Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι βλέπει ο Σόρος και αγοράζει χρυσό;


«Τέλος εποχής»: Ο Σόρος πουλάει τις μετοχές του, επενδύει πάνω από 130 εκατ. δολάρια σε χρυσό και προβλέπει ότι Ευρώπη και Αμερική είναι πιθανό να κατρακυλίσουν στο χάος και στον εμφύλιο...

Του Mac Slavo
20 Αυγούστου 2012

Σαν ένας προάγγελος του τι είναι πιθανό να μας περιμένει το φθινόπωρο του 2012 μοιάζει η πρόσφατη κίνηση του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει πουλήσει όλες τις μετοχές του, όπως αποδεικνύεται από το συμπληρωμένο έντυπο 13-F που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012.

Ο Σόρος, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια μέσω διαφόρων λογαριασμών στις ΗΠΑ και στα νησιά Cayman, φέρεται να έχει «ξεφορτωθεί» πάνω από ένα εκατομμύριο μετοχές σε χρηματοοικονομικές εταιρείες και τράπεζες, μεταξύ των οποίων στη Citigroup (420.000 μετοχές), JP Morgan (701.400 μετοχές) και Goldman Sachs (120.000 μετοχές ). Η συνολική αξία των μετοχών που πουλήθηκαν ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. δολάρια.

Το εξίσου ενδιαφέρον με την πώληση των μεγάλης αξίας αυτών μετοχών του είναι το πού εναπόθεσε τα ποσά του ο Σόρος. Την ίδια στιγμή που πουλούσε μετοχές τραπεζών, είχε αποκτήσει περίπου 884.000 μετοχές (αξίας περίπου 130 εκατ. δολαρίων) σε χρυσό μέσω της Trust SPDR Gold.

Όταν ένας σημαντικός διεθνής«παράγοντας», με απευθείας δεσμούς με τον Λευκό Οίκο, την Wall Street και το τραπεζικό σύστημα, αρχίζει να ξεφορτώνεται μετοχές και να συσσωρεύει χρυσό, αυτό ίσως να σημαίνει ότι αναμένονται πολύ σοβαρές εξελίξεις στον κόσμο των αγορών.

Ενώ έχει συχνά επικριθεί για τις εκκλήσεις του υπέρ της κεντροποίησης του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, της αύξησης της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και αυτού που αποκαλεί "εμφάνιση της νέας παγκόσμιας τάξης", αν υπάρχει κάποιος που έχει πάγιες εκ των έσω πληροφορίες για το πού κατευθύνονται τα πράγματα στο άμεσο μέλλον, αυτός είναι ο Σόρος.

Ο Σόρος, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για μια «επερχόμενη παγκόσμια αλλαγή» και τις επιπτώσεις της, στο βιβλίο του «Το Κραχ του 2008», όπου αποκαλεί το σημερινό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο «τέλος εποχής», δήλωσε πρόσφατα ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάσταση σε όλο τον κόσμο είναι τόσο σοβαρή που η Ευρώπη δεν αποκλείεται σύντομα να κατρακυλίσει στο χάος και στον εμφύλιο. Σημειώνει, επίσης, ότι ο κόσμος εισέρχεται σε «μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία», και προβλέπει βίαιες ταραχές στην Αμερική και βάναυση καταστολή των εξεγέρσεων από το κράτος, η οποία θα περιορίσει δραματικά τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Σόρος όχι μόνο προέβλεψε την κατάρρευση του 2008 και ανέλαβε δράση ώστε να αυτοπροστατευθεί, αλλά πρότεινε, επίσης, διάφορα διορθωτικά μέτρα που εφάρμοσαν τελικά οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκειμένου να «εξορκίσουν» την αποπληθωριστική ύφεση. Στο εν λόγω βιβλίο του, άφησε να εννοηθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες «εμποτίζουν» το σύστημα με τεράστια ποσά νομισματικής επέκτασης, αλλά επίσης προειδοποίησε ότι εάν δεν διοχετευθούν αρκετά ποσά στη σωστή κατεύθυνση, θα επεκταθεί απλώς η εμφάνιση του αποπληθωρισμού και η υπερβολική τύπωση χρήματος θα οδηγήσει σε κατάρρευση λόγω υπερπληθωρισμού του νομίσματος.

Με βάση την πρόσφατη κίνηση των λογαριασμών του Σόρος στις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποτύχει στις ό,ποιες προσπάθειες σταθεροποίησης του συστήματος. Ο Σόρος εξασφαλίζει κέρδος από τις εταιρείες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό σύστημα υποστεί ό,τι υπέστη το 2008 και μετατοπίζει τις μετοχές του στο πιθανόν μοναδικό είδος επένδυσης που θα μείνει όρθιο όταν όλα τριγύρω θα έχουν σωριαστεί.


Τι ακριβώς περιμένει ο Σόρος; Γιατί, αγοράζει χρυσό;

Είναι γνωστό σε όλους πως ο χρυσός αποτελεί σταθερή (με ανοδικές τάσεις ανά περιόδους) αξία και εξασφαλίζει την μη απώλεια οικονομικής ισχύος, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και στην χειρότερη των περιπτώσεων, δηλαδή σε περίπτωση πολέμου, ακόμη και ενός ευρείας κλίμακας, γενικού ή και παγκοσμίου πολέμου. Θεωρείται βέβαιο πως μετά το πέρας του πολέμου ισχυρός είναι εκείνος που κατέχει χρυσό, αφού ορίζει τις συναλλαγματικές αξίες. Εξάλλου, είναι γνωστό πως ο πόλεμος είναι κάτι καταστροφικό και μόνο όσοι κατέχουν χρυσό μπορούν με βεβαιότητα να βρίσκονται μεταξύ των νικητών...

Υπάρχει, όμως, τέτοια περίπτωση; Βρισκόμαστε μπροστά σε κάποια γενικευμένη σύρραξη ή ο Τζορτζ Σόρος φοβήθηκε τις κοινωνικές αντιδράσεις από την γενικευμένη οικονομική λιτότητα; Είναι γνωστό πως πριν δύο χρόνια ο Τζορτζ Σόρος μετέφερε ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσοστό της περιουσίας του στην βιομηχανία τροφίμων και ως εκ τούτου είναι απολύτως σαφές πως μία γενικευμένη κοινωνική έκρηξη μάλλον θα του απέδιδε κέρδη.

Προφανέστατα, λοιπόν, ο κύριος Σόρος δεν ανησυχεί για κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις. Η ανησυχία του (και οι πολύ καλές πληροφορίες που σίγουρα έχει) δείχνει να εστιάζεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι πολύ πιό βίαιο, του οποίου την επόμενη ημέρα δεν μπορεί να προβλέψει.
Και αυτό το επίπονο φαίνεται πως έχει έδρα τον Λευκό Οίκο και μία ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φαίνεται να πιέζεται πλέον του δέοντος από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και από βουλευτές και μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως" για μία επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προσπαθούν να πετύχουν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δημόσια δήλωση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κατά του Ιράν, γράφει η εφημερίδα «Μααρίβ».

Η ηγεσία του Ισραήλ υπολογίζει ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα κάνει παρόμοια δήλωση στο άνοιγμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου είτε σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο φόρουμ, αλλά πριν από αυτή την ημερομηνία. Αυτή τη στιγμή η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ και η αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ προσπαθούν να δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και μία τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να την αποτρέψει ο κύριος Σόρος, όμως δεν μπορεί να αφήσει την μοίρα να αποφασίσει για το πως θα τον βρει η επόμενη ημέρα ενός τέτοιου πολέμου, αφού είναι απολύτως βέβαιο πως ένας τέτοιος πόλεμος θα σημάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο, αφού θα εμπλακεί η Ρωσία και ποιός ξέρει, ίσως και η Κίνα. Με την μετατροπή των 130 εκατομμυρίων, ο Τζορτζ Σόρος αποσκοπεί στην δημιουργία ενός ελάχιστου (ίσως) "σωσίβιου" για τον ίδιο. Εκτός, φυσικά, και αν θέλει απλά να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να πιέσει και ο ίδιος ακόμη περισσότερο τον Λευκό Οίκο στην ανακοίνωση πολέμου κατά του Ιράν...



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Να που πάει τόσος χρυσός που συσσωρεύετε στα τόσα ενεχυροδανειστήρια που έχουν ξεφυτρώσει στην Ελλάδα. Τα ενεχυροδανειστήρια μαζεύουν χρυσό χωρίς πολλές διατυπώσεις για την προέλευση του. Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται ακόμα και για τους ποιο αφελείς, ή είναι κοινά μυστικά που όποιος το πολυψάξει τον τρώει το μαύρο σκοτάδι;(Αλήθεια που πάει τόσος χρυσός που κλέβουν οι διαρρήκτες από τα διαμερίσματα που ρημάζουν;)Ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ενεχυροδανειστηρίων; Γιατί η Ελληνική αστυνομία δεν συλλαμβάνει τους κλεπταποδόχους; Δεν μπορεί να κάνει τους κλέφτες να ομολογήσουν που τα παραδίνουν;(Άραγε γιατί είναι τόσα λίγα τα κλοπιμαία που βρίσκονται;)Και η τελευταία ερώτηση (κερασάκι στην τούρτα)Πόσοι επώνυμοι(Σόροι) υπάρχουν στην Ελλάδα που έχουν στην κατοχή τους ράβδους χρυσού από τα λιωμένα χρυσαφικά του κοσμάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]