Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ματ του Πούτιν εναντίον του ΝΑΤΟ


Ζώνη ελεύθερου εμπορίου Συρίας-Ευρασιατικής Ένωσης και αποστολή ειρηνευτικής δύναμης

Γαλλικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο Voltaire Network
Yπεύθυνος σύνταξης: Thierry Meyssan

7 Ιουνίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξετάζει την ίδρυση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Συρίας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, γνωστή και ως "γέφυρα μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού" αποτελείται μέχρι στιγμής από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Της ίδρυσης της ένωσης προηγήθηκε μια τελωνειακή ένωση. Ο λεγόμενος "Ενιαίος Οικονομικός Χώρος" της ένωσης, που διευθύνεται από μια ευρασιατική οικονομική επιτροπή, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ οι προκαταρκτικές μελέτες για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου κατατέθηκαν επίσημα στις 25 Μαΐου 2012 και δεν θα αργήσει η εφαρμογή τους.

Μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Συρίας θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρώσει τις οποιεσδήποτε συνέπειες μιας δέσμης οικονομικών κυρώσεων από τις δυτικές χώρες εις βάρος της Συρίας.


Παράλληλα, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Izvestia, o πρόεδρος Πούτιν σχεδιάζει επίσης την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Συρία, με σκοπό να αποφευχθεί μια εκτροπή της σημερινής κατάστασης σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Γ.Γ. του Οργανισμού της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (Collective Security Treaty Organization, CSTO), Nikolai Bordyuzha - ο CSTO είναι ο νέος αμυντικός οργανισμός που αποτελεί την "απάντηση" της Ρωσίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ- να προβεί σε συγκεκριμένη πρόταση για τον σκοπό αυτό. Η ειρηνική αυτή πρωτοβουλία βρίσκεται στον αντίποδα της εναλλακτικής επιλογής μιας στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ, την οποία εξετάζουν οι χώρες της Δύσης.

Ο Bordyuzha κοινοποίησε αμέσως στον πρόεδρο Πούτιν ότι ο CSTO είναι σε θέση να αποστείλει άμεσα στη Συρία 20.000 άρτια εκπαιδευμένους στρατιώτες του. Τον CSTO απαρτίζουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Η ειρηνευτική αυτή δύναμη θα έχει ως αποστολή της την διαμεσολάβηση μεταξύ των Ε.Δ. της Συρίας και των έμμισθων ένοπλων ανταρτών της λεγόμενης "αντιπολίτευσης".

Η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, διευκρίνισε ότι υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία χωρίς εντολή του ΟΗΕ.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το αν ή όχι η ειρηνευτική δύναμη του CSTO θα δράσει με ή δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]