρήμα του Προξενείου), την κατασκοπεία και τον ψυχολογικό πόλεμο (εκβιασμοί, απειλές, πιέσεις, προπυλακισμοί εκ μέρους του εγκάθετων του Προξενείου) θα δώσει το κατάλληλο μήνυμα ότι στη Θράκη το Κράτος υπάρχει και οι νόμοι εφαρμόζονται για όλους.
 5)      Η κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. Είναι ΟΝΕΙΔΟΣ για σύγχρονο Κράτος Δικαίου να  ανέχεται την εφαρμογή σε έδαφος της ΕΕ του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία) για θέματα οικογενειακού/αστικού δικαίου. Ακόμη και η ίδια η Τουρκία έχει καταργήσει τη Σαρία από τη δεκαετία του 1920! Ας αποφασίζει ελεύθερα η μειονότητα τους θρησκευτικούς της ταγούς. Αν οι συγκεκριμένοι «ταγοί» πρακτορεύουν και κάνουν προπαγάνδα υπέρ τρίτου κράτους (Τουρκία) θα διώκονται ποινικά από τον αρμόδιο καθ’ύλην εισαγγελέα. (4η πρόταση). Ο Ποινικός Κώδικας ευτυχώς έχει αρκετά άρθρα που θα τους εξασφαλίζουν πολύχρονη διαμονή στα σωφρονιστικά ιδρύματα…

          Η επόμενη μέρα στη Θράκη

Το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα μισθοδοτεί τους Ιμάμηδες αλλά η εν γένει δράση του ίδιου του Προξενείου. Ακόμη και αν απελαθεί ο νυν Πρόξενος για προφανείς λόγους, το Προξενείο θα παραμείνει στη θέση του και θα συνεχίζει τον ίδιο ρόλο με τους μηχανισμούς που διαθέτει. Επομένως αν το Ελληνικό Κράτος επιθυμεί επιτέλους να ενσωματώσει (και όχι να αφομοιώσει) την μουσουλμανική μειονότητα ως ενεργό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στον 21ο αιώνα οφείλει να λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις που αγγίζουν «την ουσία» του προβλήματος.
 -          Αμφιβάλλει κανείς ότι οι διορισμένοι Ιμάμηδες (αν εφαρμοστεί η τροπολογία) θα στοχοποιηθούν εφ’όρου ζωής από το Τουρκικό Προξενείο και τους ανα χωριό «πληροφοριοδότες» του;
-           Ότι οι απειλές εναντίων των ίδιων και μελών των οικογενειών τους θα γίνει αφόρητη όπως με τον Ιμάμη του χωριού Σώστη στη Ροδόπη;
-          Ότι πολλοί από τους διορισμένους Ιμάμηδες θα παραιτηθούν;
-          Υπάρχει περίπτωση το ανύπαρκτο Ελληνικό Κράτος να τους προστατεύσει;
-          Θεωρεί κανείς ότι η «ζημιά» που έχει γίνει δεκαετίες τώρα και το παράλληλο σύστημα του Προξενείου με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως budget θα εξουδετερωθεί;
Η μειονότητα δεν χρειάζεται κηδεμόνα αλλά εγγυήσεις ότι τα δικαιώματα της θα προστατεύονται όπως κάθε Έλληνα πολίτη σε μία κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας. Όσοι (Προξενικοί) δεν συμφωνούν μπορούν να διασχίσουν το ποτάμι..
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. κ.Πικραμενε ειναι απολυτως αναγκαια τα μετρα που προαναφερατε και μακαρι να σας ακουσει και ο κ.Αβραμοπουλος,και ο κ.Σαμαρας,και να τα κανουν πραξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσει τῆς ἀρχῆς τῆς ἀμοιβαιότητος πρέπει νὰ μείνουν στὴν Θράκη τόσοι μουσουλμᾶνοι ὅσοι Ρωμιοί ἔμειναν στὴν Πόλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]