Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

156 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ισπανία!


Και η Ισπανία τραβάει το δικό της Γολγοθά. Τα στοιχεία που βλέπουν τη δημοσιότητα κάθε μέρα είναι όλο και περισσότερο αρνητικά για την Τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κυρίως στεγαστικού χαρακτήρα) ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 155,841 δις. ευρώ ή ποσοστό 8,95%

Τον Απρίλιο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί και δείκτη της υγείας του τραπεζικού συστήματος, είχε διαμορφωθεί σε 8,72% και το Μάρτιο σε 8,37% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Στις 9 Ιουνίου η ευρωζώνη ενέκρινε τη χορήγηση δανείου έως 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία για την ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος πλήττεται από την αρνητική πορεία της κτηματικής αγοράς και την άνοδο των επισφαλών στεγαστικών δανείων, που αφορούσαν μόλις το 3,37% των χορηγήσεων το 2008.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία γίνεται προσπάθεια έγκρισης του σχεδίου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών από την Μπούντεσταγκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως η ισπανική κυβέρνηση -και όχι οι τράπεζες- είναι υπεύθυνη για την αποπληρωμή του δανείου έως 100 δισ. ευρώ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

«Η βοήθεια πηγαίνει σε μία κρατική αρχή, το κράτος είναι υπεύθυνο για την αποπληρωμή της βοήθειας και, ως αντάλλαγμα, το κράτος... δεσμεύεται για μια ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού του τομέα και για άλλα μέτρα προσαρμογής», υποστηρίζει ο Σόιμπλε.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]