Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stratfor : "Η Τουρκία έχει σπάσει τους κωδικούς των S-300"

Η Τουρκία έχει κατορθώσει να “σπάσει” τους κωδικούς των ελληνικών S-300 υποστηρίζει πηγή που επικαλείται το Stratfor. To θέμα της εστίασης των κατασκοπευτικών δράσεων της Τουρκίας για να αποκτήσει τους απόρρητους κωδικούς των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που έχει αποκτήσει η Ελλάδαμέσω Κύπρου- για να τους εξουδετερώσει στην πράξη, αναδεικνύει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Λουκά Δημάκα στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο! Όπως αναφέρει το ρεπορταζ, η Άγκυρα, λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του S-300, προσπαθεί συνεχώς να υποκλέψει τη θέση τους και την ηλεκτρονική ταυτότητα με κατασκοπευτικές αποστολές - μία οδήγησε στη σύγκρουση των F-16 και στον θάνατο του ηρωικού σμηναγού Ηλιάκη.Αυτό είναι το γνωστό.
Εκείνο όμως που αναδεικνύει τόσο έντονα είναι μια ιστορία άγνωστή στους πολλούς,που έγινε το 1999 και αποκαλύφθηκε φέτος:

Πρόκειται για την προσπάθεια - επισημαίνει η εφημερίδα - να πάρει τους κωδικούς που κάνουν ευάλωτο το S-300 από άλλη χώρα.. Σύμφωνα με την εφημερίδα,όπως προκύπτει από τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wiikileaks, η αναλύτρια Ρ. Μπάλα της Stratfor, της «ιδιωτικής, σκιώδους CIA», υποστηρίζει ότι το 1999 μια πηγή της ανέφερε ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να σπάσει τους κωδικούς των Ελληνικών S-300!

Κατά τις δικές μας πληροφορίες αυτά η αναλύτρια της ''ιδιωτικής,σκιώδους CIA'' Stratfor φερεται να λέι ότι τα πληροφορήθηκα από μεξικανική πηγή,η οποία εκτός από τους ελληνικούς S-300 και την Τουρκία, μπλέκει στους ισχυρισμούς της το Ιράκ και τα σχέδια απόκτησης δικών της S-300,το Ισραήλ , την Ρωσία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (uav) αλλά και-προσέξτε- τους κωδικούς των μίνι αντιαεροπορικών ΤOR M1,που έχουμε και εμείς! Όπως σημειώνει η εφημερίδα ,οι κατασκοπευτικές ιστορίες για τα (ελληνικά ή ξένα), ρωσικά S-300 και TOR-M1 είναι άπειρες. Είτε είναι αλήθεια, είτε ψέματα - αναφέρει- Έλληνες-σαΐνια των ηλεκτρονικών φέρεται να άλλαξαν εκ βάθρων την ηλεκτρονική ταυτότητα και άλλα μυστικά των S-300 με ιδιοφυή πατέντα, η οποία μάλιστα ισχυρίζονται ότι μετατρέπει το παλιό ίχνος σε παγίδα για όποιον νομίζει ότι το έχει...
Από την πλευρά τους το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν να διασυνδέσουμε το ρωσικό όπλο με το υπόλοιπο αντιαεροπορικό σύστημα που έχει δυτικούς κωδικούς και δικλίδες. Και αυτό διότι φοβούνται πως οποιαδήποτε επαφή (διασύνδεση) θα πρόδιδε μυστικά στους Ρώσους..

Το ρεπορτάζ ξεκινά με το ιστορικό των βολών,που όπως έχει γράψει το OnAlert η πρώτη εξ αυτών προγραμματίζεται για το 2013;

''Στις 9 Δεκεμβρίου του 2000 - δηλαδή πριν από σχεδόν 12 χρόνια! - ο «Μικροπολιτικός» των «ΝΕΩΝ», με σαφή ειρωνική χροιά, έγραφε: «Καλά, μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν οι πρώτες βολές από τους περίφημους S-300...». Tότε οι αναγνώστες της εφημερίδας δεν εξεπλάγησαν, διότι η αναμενόμενη πρώτη επιχειρησιακή/εκπαιδευτική βολή του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έγινε! Ούτε έχει γίνει ακόμα - αν και πλέον προγραμματίστηκε! Η πρώτη βολή του οπλικού συστήματος που αρχικά παραγγέλθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από σχεδόν 16 χρόνια και περιπετειωδώς εντάχθηκε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία τον Μάρτιο του 1999 (φθάνοντας μυστικά στην Κρήτη) ανακοινώθηκε αρμοδίως ότι προγραμματίζεται να γίνει το 2013!

Οι λόγοι του μέχρι τώρα τρεναρίσματος,εξηγεί, είναι τόσο πολλοί και ποικίλοι που συγκροτούν επιτομή πλήρους σύγχρονης διπλωματικοκατασκοπευτικής και τεχνικοστρατιωτικής υπόθεσης! Και αυτό γιατί στη σκιά των S-300 απειλήθηκε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, εκδηλώθηκαν πολύπλευροι αμερικανικοί και βρετανικοί διπλωματικοί εκβιασμοί και πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, επιχειρήθηκαν (και έγιναν) κατασκοπευτικές αποστολές για τους πολυπόθητους κρυφούς κωδικούς λειτουργίας τους ή τη θέση τους, ανεβοκατέβηκαν καριέρες διπλωματών και πολιτικών, κόμματα αναταράχτηκαν, αποκαλύφθηκε η δυσκολία εμπορικής προσαρμογής των Ρώσων στα δεδομένα της Δύσης - και τελειωμό δεν έχει... Τώρα όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα τηρηθεί. Για τη 12ετή καθυστέρηση της βολής φταίνε και οι δύο πλευρές: Και κάποιοι στην Ελλάδα έδειχναν απαράδεκτη «αυτοσυγκράτηση» μήπως δήθεν ενοχληθούν οι ΗΠΑ, και οι Ρώσοι επιβεβαίωναν τη ράθυμη γραφειοκρατία τους.

Στην συνέχεια κάνει ανασκόπηση στην περιπετειώδη ιστορία των ρωσικών πυραυλων και πως από ...Κυπριακοί έγινα ...ελληνικοί! Η ιστορία των περιβόητων S-300 ξεκινά - τυπικά - πολύ παλιά,γράφουν Τα Νέα: Στις 4 Φεβρουαρίου 1997, όταν στη Λευκωσία η κυπριακή και η ρωσική αντιπροσωπεία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την αγορά του συστήματος, κόστους 250 εκατ. δολαρίων. «Τέκνο», εν μέρει, της πολιτικής του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, η απόκτησή του είχε προφανώς την παρότρυνση του τότε υπουργού Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη - και όχι μόνο αυτού. Ηταν ωστόσο μια απόφαση του πρόεδρου της Κύπρου Κληρίδη προκειμένου να ασκήσει, προς όλες τις πλευρές, τη μέγιστη πίεση για επίλυση του Κυπριακού. Η ρωσική προέλευση του όπλου ήταν καρφί στο μάτι των δυτικών.

Καθώς οι συζητήσεις γύρω από την πρόθεση αγοράς είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα, ήδη στα μέσα του 1996 ομολογείται από κυπριακής πλευράς ότι υπάρχουν πιέσεις - φωτογραφίζονται οι ΗΠΑ - να μην προχωρήσει η υπόθεση. Πιο ωμά, η Τουρκία αποφασίζει τα μέτρα αντίδρασης: καταστροφή των S-300, προληπτικά χτυπήματα στόχων της Εθνικής Φρουράς... Από κοντά και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στον χορό των πιέσεων...

Η Ελλάδα αρχικά υποστηρίζει πλήρως τον πρόεδρο Κληρίδη διά του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη - αν και φαίνεται να το κάνει δύσκολα καθώς βλέπει και τις άλλες πτυχές, όπως και ο Θ. Πάγκαλος. Στο παιχνίδι μπαίνει και η Ρωσία - δηλώνει ότι θα παραδώσει τους πυραύλους. Η Λευκωσία δίνει μια παράταση στην εγκατάσταση, αλλά δεν σταματά η πίεση. Το θέμα αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΟΚ), αλλά και στο εσωτερικό της Κύπρου. Σημίτης-Κληρίδης έχουν συνεχείς συναντήσεις, και τελικά τον Δεκέμβριο του 1998 συμφωνείται η αγορά των S-300 από την Κύπρο και η εγκατάστασή τους στην Κρήτη - η Τουρκία διαφωνεί και για αυτό. Η Ελλάδα τυπικά πήρε την ιδιοκτησία το 2007.

Στο στόχαστρο των Τούρκων οι απόρρητοι κωδικοί

Ενα ξεχωριστό τμήμα του ρεπορταζ είναι οι αναφορές ότι τους S-300 τους φοβούνται «εχθροί και φίλοι»: Αφού αναφέρεται στις προσπάθειες των Τουρκων που προαναφέραμε,πάει στο ΝΑΤΟ:
Από την πλευρά τους το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ - αναφέρει- δεν μας αφήνουν να διασυνδέσουμε το ρωσικό όπλο με το υπόλοιπο αντιαεροπορικό σύστημα που έχει δυτικούς κωδικούς και δικλίδες. Και αυτό διότι φοβούνται πως οποιαδήποτε επαφή (διασύνδεση) θα πρόδιδε μυστικά στους Ρώσους...Να σημειώσουμε εδώ ότι παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια οι S-300 από την πρώτη στιγμή είναι ετοιμοπόλεμοι και πλήρως ενταγμένοι στα επιχειρησιακά σχέδια της χώρας,όπως έχει διαβεβαιώσει το ΓΕΕΘΑ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]