Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαράζ δημοσιευμάτων για πιθανή εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα

Νέα σειρά δημοσιευμάτων με κοινό παρανομαστή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το άρθρο των New York Times που ανέφερε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Μία τέτοια εξέλιξη δεν αφήνει αδιάφορη την αμερικανική Κοινή Γνώμη και την Αμερικανική Οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι θα δράσει καταλυτικά στις αμερικανικές εκλογές με πιθανή ανατροπή της σημερινής εικόνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, "η Merrill Lynch γεμίζει φορτηγά με μετρητά προκειμένου να τα στείλει στα ελληνικά σύνορα, ώστε να εξασφαλίσει ρευστότητα για τους πελάτες της στην Ελλάδα... Η Ford φέρεται να έχει προχωρήσει σε λογισμικές μετατροπές του συστήματός της ώστε να μπορεί άμεσα να χειριστεί ένα διαφορετικό νόμισμα για τη χώρα μας".

Τις ίδιες ετοιμασίες, όπως αναφέρεται, κάνει και η JPMorgan Chase με νέους λογαριασμούς για διάφορες εταιρείες ώστε να μπορεί άμεσα να γίνει χρήση τους αν αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα.

Τόσο η Boston Consulting Group όσο και η PricewaterhouseCoopers, έχουν αναφερθεί στον χρόνο της ανακοίνωσης μίας πιθανής ελληνικής εξόδου, που θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα το βράδυ μίας Παρασκευής όταν οι αγορές είναι κλειστές.

Εκτός από τις πυρετώδεις προετοιμασίες σε λογισμικά και αποθεματικά, οι Αμερικάνοι κάνουν προβλέψεις και για την πιθανή ώρα ενός Grexit.

Τόσο η Boston Consulting Group όσο και η PricewaterhouseCoopers, έχουν αναφερθεί στον χρόνο της ανακοίνωσης μίας πιθανής ελληνικής εξόδου, που θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα το βράδυ μίας Παρασκευής, όταν οι αγορές είναι κλειστές.

Το άρθρο των NY Times βρέθηκε στην κεντρική θέση της ιστοσελίδας της Ηuffington Post η οποία "φιλοξενεί" το κείμενο του Nelson D. Schwartz.

Σε ανάλογο κλίμα και το άρθρο των Financial Times που αναδημοσιεύουν γκάλοπ με κεντρικό θέμα την Ελλάδα και την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Και ο τίτλος του άρθρου χαρακτηριστικός. "Οι Γερμανοί ξεγράφουν την Ελλάδα".

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να λάβει επιπλέον βοήθεια.

Η συγκεκριμένη έρευνα η οποία διεξήχθη από τους FT και την εταιρεία Harris Poll κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου σε δείγμα 1000 ενηλίκων από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία, εμφανίζει για άλλη μία φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση διχασμένη σε "Βορρά και Νότο" με το "ελληνικό ζήτημα" στο επίκεντρο.

Ενώ μόλις το 26% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της, το αντίστοιχο ποσοστό των Ιταλών εκτοξεύεται στο 77% και των Ισπανών στο 57%.

Ομοίως, σχεδόν το 50% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να προχωρήσει σε εκείνες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα την αποδεσμεύσουν από τη διεθνή βοήθεια, σε αντίθεση με Ιταλούς και Ισπανούς, όπου σε ποσοστό 88% και 70% αντίστοιχα δηλώνουν "κάπως βέβαιοι" ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Ανάμεικτα φαίνεται ότι είναι το αίσθημα της κοινής γνώμης στη Γαλλία, όπου παρά το γεγονός ότι μόλις το 32% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 54%, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, μόλις το 25% των Γάλλων, όπως και το 26% των Γερμανών, πιστεύει ότι "τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να κρατήσουν την Ελλάδα" στο κοινό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι μάνατζερ σε Ευρώπη και Ιαπωνία πιστεύουν πως η Ελλάδα σύντομα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Süddeutsche Zeitung και αναδημοσιεύτηκε από την Deutsche Welle.

Η στάση που θα τηρήσει από εδώ και στο εξής η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην ήδη εξαντλημένη από τις συνέπειες της κρίσης Ελλάδα φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς οι αρνητικοί οιωνοί από τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό χώρο εξακολουθούν να πυκνώνουν. Έτσι τουλάχιστον εκτιμά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία παρουσιάζει σήμερα σχετική έρευνα της γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger.

H έρευνα διεξήχθη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και αφορά τις εκτιμήσεις κορυφαίων διευθυντικών στελεχών και οικονομικών συμβούλων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Από τους 5.000 ερωτηθέντες, απάντησαν τελικά οι 600.

Το 61% των Ευρωπαίων στελεχών περιμένουν στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πιο απαισιόδοξοι μάλιστα φαίνονται οι μάνατζερ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που ήδη πλήττονται σφοδρά από την κρίση: την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με το 76% να βλέπει επίσης πολύ πιθανή την άμεση έξοδο της Ελλάδας. Σημειωτέον ότι στην έρευνα δεν ερωτήθηκαν στελέχη από την Ελλάδα.

Πολλοί από τα διευθυντικά στελέχη που ερωτήθηκαν, αναμένουν επίσης ότι και η Γερμανία θα βυθιστεί σε ύφεση, όσο οι οικονομικές της επιδόσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται για πολλά ακόμη συνεχόμενα τρίμηνα.

Ο Max Falckenberg, ένας εκ των δύο συντακτών της μελέτης, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ανησυχητικά, λαμβάνοντας υπόψη συγκρίσιμα στοιχεία παλαιότερων σχετικών μελετών.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Άντε να τελειώνουμε......
    Να πάνε όλοι μαζί στο διάβολό, ειδικά οι "φίλοι και σύμμαχοι"
    Η κατάσταση δεν πάει άλλο με αυτούς τους προδότες και τα βρωμερά αφεντικά τους.
    Τέρμα οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία...
    Σαν πρώτο δείγμα εκ μέρους μας να συλληφθούν και να φυλακισθούν οι τροικανοί, για την προσβολή του Ελληνικού Κράτους και των Ελλήνων.
    Αν θέλουν πόλεμο να μας τον κάνουν αν μπορούν...
    Εμείς την πατρίδα μας την αγαπάμε και θα την υπερασπιστούμε μέχρις ενός.
    Αυτό να το γνωρίζουν καλά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]