Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί να επανέλθει στην εξουσία ο στρατός στην Τουρκία;

Η αποκρυπτογράφηση της ενδιαφέρουσας μελέτης που δημοσίευσε το Stratfor, η φωνή της αμερικανικής κυβέρνησης, για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις
Γράφει ο Μακεδών

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσίευσε το Stratfor για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τίτλο: «Οι στρατιωτικοί μπορεί να επανέλθουν ισχυροί στην εξουσία». Το Stratfor ως γνωστόν είναι η φωνή της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλοτε εκφράζει τις απόψεις της και τα μέλλουσα να συμβούν, άλλοτε επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις ή και να εκφοβίσει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αποκρυπτογράφησή των γραπτών του.

Να σημειώσουμε δε, ότι μόλις εμφανίστηκε ο κ. Γιλμάζ, με τις δηλώσεις του περί συμμετοχής των τουρκικών υπηρεσιών στις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ελλάδα κατά το παρελθόν, και αφού στη συνέχεια κλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεταξύ άλλων συζήτησε και με εκπροσώπους του τουρκο-ισραηλιτικού λόμπυ, εκφράσαμε από αυτήν την στήλη την άποψη, ότι μπορεί να τον προετοιμάζουν για διάδοχο του κ. Ερντογάν.

Και τούτο διότι, μόνον με περιορισμό της ισλαμικής επιρροής στην πολιτική της Τουρκίας και επαναφορά στα πολιτικά δρώμενα του τουρκικού στρατού, μπορεί να επανασυνδεθεί η τουρκο-ισραηλινή «φιλία». Δεν είναι βέβαια μυστικό, ότι μέχρι και προ δύο ετών, οι αρχηγοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ήσαν ντονμέδες και υποστηρικτές του κεμαλικού κράτους. Φυσικό ήταν επομένως να ακολουθεί η Τουρκία το Ισραήλ.

Να δούμε όμως τι υποστηρίζει το Stratfor που θεωρείται από τα πλέον σοβαρά αμερικανικά think tank. Εκθειάζει κατ’ αρχήν την στρατιωτική ισχύ της Άγκυρας. Αλλά και προειδοποιεί (;) ότι η στρατιωτική εξουσία μπορεί να «επανέλθει, αν αντέξει αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας». Οι αναλυτές του Stratfor αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό και τις αναβαθμίσεις των οπλικών της συστημάτων ο οποίος «της δίνει στρατιωτική ευελιξία για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι η Άγκυρα στρατιωτικά δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή τη παρουσία της, ούτε στη Συρία, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε καν ενάντια στους Κούρδους. Αυτό αποδίδεται περισσότερο στην εξουσία Ερντογάν και λιγότερο στους στρατιωτικούς οι οποίοι, όπως υποστηρίζει η ανάλυση, «μπορεί η δική τους εξουσία να αναδυθεί ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν».

Η ανάλυση του Stratfor για την Τουρκία αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα σχετικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και ελικόπτερα. Ενίσχυση όλων αυτών των δυνατοτήτων παρέχει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Παρά τις όποιες αποτυχίες, αυτή η βιομηχανία είναι σε φάση ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων συμπεριλαμβανομένων κορβετών και μη επανδρωμένων εναέριων οχήματων.

Λόγω του ότι δεν είμαστε ειδικοί σε αμυντικά θέματα, μεταφέρουμε σχόλια του «Οn Αlert», από άρθρο του σχετικό με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να είναι “ποσοτικά” το μεγαλύτερο της Αν. Μεσογείου, ποιοτικά όμως απέχει ακόμη από το Ελληνικό ΠΝ. Η σύγκριση δεν γίνεται μόνο με το πόσα καράβια διαθέτει ο καθένας, αλλά με τις τακτικές που έχει αναπτύξει. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες, αλλά η δική μας εκπαίδευση και κατάρτιση των πληρωμάτων είναι ακόμη καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το Στόλο στη τύχη του, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Για τη Πολεμική Αεροπορία των Τούρκων:  

Κανείς δεν αρνείται ότι έχει υπάρξει βελτίωση των χειριστών της η οποία όμως δεν νομίζουμε ότι οφείλεται μόνο στην εκπαίδευση από τους Αμερικανούς, αλλά από τη καθημερινή εναέρια μάχη που γίνεται με ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο.

Όσο για τον μεγαλύτερο στρατό: Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Ωστόσο, όπως το ίδιο το Stratfor σημειώνει, αυτός ο στρατός δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον παρατεταμένο αγώνα που έχουν επιβάλει οι Κούρδοι αντάρτες.

Κλείνοντας, να προσθέσουμε την επισήμανση του Stratfor: 

«Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, και η συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη θα καθορίσει αν ο στρατός θα γίνει ισχυρότερος ή ασθενέστερος. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η πορεία του στρατού θα έχει διαμορφωθεί περισσότερο από την πολιτική και όχι από τη δική του ανικανότητα». 

Και ο Ερντογάν, λέγει το Stratfor, εμποδίζει την ανάπτυξη του στρατού.

Το μήνυμα είναι σαφές.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι στρατιωτικοί στην Τουρκία, όμως στην Ελλάδα επιβάλλεται να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα λόγω καταλύσεως του Συντάγματος. Αυτό έχει πλειστάκις ειπωθεί και μάλιστα από τον συνταγματολόγο κ. Κασιμάτη. Όλοι το ζούμε με τους παράνομους νόμους που ψηφίζει η Βουλή καταργώντας συνταγματικές διατάξεις με τις διασταλτικές ερμηνείες του Βενιζέλου.

    Τι κάνουν λοιπόν οι στρατιωτικοί; Έχουν ή δεν έχουν δώσει όρκο ότι θα τηρούν και θα προστατεύουν το Σύνταγμα και τους Νόμους; Μήπως αφήνουν στα χέρια του λαού αυτή την αρμοδιότητα; Μα αν είναι έτσι, τότε είναι που θα γίνουμε Λιβύη και Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tην Δικαιοσὺνη,και ὸχι τον Στρατὸ θα ὲπρεπε να φοβοὺνται τα λαμὸγια.
      Αλλὰ δεν αντὲχω και στον πειρασμὸ να παρατηρὴσω ὸτι ο μὰγκας και παινεμὲνος λαὸς μας αδιαφὸρησε επὶ δεκαετὶες για την αμυντικὴ επὰρκεια της Χὼρας,δυστρὸπησε ακὸμα και με την υποχρεωτικὴ θητεὶα,τὼρα ὸμως,που διαπὶστωσε ὸτι δὲν ὲχει στην πραγματικὸτητα ὰλλον προστὰτη,ρὶχνει και την αγανακτισμὲνη ερὼτηση:''ποὺ εὶναι ο Στρατὸς;''

      Διαγραφή
    2. Δεκτός ο εκ δεξιών πειρασμός. Μα βοηθά να καταλάβουμε ότι μας κυβέρνησαν επί μακρόν άνθρωποι που είχαν στόχο να καταργήσουν τα σύνορα, ήθελαν να μας κάνουν πολίτες της γης, και στελέχωσαν την κατώτερη, τη μέση και την ανώτερη Παιδεία με εθνομηδενιστές. Οι προλετάριοι όλου του κόσμου έπρεπε να ενωθούν με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με τον άθεο κομμουνισμό. Την καλύτερη αθεΐα την επιτυγχάνεις με

      Διαγραφή
    3. Συνέχεια

      ... με την ψήφο της δημοκρατίας επιτυγχάνεται ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει επί εβδομήντα χρόνια ο κομμουνισμός.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]