Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O OHE διαψεύδει Πάγκαλο και Παπανδρέου για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας!!!

  • Βόμβα του ΟΗΕ που φυσιολογικά θα πρέπει να οδηγήσει τον Παπανδρέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς επίσης και τον Θόδωρο Πάγκαλο για παραπλάνηση των πολιτών
  • ΟΗΕ: «Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»

Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση… Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», επισημαίνεται ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, εάν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποβεί σωτήριος για το οικονομικό αδιέξοδο.

Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη. Αυτός είναι ο άσος που κρύβει η Ελλάδα στο… μανίκι και που μπορεί να είναι η λύση εξόδου από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3% – 5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Τη στιγμή που η παραγωγή βωξίτη, για παράδειγμα, το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.

Περιθώριο εκμετάλλευσης

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, το σχιστόλιθο, την καολίνη και το γύψο.

Στη «Figaro» αναφέρεται ότι οι προοπτικές στον τομέα των ορυκτών και των μετάλλων διαφαίνονται καλές. Επικαλούμενη Αμερικανούς αναλυτές, αναφέρει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ σύμφωνα με άλλη εκτίμηση η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να «ανεβαίνει» εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς ζήτησης των ελληνικών μετάλλων και ορυκτών.

Εμπόδιο … οι τοπικές κοινωνίες

Πάντως, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα, συχνά η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας σκοντάφτει σε… εμπόδια. Η τοπική κοινωνία παραδοσιακά αντιδρά λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρουν αυτές οι δραστηριότητες. Είναι γνωστή άλλωστε η αντίσταση των κατοίκων για τη δημιουργία των εργοστασίων χρυσού στη Χαλκιδική το 2002, τα οποία μάλιστα είχαν παρουσιαστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ένας «επικείμενος κίνδυνος» για το περιβάλλον.

Αυτές οι δυσκολίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν γίνει αιτία πολλές φορές ώστε να αποτρέψουν ξένους επενδυτές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα. «Οι Βρυξέλλες πιστεύουν σήμερα πως η χώρα δεν ξεπουλά τον πλούτο της για να προσελκύσει ξένους επενδυτές», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Κοιτάσματα ορυκτών

  • Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη
  • Πρώτη στην προμήθεια βωξίτη και περλίτη στην Ευρώπη
  • Πρώτη στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη
  • Πέμπτη παγκοσμίως στην παραγωγή λιγνίτη

Ανεκμετάλλευτα

  • Πηλός
  • Ασβεστόλιθος
  • Σχιστόλιθος
  • Καολίνη
  • Γύψος

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Και μόνο μέρος από τα αναφερόμενα ορυκτά είναι υπεραρκετά για να βγούμε από την κριση.
    Αν λάβουμε υπ' όψιν και άλλα, όπως χρυσός άργυρος, ταντάλιο, νικέλιο, όσμιο, ουράνιο, μάρμαρα, αδρανή υλικά και άλλα, τότε καταλαβαίνετε....
    Αν δε λάβουμε υπ' όψιν και τους υδρογονάνθρακες, δηλαδή πετρέλαιο, αέριο, πισσοσχιστόλιθο, υδρίτες κλπ, τότε ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΩΣ Η ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!
    Αυτά θέλουν εδώ και τώρα και τζάμπα, όλοι αυτοί οι αισχροί τοκογλύφοι και τα εδώ δωσίλογα καθάρματα που δήθεν μας κυβερνούν διαχρονικά.
    Αλλά οι βρωμεροί "φίλοι και σύμμαχοι" θέλουν και ότι άλλο υπάρχει στην χώρα αυτή, το ΝΕΡΟ, όλες τις στρατηγικής σημασίας Δημόσιες επιχειρήσεις που κατά βάση τις πτωχεύουν (πρώτο κόλπο στο Χρηματιστήριο επί Σημίτη, τώρα πλήρης καθίζησή του, βούλιαγμα όλων των μετοχών),τις Ελληνικές Τράπεζες και τις θυγατρικές τους, επίσης τον Τουρισμό, απαξίωση της Ναυτιλίας κλπ
    Φρόντισαν επιμελώς και διαχρονικά να διαλύσουν την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μεταποίηση....δεν άφησαν τίποτα όρθιο...
    Τώρα ετοιμάζουν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, αρχής γενομένης από την Θράκη μας, ώστε να εγκαταστήσουν εκεί Βιομηχανίες τους με πολύ χαμηλό κόστος, λόγω των δούλων που ...θα δουλέυουν εκεί τσάμπα....με δυσκολία ένα πιάτο φαί, χωρίς τίποτα άλλο..... ο καλός....κ Φούχτελ και ο συνεργαζόμενος ....περιφεριάρχης.
    Έτοιμάζουν την πλήρη κατοχή του προτεκτοράτου Ελλάς με την άφιξη και άλλων γκαουλάιτερς....
    Θα αντιδράσουμε επιτέλους ???
    Ξυπνήστε Συνέλληνες......μας θανατώνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, τι είναι εκείνο το υλικό που υπάρχει στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν οι Έλληνες;

    Ποιες είναι οι...δηλώσεις ΑΚΡΙΒΩΣ ώστε να ξέρουμε το "μεταλλαγμένο"...γάλα που προσφέρετε.

    Ει΄σαι ιδιώτης, όπως και εγώ, αλλά η εμπάθειά σου και η μυωπία σου ειναι ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΕΣ!

    Όσον αφορά τη γνώμη σας, την άποψή σας, την παραπλάνηση και τους σκοπού σας, αυτό είναι στοιχείο που θα ΕΠΡΕΠΕ να σας ανησυχεί.

    Αλλά δυστυχώς ανήκετε στην κατηγορία{{ Αφού δεν έχω εγώ κατσίκα να ψοφήσει του...γείτονα".

    ΔΕΝ "ΛΑΛΕΙ ΠΟΥΛΙ" ! κόρακας κράζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πέρα από τα αναγραφόμενα στο άρθρο (που δημοείευσε και η Figaro) υπάρχουν πράγματι ορυκτά υπερπολύτιμα, τα οποία γνωρίζουν οι αμερικανοί. Στην τελευταία της επίσκεψη στην χώρα μας η κυρία Κλίντον επισκέφθηκε με ελικόπτερο το Καστελλόριζο μαζί με 4 αμερικανούς εμπειρογνώμονες ειδικούς στα ενεργειακά θέματα. Η επιχείρηση αυτή καλύφθηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την βάση της Σούδας. Υπάρχουν υλικά άγνωστα σε εμάς, και δεν θα τα μάθουμε, δεν πρέπει να τα μάθουμε μέχρι τη στιγμή που θα μας τα πάρουν. Το άρθρο γράφτηκε από τον Ελεύθερο Τύπο (στην Ελλάδα), τα σχόλιά σου όμως είναι μάλλον εμπαθή (για άγνωστο λόγο), από τη στιγμή που θέλεις να ισοπεδώσεις το ιστολόγιο εικοτολογώντας. Υπάρχει παράθεση στοιχείων αδιάψευστων. Για ποιά "μεταλλαγμένα" αναφέρεσαι, καλό είναι να τα γράφεις. Ειδάλλως αυτόματα κατατάσσεσαι στην κατηγορία εκείνων που χωρίς επιχειρήματα προσπαθούν να μεταβάλλουν την πραγματικότητα (προς όφελος τίνος άραγε;)
      "Η γνώμη μας, η άποψή μας, η παραπλάνησή μας" προφανώς απευθύνονται στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Η έμμεση απειλή πως θα έπρεπε να μας ανησυχεί, επεικονίζει την σκοπιμότητα των γραφομένων στο σχόλιο, αλλά και μία ατυχή απόπειρα τρομοκράτησης. Πραγματικά, λυπάμαι πολύ...

      Διαγραφή
  3. Καλά του τα γράφεις αγαπητέ Κωνσταντίνε.
    Άλλοι είναι τυφλοί και ζητούν το φως τους, αλλοι είναι τυφλοί που δεν θέλουν να δουν ποτέ και το έχουν αποδεχθεί και άλλοι εξυπνάκηδες, άσχετοι, αμόρφωτοι, εμπαθείς και ...πληρωμένοι που είναι τυφλοί και δεν το έχουν καταλάβει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μπορουσες σε παρακαλω αν δωσεις και τον link με την αναφορα του ΟΗΕ σε καποιο επισημο δικτυακο τοπο?

    Spyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Σπύρο, η παρούσα ανάρτηση είναι του Ελεύθερου Τύπου (καθημερινής αθηναϊκής εφημερίδας), αλλά μπορείς να το βρεις και στην εφημερίδα Figaro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι γνωστο απο τα αρχαια χρονια , οτι η Ελλαδα ειναι παμπλουτη σε ΟΛΑ .
    Και ορυκτα να μην ειχαμε , που ομως εχουμε και μαλιστα σε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ , το κλιμα , ο πολιτισμος μας και η Ιστορια μας , ειναι υπερ αρκετα .
    Ο τουρισμος , αν κυβερνουσαν ΕΛΛΗΝΕΣ την Πατριδα , θα επρεπε να ηταν ΟΛΕΣ τις εποχες , μια ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ πηγη εισοδηματος .
    Εαν οι αλλες ευρωπαϊκες χωρες εχουν 10.000.000-15.000.000 τον χρονο επισκεπτες με ιστορια ΓΕΜΑΤΗ ΦΡΙΚΗ και ΒΡΩΜΙΑ , ας υπολογηση καποιος , τον αριθμο , που θα επρεπε να ειχαμε .
    Πιθανως περισσοτερους απ'οτι θα μπορουσαμε να φιλοξενησουμε .
    Αν προσθεσης και τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ σε ποιοτητα τροφημα που ΜΠΟΡΕΙ να παραγη η ευλογημενη γη μας ....
    Ειμαστε λεει χρεωμενοι !!!
    Και ο κοσμακης ο ασχετος επι παντος του επιστητου , τους πιστευη και παρακαλουν τους εφιαλτες , να παρακαλεσουν τους υπανθρωπους φονιαδες , να μας λυπηθουν και να μας δωσουν κανα φραγκο !
    Μωραινει Κυριος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]