Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απέτυχε η Μέρκελ να βελτιώσει την εικόνα του Ράιχ


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Πανθομολογούμενη είναι σε όλη την Ευρώπη η αποτυχία της Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει προς το καλύτερο με την επίσκεψή της στη χώρα μας την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει η πλειονότητα των Ελλήνων για τη γερμανική πολιτική απέναντι στην πατρίδα μας.

«Αθήνα: η γοητεία της Μέρκελ δεν λειτουργεί» ήταν π.χ. ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό». «Οι δρόμοι της Ελλάδας υποδέχτηκαν με εχθρότητα την Ανγκελα Μέρκελ που ήρθε ''ως καλή φίλη''» έγραφε στον δικό της τίτλο η «Λε Μοντ», επίσης γαλλική. 
«Στις 9 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί έφευγαν από την Αθήνα καταστρέφοντας τα πάντα. Είναι βαρύς συμβολισμός να έρθει (σ.σ.: η Μέρκελ) στις 9 Οκτωβρίου» πρόβαλλε στους υπότιτλούς της η «Μοντ» μεταφέροντας τα λόγια Ελληνα διαδηλωτή, ο οποίος πρόσθετε ότι «σήμερα ζούμε μια οικονομική κατοχή». 
«Εξω το Τέταρτο Ράιχ» ανέφεραν πανό, σημειώνει ο ανταποκριτής της. Αλλο που δεν ήθελαν φυσικά οι Γάλλοι για να προβάλουν την αποτυχία του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. 
«Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης γιουχαΐστηκε από τον πληθυσμό ενός άλλου κράτους της ΕΕ» έγραψε μέχρι και η επαρχιακή γαλλική εφημερίδα «Σιντ - Ουέστ» του Μπορντό. 
Οι Ισπανοί δεν έχουν φυσικά λόγους να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από εκείνη των Γάλλων. «Στην περίπτωση που η Ανγκελα Μέρκελ είχε στόχο με την επίσκεψή της στην Αθήνα να καθησυχάσει τους Ελληνες και να κατευνάσει τα αρνητικά συναισθήματά τους απέναντί της, τότε απέτυχε» έγραφε χωρίς περιστροφές π.χ. η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». 
Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου, ο οποίος κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος ήταν στην απεικόνιση του κλίματος και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μέρκελ στη χώρα μας. «Η Ελλάδα που εμφανίστηκε χτες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δεν ανήκει στην οικογένεια του ευρώ» ισχυρίστηκε η ακροδεξιά «Μπλιντ», ένα φύλλο κατωτάτης υποστάθμης που όμως το διαβάζουν τουλάχιστον έξι (!) εκατομμύρια Γερμανοί την ημέρα.

«Η Μέρκελ υπόσχεται στην Αθήνα λιγουλάκι βοήθεια» ήταν ο εμφανώς σαρκαστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της σκληρής δεξιάς γερμανική εφημερίδας «Ντι Βελτ» στο προχθεσινό της φύλλο. «Μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. Κουκουλοφόροι πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς» τονιζόταν στους υπότιτλους. Από εκεί άρχιζε και το πρωτοσέλιδο κύριο σχόλιο της εφημερίδας: «Ενώ έξω έπεφταν πέτρες και μολότοφ, ενώ έξω κυμάτιζαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς και η κραυγή ''Μέρκελ, δρόμο!'' αντηχούσε, μέσα ανταλλάσσονταν φιλοφρονήσεις υπολογισμένες και εφοδιασμένες με μικρές δυσκολίες». 
Η επίσης συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έκανε, ως συνήθως, τη βαθύτερη προσέγγιση του θέματος. «Πουθενά μέχρι τώρα δεν έχουν υποδεχτεί έτσι την καγκελάριο: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό» έγραφε ευθύς εξαρχής στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οχι το Τέταρτο Ράιχ» στο οποίο ξεκαθάριζε ότι «η καγκελάριος δεν έχει τίποτα περισσότερο να δωρίσει στους Ελληνες».

Το άρθρο συνέχιζε: «Το υποσχόμενο από την καγκελάριο φως στο τέλος του τούνελ θα το δουν όμως οι Ελληνες μόνο αφού πρώτα καταλάβουν ότι δεν είναι το ''Τέταρτο Ράιχ'' υπεύθυνο για τις δυστυχίες τους. Οι διαδηλώσεις εναντίον της Μέρκελ πρέπει όμως να οδηγήσουν σε σκέψεις και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δείχνουν πόσο γρήγορα και εύκολα μπορεί η Ευρώπη να ξαναπέσει σε παλιά πρότυπα σκέψης και αντανακλαστικά, όταν σκιστεί ο λιπαντικός ιμάντας του μοτέρ της ενοποίησης, η ευημερία». 
Η εφημερίδα αποφεύγει όμως να πει αν αυτός ο «λιπαντικός ιμάντας» της ευρωπαϊκής ενοποίησης έσπασε τυχαία ή αν η πολιτική κάποιας χώρας είναι υπεύθυνη για αυτό το γεγονός με τις μοιραίες συνέπειες.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΜΠΑ; ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΙΑ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΣΜΙΑ Ή ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ, ΠΑΡΑΜΟΝΟ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]