Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων απαντά...

Σε πολύ γρήγορη απάντηση προέβει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, σχετικά με την δημοσίευση η οποία ήθελε ως καταληκτική ημερομηνία άρνησης στην δωρεά σώματος την 12/12/2012.

Η απάντηση αξίζει να διαβαστεί, αν και γίνεται απόπειρα ανάδειξης της κοινωνικής οφέλειας που προκύπτει από τις μεταμοσχεύσεις. Αξίζει να παρατηρηθεί πως υπάρχει σαφής παρατήρηση με βάση την οποία θεωρούνται όλοι δωρητές σώματος (μέσω της εικαζόμενης συναίνεσης που προέκυψε από την υπογραφή του εγγράφου της απογραφής του πληθυσμού), εάν δεν το αρνηθούν εγγράφως, με σαφήνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Εμείς, ζητάμε μόνο μία αποσαφήνιση: Πότε θεωρείται κάποιος ως "θανόν πρόσωπο"; Όποτε το ορίσει ο γιατρός (π.χ. σε περίπτωση κώματος ή "εγκεφαλικού θανάτου";) ή όποτε υπογραφεί από γιατρό θάνατος προσώπου με αίτια, ημερομηνία, ώρα κ.λ.π.;

Η απάντηση - τοποθέτηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων


Σχετικά με πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται ως «καταληκτική ημερομηνία υποβολής έγγραφής δήλωσης άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον η 12η Δεκεμβρίου 2012», ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
Η δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον, δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής, ούτε λήγει μετά το πέρας της 1ης Ιουνίου 2013, οπότε και θα αρχίσει ισχύς άρθρου 9, του νόμου 3984 (ΦΕΚ 150/27-6-2011) περί ‘Εικαζόμενης Συναίνεσης’.
Είναι αυτονόητο ότι, οποιαδήποτε στιγμή κάποιος πολίτης το επιθυμεί, ακόμα και μετά τον Ιούνιο του 2013, θα μπορεί να δηλώνει την  άρνησή του στην μετά θάνατον δωρεά οργάνων.
 
Διευκρινίζεται επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3984/2011, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012, τροποποιήθηκε ως εξής «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3. και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
  
Μάλιστα, με την ισχύ της Εικαζόμενης Συναίνεσης, διασφαλίζεται, μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων γεγονός, που με την ισχύουσα νομοθεσία της δηλούμενης συναίνεσης (κάρτα δωρητή), δεν διασφαλιζόταν, καθώς η δωρεά οργάνων του εκλιπόντος,  επαφιόταν στην απόφαση της οικογένειας.
Παρόλα αυτά, ουδέποτε στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του.
Ο ΕΟΜ εκφράζει τη λύπη του που στο γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού χρησιμοποιείται και ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ενός θεσμού που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση.
Η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.  
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Ο Ε.Ο.Μ. συγκεντρώνει τις δηλώσεις των πολιτών που εκφράζουν την άρνησή τους με τη διαδικασία του άρθρου 9 παρ. 3, που προβλέπει έγγραφη δήλωση της άρνησης.
Η «αρνητική δήλωση»  η οποία μπορεί να έχει τη μορφή Υπεύθυνης Δήλωσης ή της απλής δήλωσης που θα βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή, αποστέλλεται στον Ε.Ο.Μ. ταχυδρομικά ή με φαξ,  πρωτοκολλείται και να καταχωρείται σε σχετικό αρχείο.
Επισημαίνουμε ότι στη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η άρνηση (π.χ. «σε περίπτωση θανάτου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανά μου προς μεταμόσχευση») ενώ θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής προσωπικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας. Τα ανήλικα τέκνα συμπεριλαμβάνονται στην υπεύθυνη δήλωση του ενός γονέα, με τα ονόματά τους και την ημερομηνία γέννησής τους.
Οι δηλώσεις θα πρέπει να αποστέλλονται :
Εθνικός Οργανισμός
Μεταμοσχεύσεων
 
Τμήμα Προώθησης Δωρεάς
Ιστών & Οργάνων
Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα
Φαξ : 210 7255066
Μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού άρθρου (1/6/2013), θα αρχίσουν να αποστέλλονται ταχυδρομικώς οι σχετικές βεβαιώσεις σε όποιον έχει εγγραφεί στο αρχείο Αρνήσεων.

Υστερόγραφο σχόλιο ιστολογίου: Και όμως, έχουν παρατηρηθεί σκυλεύσεις πτωμάτων από εταιρείες στο εξωτερικό (κυρίως εταιρείες που ασχολούνται με την καύση των νεκρών) που εμπορεύονται ανθρώπινα όργανα και κυρίως ανθρώπινα μέλη (οστά, δέρμα κ.α.), τα οποία αφαιρούν από τους νεκρούς και τα πωλούν σε ενδιαφερόμενες κλινικές μεταμοσχεύσεων. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, με "εργασία" ενός μόλις χρόνου, σχετική εταιρεία στην Αμερική απέδωσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη στον ιδιοκτήτη της.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Δωρητές σώματος είναι όσοι μετά θάνατον παραχωρούν ολόκληρο το σώμα τους για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς (π.χ. εκπαίδευση φοιτητών στην ανατομία και ανατομική έρευνα).
    Αν και θεωρείται πράξη ανάλογης προσφοράς με την δωρεά οργάνων, είναι εντελώς άσχετη με αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανακοίνωση μιλά για θανόν πρόσωπο, άρα δεν αναφέρεται σε δότες οργάνων, αλλά σωμάτων... Μας δουλεύουν; Οι μεταμοσχεύσεις γίνονται από όργανα που παίρνονται από δότες όσο αυτοί είναι ζωντανοί. Άρα αναφέρονται σε καταστάσεις κλινικών ή εγκεφαλικά νεκρών... Μήπως αναφέρονται σε καταστάσεις ανθρώπων που δεν θα έχουν να πληρώσουν τα νοσήλεια και θα αναγκάζεται η οικογένεια να δίνει όργανα για να πληρωθούν τα νοσοκομεία; Η αυτοδιάθεση του σώματος, τελικά, δεν αναγνωρίζεται;

      Διαγραφή
  2. ΕΟΜ :
    Παρόλα αυτά, ουδέποτε στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του.

    Κυριανός Χ :
    Με άλλα λόγια μετακυλίουν την ευθύνη της διάγνωσης του θανάτου στους συγγενείς, στους οικείους του "θανόντος περοσώπου" (sic). Παρεμπιπτόντως, οι ρέκτες των μεταμοσχεύσεων την πιστοποίηση του θανάτου την έκαναν τώρα "διάγνωση" θανάτου! Προφανώς, για να δυσκολέψουν τα πράγματα και τα σαφή να γίνουν ασαφή : Οι ιατρικές διαγνώσεις δεν είναι πάντα εύκολες.

    Μήπως μπορεί ο συντάκτης της ανακοίνωσης να μας πει τι γίνεται όταν ο κατακείμενος (ασθενής ή πτώμα;) δεν έχει οικείο περιβάλλον; Και τι γίνεται, ακόμη, όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συγγενών (:γονείς, παιδιά, αδέλφια και έτεροι πρώτου βαθμού); Διότι ενδεχομένως το ένα μέρος να υποστηρίζει τις μεταμοσχεύσεις και το άλλο όχι.

    Ο συντάκτης του ΕΟΜ δεν θα μας απαντήσει, θα απαντήσουμε όμως εμείς για λογαριασμό του. Στις περιπτώσεις λοιπόν όπου υπάρχουν διαφωνίες αναλαμβάνουν να διευθετήσουν το ζήτημα οι ειδικοί σύμβουλοι. Με ένα "αυτή τη στιγμή μπορεί να σωθούν 7 με 8 συνάνθρωποι ζώντας με αξιοπρέπεια" τι θα απαντήσουν οι διαφωνούντες συγγενείς; Υπάρχει όμως και το καλύτερο : "Ο δικός σας άνθρωπος θα "ζει" (με εισαγωγικά το ζει) μέσω ενός άλλου", και "δι΄ ημών παντί τω λαώ", προσθέτουμε εμείς. Δηλαδή, η ζωή του προσφέροντος τα όργανα συνεχίζεται σαν "ζωή" με εισαγωικά.

    Η ζωή, πάντως, είναι άνευ εισαγωγικών. Είναι, αυτή που είναι, και την διαφθείρουν κάποιοι σύμβουλοι με ντοκτορά και διατριβές σε διαστημικά ή άλλα κέντρα. Ποια είναι αυτή η ζωή, ιδού : Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα".

    Πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα. Αυτή είναι, και μόνο μεσιτεία αυτής της ζωής κατακτάται το αιωνίως και αφθάρτως ζειν. Είναι η Ζωή που πάτησε τον θάνατο. Δεν είναι η εξαπάτηση της εντός εισαγωγικών "ζωής" των μεταμοσχεύσεων, όπως δεν είναι και εκείνη του "θανάτου με αξιοπρέπεια" κατόπιν ευθανασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας συνιστώ να διαβάσετε το μυθιστόρημα της Μαρίας Πολενάκη "Μη... είμαι ακόμα ζωντανή" - αν το βρείτε. Γράφτηκε το 1991 και να αναλύψετε από τι πάστα είναι φτιαγμένοι οι προφήτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. διαβάσετε το μυθιστόρημα της Μαρίας Πολενάκη ... και αναλύψετε από τι πάστα είναι φτιαγμένοι οι προφήτες

    KX
    Δεν είναι προφήτες, είναι σωτήρες! Ακριβώς, όπως αυτοί που προσπαθούν να μας σώσουν από τη χρεοκοπία, που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μας τάϊσαν καλά και τώρα μας παίρνουν πίσω αυτά με τα οποία μας έθρεψαν. Τα χρήματα που βγάλαμε δουλεύοντας μας τα παίρνουν. Δεν τους φθάνουν όμως αυτά, θέλουν και τα ζωτικά μας όργανα, επειδή με αυτά ζούσαμε, δουλεύαμε, και μαζί τα τρώγαμε, όπως αναιδέστατα και θρασύτατα μας είπαν.

    Θέλουν ακόμη και την ίδια μας τη ζωή να μας πάρουν! Αυτοί είναι οι σωτήρες μας και όχι βέβαια προφήτες. Εκτός και αν λάβουμε υπόψη την προφητεία Στουρνάρα :

    "Ξέρω ότι για πολλούς από τους συμπολίτες μας, το να μιλά κανείς για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες δουλειές είναι άπιαστο όνειρο. Όμως θέλω να πιστεύω (σημ. πιστεύει, ο Στουρνάρας) ότι το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Έχουμε πλέον τη μοναδική εθνική ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με σχέδιο, βούληση και με πολιτική συναίνεση να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Πιστεύω (σημ. πιστεύει ο προφήτης μας) στις δυνατότητες της χώρας μας, στις υποδομές, στο φυσικό της πλούτο και στη γεωστρατηγική της θέση".

    Λοιπόν; Τι παραπάνω θέλουμε, αφού ο νέος σωτήρας έχει πίστη; Πιστεύει στη χώρα, πιστεύει στις υποδομές, πιστεύει στο φυσικό μας πλούτο, πιστεύει όμως και στη γεωστρατηγική μας θέση! Αυτή η πίστη σώζει την οικονομία, σώζει την Ελλάδα, όχι όμως και τα υποζύγια που την κατοικούν. Αυτά είναι έτοιμα να δώσουν τα ζωτικά τους όργανα με το νόμο Λοβέρδου για το φυσικό μας πλούτο, την οικονομία κλπ., κλπ.
    Εντάξει, καταλάβαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασέ το πρώτα.
      Η κριτικός Πόλυ Μηλιώρη γράφει μεταξύ άλλων τα εξής για το βιβλίο:
      "Σε μια μελλοντική Ελλάδα όπου η τεχνολογική πρόοδος θέτει εν αμφιβόλω όλες τις ανθρωπιστικές ιδεολογίες, η Μαρία Πολενάκη αναπτύσσει το παράξενο μυθιστόρημά της, παίζοντας ελεύθερα με τη φαντασία σ' ένα κόσμο όπου οι πιο απίθανες θεωρίες - μίξη θεοσοφίας και επιστήμης - μοιάζουν δυνατές, αληθινές και οπωσδήποτε λειτουργικές: η ζωή ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, με άξονα φρίκης και την προβολή στο μέλλον της σημερινής (1991) προσπάθειας της κοινωνίας να προωθήσει την ιδέα δωρεάς σώματος. Ευαίσθητος δέκτης η Πολενάκη φωνάζει "Μη... είμαι ακόμα ζωντανή."

      Όπως καταλαβαίνεις, η συγγραφέας είναι ΕΝΑΝΤΙΟΝ της δωρεάς σώματος.

      Διαγραφή
    2. Γνωρίζω την κα. Πολενάκη, όπως και το βιβλίο. Το οποίο η ιδία μου έδωσε. Μαζί της συμμετείχα σε δυο ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων. Μολονότι η προσέγγισή μας ήταν διαφορετική, οι απόψεις μας ταυτίζονταν απολύτως. Οι μεταμοσχεύσεις είναι μια μορφή ευθανασίας άριστα συγκεκαλυμμένη. Δεν είναι ποτέ δυνατό να γίνει δεκτός ο πρώιμος θάνατος, έστω και αν ο ασθενής "πνέει τα λοίσθια", όπως λέμε. Άλλωστε, μη ξεχνάμε, στα μηχανήματα τοποθετήθηκε και ως ασθενής αντιμετωπίζεται. Αν δεν μπορούμε να του προσφέρουμε τίποτα, ας τον αφήσουμε να αποβιώσει μόνος του, όπως κάνουμε σε πλήθος άλλες περιπτώσεις, και όχι να τον τελειώνουμε εμείς στο χειρουργικό τραπέζι.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]