Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγριεύει ο πόλεμος συμφερόντων υπό το βλέμμα της Τρόικας

Η σύγκρουση συμφερόντων αλλά και εξουσιών, σε επιχειρηματικό και μιντιακό επίπεδο, λαμβάνει πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας, με φόντο τη σταθερή βούληση της Τρόικας να έχει καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις και να διαμορφώσει τα νέα τζάκια εν όψει και των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαία η αφοριστική δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ενώπιον μάλιστα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την «ελληνική ελίτ», η οποία σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο έχει αποτύχει πλήρως και ευθύνεται αποκλειστικά για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

Στο οικονομικό και δικαστικό «μέτωπο» χθες σημειώθηκαν δύο σοβαρές εξελίξεις:

-Πρώτον ξέσπασε πόλεμος της εφημερίδας «Έθνος» του Γιώργου Μπόμπολα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
-Δεύτερον, ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης άσκησε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος κατά του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», κ. Θέμου Αναστασιάδη.

«Μεγάλες επιχειρήσεις, μέσα ενημέρωσης και τραπεζικό σύστημα βρίσκονται κυριολεκτικώς στην αρένα, υπό το βλέμμα της Τρόικας που έχει πετύχει ήδη τον έλεγχο και τη ροή της ρευστότητας μέσω της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά πολιτικός παράγοντας, ο οποίος γνωρίζει τις εξελίξεις σε Αθήνα και Βερολίνο. Το σκηνικό χάους στα μεγάλα συμφέροντα περιγράφεται και από τις αλλοπρόσαλλες θέσεις που διατυπώνουν τώρα σχετικά με το Μνημόνιο, το οποίο πλέον αγγίζει την καρδιά του σημερινού επιχειρηματικού τοπίου της χώρας.

Η σύγκρουση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κρίση στα μέσα ενημέρωσης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, η διαφημιστική αγορά έχει μειωθεί δραματικά, ενώ η δυνατότητα προσεχούς δανειοδότησης των media κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς επίτροποι της Τρόικας θα ελέγχουν τη ροή και κατεύθυνση των χορηγήσεων, δημιουργώντας ασφυκτικό τοπίο για μεγάλους εκδοτικούς ομίλους αλλά και τις επιχειρήσεις και βιομηχανίες των υπόλοιπων κλάδων.

Ο Μπόμπολας τα βάζει με το Ρόιτερς

Χθες κλιμακώθηκε η κόντρα του ομίλου Μπόμπολα κατά του Ρόιτερς. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής», με τίτλο «Η πέμπτη φάλαγγα της Τρόικας στην Αθήνα», όπου η εφημερίδα, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Μπόμπολα, έκανε λόγο για στρατιές ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που επιθυμούν να επηρεάσουν δραστικά τις αποφάσεις στην Ελλάδα, να χειραγωγήσουν την κυβέρνηση και γενικά το πολιτικό σύστημα, αλλά και να συκοφαντήσουν την εγχώρια επιχειρηματική τάξη, ώστε σταδιακά να περάσουν σε ξένα χέρια έναντι εξευτελιστικού τιμήματος οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τα φιλέτα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

«Ξένα πρακτορεία (λίγα βέβαια και δοκιμασμένα διαχρονικά στην ανθελληνική προπαγάνδα) εκλεκτοί Αγγλοσάξονες δημοσιογράφοι που ειδικεύονταν σε θέματα αγαπημένα των μυστικών υπηρεσιών, επισκέπτονται την Αθήνα σχεδόν ανά εβδομάδα και συντονίζονται με την εγχώρια ‘‘μηχανή’’ και τους παρατρεχάμενούς τους», αναφερόταν στο άρθρο του «Έθνους», ενώ χθες η μάχη πήρε νέα τροπή.

Με τίτλο «Η επιχειρηματικότητα στο στόχαστρο», το «Έθνος» απαντά στο Ρόιτερς, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα πραγματοποιεί έρευνα για το «ούτως αποκαλούμενο σύστημα της διαπλοκής», αποστέλλοντας ερωτηματολόγιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ερωτήματα του τύπου, αν οι εφημερίδες προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, αν η πολιτική εξουσία επηρεάζεται από ιδιοτελείς στόχους που εξυπηρετούνται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και λοιπά.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το ερωτηματολόγιο του Ρόιτερς «προδίδει αποκαλυπτικά τόσο το σκεπτικό της «δημοσιογραφικής» του καμπάνιας, που επίκειται, όσο και το προαποφασισμένο περιεχόμενό της. Και η εφημερίδα καταλήγει στην απάντησή της προς το Ρόιτερς: «Υποδύεστε τον ερωτώντα, ίσως για να τηρήσετε προσχηματικά τη δεοντολογία, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε, και όπως μάλιστα έχει επιβεβαιωθεί από πρόσφατες καταχωρίσεις σας για σημαντικά πρόσωπα του δημόσιου βίου της χώρας».

Από τον Ελεύθερο Τύπο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]