Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μας θέλουν όλους στο δρόμο

Τα ψιλά γράμματα του μνημονίου: Kάθε αστοχία και... μέτρα! 

Σε θρίλερ αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων, που θα φτάνουν κάθε φορά το πλαφόν του 1 δισ. ευρώ... ύστερα από οποιαδήποτε αστοχία ιδιωτικοποιήσεων, την οποία η τρόικα προεξοφλεί, μπαίνει η ελληνική οικονομία με το 3ο Μνημόνιο. 

Τα ψιλά γράμματα στο... προσχέδιο του Μνημονίου αποκαλύπτουν όχι μόνο τον ευρύτατο έλεγχο, αλλά και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για νέα πακέτα μέτρων όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι: 

1. Κάθε απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται με περικοπές δαπανών σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ που δεν θα μαζεύουν από ιδιωτικοποιήσεις θα επιβάλλουν μέτρα 0,5 ευρώ.

Για το 2013 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία αν δεν εισπραχθούν έγκαιρα, θα απαιτηθούν μέτρα 1,3 δισ. ευρώ. Στο ποσό των μέτρων μπαίνει πλαφόν 1 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε φορά θα αποφασίζεται έπειτα από διαβούλευση με την τρόικα. 

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τρόικα προεξοφλεί από τώρα την αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων. Και ως εκ τούτου, τα νέα πακέτα μέτρων θεωρούνται δεδομένα! 

Στο Μνημόνιο καταγράφονται οι αναθεωρημένοι στόχοι των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Κι εκεί που στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 προέβλεπαν 1,7 δισ. τώρα πέφτουν στο 1,6 δισ., για το 2013 από τα 5 δισ. πέφτουν στα 4,2 δισ., για το 2014 από τα 7,3 δισ. στα 6,5 δισ. και για το 2015 από τα 8,5 δισ. στα 7,7 δισ. 

2. Παράλληλα, θα αυξάνει και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος όταν δεν πετυχαίνουν τα προβλεπόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα. 

3. Αν δεν εξασφαλιστούν τα έσοδα 1,67 δισ. ευρώ το 2013 και 1,82 δισ. το 2014 από τη νέα φορολογική πολιτική απαιτούνται νέα μέτρα. 

4. Για το κενό μέτρων στη διετία 2015-2016 τονίζουν ότι πρέπει να καλυφθεί από διεύρυνση φορολογικής βάσης, μείωση τρεχουσών δαπανών και μειώσεις απαλλαγών. Για να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στα μέτρα μέχρι τον Αύγουστο του 2013. 

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα όταν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και το 30% του στόχου για επιπλέον έσοδα θα κατατίθενται σε Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο προσχέδιο του Μνημονίου, που θα συζητήσει το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις 5 Δεκεμβρίου και θα εγκρίνει το Eurogroup, η τρόικα εμφανίζεται θετική ως προς την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ. 

Καθιστά σαφές δε ότι έως τον Μάρτιο του 2013 πρέπει να αποσαφηνιστεί μια τετράδα μέτρων 4,6 δισ., που αφορούν: 

  • 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 και η υποβολή αναλυτικών σχεδίων αποχώρησης άλλων 22.000 υπαλλήλων ανά τρίμηνο μέχρι τα τέλη του 2014.
  • Νέα περικοπή του κατώτατου βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα στοχεύοντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, σε δύο φάσεις, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, πριν από την απελευθέρωση της αγοράς τον Ιούνιο του 2013. 
 Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει αύξηση τιμολογίων 30-40% στη διάρκεια του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αύξηση του Ιανουαρίου αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 5% και η δεύτερη του Μαρτίου γύρω στο 10%. 
  • Την ανακοίνωση των αυξημένων (και μειωμένων σε κάποιες περιοχές) αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τον Μάρτιο του 2013. 

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, στην έκθεση σημειώνεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη μείωσή του στο 124% του ΑΕΠ το 2020, με την επισήμανση ότι από το 2022 και μετά δυσχεραίνεται η επιστροφή στις αγορές. 

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν ξέρω ποιος είναι ο αρθρογράφος αλλά αυτό το "το αξιοπερίεργο είναι ότι η τρόικα προεξοφλεί από τώρα την αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων" τα είπε όλα. Το έγκλημα είναι προμελετημένο και στοχεύει σε βάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]