Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «ξήλωμα» του Ελληνικού δικτύου πληροφόρησης στα Βαλκάνια


Η δολοφονία του πράκτορα στα Σκόπια άνοιξε τον κύκλο του ξεκαθαρίσματος στις Μυστικές Υπηρεσίες

Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε στο κτίριο της οδού Κατεχάκη η αποκάλυψη για την δολοφονία του 40χρονου Σκοπιανού πράκτορα μέσα στο κτίριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών των Σκοπίων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Του Γιώργου Φιλιππάκη

Το δημοσίευμα που αναπαράχθηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες αναφερόταν στη δολοφονική επίθεση κατά του Σκοπιανού πράκτορα Γιάντσε Γκρούεφσκι, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, από αγνώστους, που τον πυροβόλησαν μέσα στο ίδιο του το γραφείο. Αυτή η δολοφονία ήταν και η αρχή για το «ξήλωμα» του ελληνικού δικτύου πληροφόρησης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, δίπλα στο πτώμα του 40χρονου βρέθηκε ένα πιστόλι, το οποίο εξετάζεται αν είναι αυτό με το οποίο δολοφονήθηκε ο διπλός πράκτορας. Με εντολή του ιατροδικαστή, η σορός μεταφέρθηκε στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο της πόλης των Σκοπίων για νεκροψία και νεκροτομή. Ο Σκοπιανός Γιάντσε Γκρούεφσκι ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, ένα από τα μέλη του ελληνικού κατασκοπευτικού δικτύου που δρούσε εδώ και χρόνια στην γειτονική χώρα. Οι πληροφορίες θέλουν επικεφαλής του δικτύου Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείτο στον χώρο της εκπαίδευσης στα Βαλκάνια. Άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με τον επιχειρηματία στα Σκόπια, ακόμη και σε ιδιωτικό επίπεδο, μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, έχουν «εξαφανιστεί», προκειμένου να γλιτώσουν από το «ξεψάχνισμα» των σκοπιανών Μυστικών Υπηρεσιών.

Οι αστυνομικοί που μίλησαν, οι οποίοι εκείνη την εποχή υπηρετούσαν στην ΕΥΠ, ανέφεραν ότι η τότε διοίκηση και οι υπεύθυνοι της Α’ Διεύθυνσης Κατασκοπείας φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την διαρροή της υπόθεσης. Η διάλυση των δικτύων πληροφόρησης στα Βαλκάνια και κυρίως το «ξεσκέπασμα» του αρχηγού – επιχειρηματία ήταν, όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, οι παράπλευρες απώλειες στην επιχείρηση καρατόμησης μεγάλου στελέχους της υπηρεσίας, που τότε ήταν επικεφαλής των δικτύων της υπηρεσίας στο εξωτερικό, έχοντας υπό την εποπτεία του και τον επιχειρηματία.

Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αστυνομικών, η τότε ηγεσία της ΕΥΠ πήρε την απόφαση να κλείσει τα οικήματα ασφαλείας που λειτουργούσαν στην περιοχή των Εξαρχείων, ένα από τα οποία λειτουργούσε κάτω από την κάλυψη του επιχειρηματία. Οι αστυνομικοί δεν εξεπλάγησαν από τη δολοφονία του Σκοπιανού πράκτορα, γιατί, όπως είπαν, «ήταν κάτι αναμενόμενο, ξέραμε ότι θα έσκαγε κάπου στο εξωτερικό κάτι τέτοιο μετά τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η τότε ηγεσία, διαρρέοντας στοιχεία σημαντικών υποθέσεων σε μερίδα των ΜΜΕ, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές υπαλλήλων, στελεχών, πρακτόρων και συνεργατών της ΕΥΠ μέσα και έξω από την Ελλάδα».

Νιώθει προδομένος ο επιχειρηματίας

Αναζητώντας τον επιχειρηματία, τον εντοπίσαμε στα γραφεία της νέας επιχείρησής του σε χώρα της Βαλκανικής, αλλά οι συνεργάτες του μας ενημέρωσαν ότι απουσίαζε στο εξωτερικό, πιθανώς προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει το διαλυμένο δίκτυο. Στενός συνεργάτης του, είπε ότι αισθάνεται προδομένος από την πρώην ηγεσία της ΕΥΠ, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είναι προβληματισμένοι και φοβισμένοι. Μόλις λίγες ώρες πριν την δημοσίευση των παραπάνω, κατορθώσαμε να μιλήσουμε με τον επιχειρηματία στο τηλέφωνο, ο οποίος επιφυλάχθηκε για μελλοντικές απαντήσεις γύρω από το παρασκήνιο της υπόθεσης. Επίσης, βρήκαμε και τον πρώην συντονιστή υπάλληλο της ΕΥΠ, τον οποίο καρατόμησε η προηγούμενη διοίκηση, αλλά και αυτός απέφυγε να πει το παραμικρό για το θέμα.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και απασχολεί τόσο τη διοίκηση της ΕΥΠ όσο και Έλληνες διπλωμάτες, είναι γιατί τα Σκόπια επέλεξαν την δεδομένη στιγμή για να «ξεκαθαρίσουν το τοπίο» στις Μυστικές Υπηρεσίες και να «τιμωρήσουν» ένα στέλεχός τους, περνώντας σαφές μήνυμα τόσο στο προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών τους όσο και στους ίδιους τους πολίτες.

Πολλοί συνδέουν την υπόθεση και με τις πιέσεις προς την γείτονα χώρα από ΗΠΑ και Ευρώπη, να δεχθεί σύνθετη ονομασία για το όνομα του κρατιδίου. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τους ελληνικούς χειρισμούς, έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ παραπέμπουν στην υπόθεση Στηβ Λάλα. Βασική διαφορά των δύο υποθέσεων είναι ότι στην περί9πτωση του Ελληνοαμερικανού ενεπλάκη το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην περίπτωση του έλληνα επιχειρηματία τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε προδοτικό σχέδιο.

Από δω και πέρα, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη για τις τότε διαρροές σε μερίδα του τύπου.

Πηγή εφημερίδα  "H Ελλάδα αύριο"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

  1. ΚΩΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΑΛΕΥΡΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς το στανταράκι είναι η γλειστρίδα της ΕΛ.ΑΣ που αποδεικνύεται ανίκανη σε σοβαρά εθνικά ζητήματα...Αστυνομκοί μίλησανε τότε Αστυνομικοί μιλάνε και τώρα...έχουνε μια συνέπεια οι Αξιωματικοί στον όρκο τους ρε παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΚΟΙΤΑΣ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ... ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα οι "αστυνομικοί" και η "αστυνομική" παρέα του "Αδιάβαστου" έκαναν και κάνουν εγκλήματα...Η αστυνομία για να κόβει καμιά κλήση παρκάρισμα καλή είναι ως εκεί, όχι να χειρίζεται Εθνικά Ζητήματα!Ας όψεται η άγνοια και η ενδεχόμενη μη κατανόηση συμφραζομένων Αγαπητέ. Η Ιστορία θα δείξει...

      Διαγραφή
    2. Μην τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι... Πέρασαν και αστυνομικοί κόσμημα από την Υπηρεσία που τιμούν την ΕΛ.ΑΣ. Πέρασαν όμως και κάποιοι δήθεν ΦΩΤΗΣμένοι ΧΡΥΣΑΝΘΟκάνθαροι που άφησαν εποχή με τις άνομες πράξεις τους...

      Διαγραφή
    3. Επιμένω η Τροχαία έχει ελλείψεις ας την στελεχώσουνε κι ας αφήσουνε την Πατρίδα σε άλλους...Προχτές πάλι πρόβλημα δημιούργησε στην Γλυφάδα ο γιος του Φωτης Speaking μαζί με αστυνομικούς...πάει σόι το βασίλειο...για γέλια είναι οι άνθρωποι δεν έχουνε πατρίδα σαν τους γύφτους...

      Διαγραφή

  4. Κωνσταντίνε συγκλονιστική η συνέχεια από τον πολύμπειρο και έγκριτο Γ. Φιλιππάκη. Αν έστω και 1% να είναι αλήθεια από όλα αυτά που κυκλοφορούν για την υπόθεση στα Σκόπια όπως αναφέρει ο καλός δημοσιογράφος
    και σε συνδυασμό με το θέμα που προέκυψε όπως ανέφερες προχθές στην Τουρκία τότε κάποιοι μεγαλοσχήμονες πρώην και νυν όπως λες στην ΕΥΠ αλλά και στα ΜΜΕ καλό θα ήταν να βρουν λαγούμι να κρυφτούν... Το περίεργο είναι πάντως ότι κάποιους από αυτούς, τους κατά κοινή ομολογία αποτυχημένους, κάποιοι εξακολουθούν να τους εκθειάζουν στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο... Μακελειό γίνεται... Βέβαια όλα έχουν την εξήγησή τους... Περιμένουμε εναγωνίως τις
    αποκαλύψεις σου σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ...

      Διαγραφή
  5. Πριν γινει καποιο γεγονος ξηλωνουν τα δικτυα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχολιάζεις σαν "Αδιάβαστος"...κοίτα να βρεις τον Χρυσοχοίδη θα σε προσλάβει στο δημόσιο για σύμβουλό του, μόλις έλυσες το πρόβλημα της ζωής σου!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]