Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η προσφορά της Ευρώπης στην Ελλάδα

Αλαζονείας ούτις εκφεύγει δίκην (Μένανδρος)
Γράφει η Δέσποινα Β. Τσαμόγλου
Δικηγόρος


Άλλο ένα πέναλτυ φάγαμε από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με τη Guardian της 12/6, ότι «η Γερμανία ίσως πρέπει να θυσιάσει τον Ελλάδα για να σώσει το ευρώ». Πώς αντέδρασαν οι πολίτες της συγκεκριμένης χώρας σε τέτοιο φληνάφημα, δεν μπορώ να γνωρίζω, όμως συνήθως, κανείς δεν ενδιαφέρεται για δεινά άλλων, όταν θεωρεί απίθανο να συμβούν στον ίδιο.

Μου φαίνεται όμως, ότι τόση ανοχή στον κυνισμό με τον οποίο εκτοξεύει αυτή η φουρνιά των «κυβερνώντων» την Ευρώπη, τις αλαζονικές και αυθαίρετες υποθέσεις τους, και τόση απάθεια απέναντι σε μια τερατώδη δήλωση όπως αυτή, που αποτελεί μάλλον πολιτική πρόταση προς υλοποίηση, και όχι κρύο -ακόμη και για έναν Άγγλο- αστείο, έχει να δει η γηραιά και παραπαίουσα ήπειρος από την εποχή του Τσάμπερλεν.
Μήπως είναι έτσι λοιπόν;
Αναγνωρίζει για άλλη μια φορά στην ιστορία της η Αγγλία την γερμανική εξουσία πάνω σε όλους και σε όλα;
Ο καθένας, βεβαίως, μπορεί να υπογράψει πράξη υποτέλειας για λογαριασμό του. Ίσως να μην συνάδει με τα ήθη – όποια κι αν είναι αυτά- των καιρών μας να παραδειγματιστεί ο σύγχρονος πολιτικός της Ευρώπης από τον Λεωνίδα, που όταν οι Πέρσες του ζήτησαν γη και ύδωρ, τους πέταξε σε ένα βαθύ πηγάδι, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί.
Η διαπίστωση όμως, ότι η «πολιτισμένη» και «πεπαιδευμένη» Ευρώπη, σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον, μας αποκαλύπτεται τελικά ελλειμματική, τόσο σε πολιτισμό, όσο και σε παιδεία, καθώς επαναλαμβάνει ανερυθρίαστα συμπεριφορές και τακτικές ολέθρου, μας διευκολύνει να δούμε με κατανόηση την δική της προσφορά στον Ελληνισμό που τόσο ανυπόκριτα αγάπησε.

Με το νου μας στις λέξεις «θυσιάζω» και «θυσία», λοιπόν, και όσο διαρκεί ένα διάλειμμα καφέ, μπορούμε να συντάξουμε έναν πολύ πρόχειρο απολογισμό προσφοράς (highlights) των αυτοκρατοριών, γαληνοτάτων ή μη Δημοκρατιών, ηγεμονιών, βασιλείων και κυβερνήσεων της Ευρώπης προς τον Ελληνισμό τα τελευταία… 800 χρόνια:

1185: άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς (ισοπέδωση)
1204: δεν υπάρχουν λόγια, ας σχολιάσουν σχετικώς τα μπρούντζινα άλογα στην πλατεία του Αγ. Μάρκου της Βενετίας, ελληνικά μιλάνε.
1453: σε ένδειξη ευγνωμοσύνης που άρχισαν να βγαίνουν από το έρεβος χάρις στο Ελληνικό πνεύμα, (ποιος στραβός δεν θέλει το φως του;) και δια της παραλείψεώς τους να συνδράμουν στην άμυνα των χριστιανών, οι δυτικοί χάρισαν στον Ελληνισμό την ευκαιρία να απολαύσει έναν Μεσαίωνα Οθωμανικού χαρακτήρα. Ο Τατσόπουλος και η Ρεπούση αναγράφουν ευχαριστήρια.
1800: (περίπου) ο Έλγιν «σώζει» τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Μάλιστα τα μάρμαρα «καθαρίστηκαν» καλά καλά με οξύ για να ασπρίσουν, καθότι παλιά .
1850: (υπόθεση Πασίφικο, Πάλμερστον)
1915: Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Καθοριστική στην υπόδειξη των τρόπων εκτέλεσης του σχεδίου υπήρξε η συμβολή των Γερμανών «ειδικών»… πορείες θανάτου, αμελέ ταμπουρού, εξοντωτικά ταξίδια προσφυγιάς.
1922: συνωστίστηκαν Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, να παρακολουθήσουν το θέαμα από τα καράβια τους. Ένας Γιαπωνέζος καπετάνιος, που έτυχε να είναι εκεί, όταν κατάλαβε την κατάσταση που επικρατούσε πέταξε ολόκληρο το φορτίο του πλοίου του στη θάλασσα και γέμισε με όσες εκατοντάδες πρόσφυγες μπορούσε να μεταφέρει ασφαλείς στον Πειραιά και στις ελληνικές ακτές. Αλτρουισμός χωρίς χριστιανισμό και ευρωπαϊκό ιδεώδες.
1940-44: οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, και οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι. Και οι Αλβανοί επίσης.
1944: Δεκεμβριανά. Κι άλλοι φίλοι προστίθενται στον κατάλογο.
1946: Εμφύλιος…εθνική και δημοκρατική έξαψη μας κατακλύζει με το πόσο δημοφιλείς γίναμε, σε Ανατολή και Δύση.
1955: Κωνσταντινούπολη, λεηλασία, σφαγή, αρπαγή περιουσιών, μαζικοί διωγμοί.
1964: ομοίως, και τέλος για τους Έλληνες της Πόλης.
1967: φανερό ότι κάποιοι αποφάσισαν και κάποιοι διέταξαν.
1974: Εισβολή από την Τουρκία στην Κύπρο, λεηλασία, σφαγή, αρπαγή περιουσιών, διωγμοί, εγκαθίδρυση του ψευδοκράτους.
Στο δε ανθρωπιστικό μοτίβο του ειρηνιστή γείτονά μας, η Ευρώπη βάζει στη διαπασών το Rondo Alla Turca και καλύπτει τις σπαρακτικές κραυγές. Οι Τούρκοι αγάπησαν τον Μότσαρτ. Παίζουν και τις Όπερές του. Ειδικά την «Σαραϊντάν Κιζ Κατσιρμά». Νιώθουν περήφανοι γιατί θεωρούν ότι ενέπνευσαν έναν ημίθεο. Και καταστρώνουν τα «Φετίχ» τους, ανενόχλητοι…
Όσο για… υφαλοκρηπίδες, Ίμια, παραβιάσεις, Σκόπια…ο έμπορος όπλων κλέφτης θα γίνει; Η κοινωνική Ευρωπαϊκή πολιτική, πάνω απ΄όλα.
2010- … πόσο πιο παραστατικά να εκφράσει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της στον τόπο αυτό και στους ανθρώπους που τον κατοικούν, ως ευγνωμοσύνη για την πλούσια ακτινοβολία που δέχθηκε; Και πόσο δύσκολο είναι να αποφύγει κανείς την τύφλωση, από τόση ακτινοβολία;

Και –ετεροχρονισμένα- για τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Ρήγα των «Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη»:
1798: αυστριακοί αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν στην Τεργέστη, τον φυλακίζουν στην Βιέννη και τον παραδίδουν, με χριστιανική αγάπη, στον πασά του Βελιγραδίου για να τον εκτελέσει και να πετάξει τον πτώμα του στο ποτάμι.

Υπό κάποια έννοια, ναι, δεν μπορούμε να διανοηθούμε τον εαυτό μας χωρίς την Ευρώπη.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Gia avto kai ego nomizo oti to mono ousiastiko pragma pou eipe mexri simera o Tsipras einai: to nomisma den einai Fetix,mono pou eprepe na to pei noritera gia na min mas prizoun toso kairo me to euro i draxmi.
    Oi arxaioi Ellines megalourgisan dioti evlepan prota to diko tous sumferon se antithesi dustyxos me emas tous Neoellines.Isos valoume grigora myalo,to evxomai toulaxiston

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάααντα φταίνε οι άλλοι, εμείς ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θέλες να πεις; Το ότι γίναμε ιστορικός στόχος των Ευρωπαίων, είναι δικό μας φταίξιμο; Δηλαδή, σε έναν βιασμό, όπως τα λες, φταίει το θύμα!!! Ωραία λογική

      Διαγραφή
  3. Ολη η Αληθεια για τους δηδεν πολιτισμενους σε δυο γραμμες .

    Αυτοι ακριβως ειναι οι δηδεν πολιτισμενοι δυτικοι βαρβαροι .

    Μας μισουν και το εκαναν πραξη ΟΛΕΣ τις φορες , οποτε τους επιτρεπαμε να μπουνε στα χωραφια μας .

    Οι αλλοι σχολιαστες ... Τι... κανεις μπαρπα ; Κουκια σπερνω , και το τυρι κουμπαρε .
    Οταν , με το καλο συντομα , μαθουν οι Ελευθεροι Ελληνες ΙΣΤΟΡΙΑ , δεν θα ξαναμιλησουν ΠΟΤΕ ξανα , απο την ντροπη τους , για την πληρη αγνοια και αμορφωσια που τους βασανιζει.
    Αλλα αν ηξεραν , θα αφηναν τους εφιαλτες να ζουν αναμεταξυ μας και να τους πληρωνουμε και για την Γενοκτονια ; Και να μαζευονται και να κουνουν κωλοπανα σε καθε τυχοδιωκτη , Αθεο και ανωμαλο ; Και να καταδικαζουν ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ σε διαμελισμο και εξαφανιση , και τα παιδια μου σε θανατο ;

    Ποιος σας εδωσε τετοιο δικαιωμα ; Ο τσιπρας ; ο σαμαρας ; το καθυστερημενο , του αλκοολικου πορνογερου ; οι κομμουνιστες ; ΠΟΙΟΣ ΡΕ !!!!!!

    Αλλα κανεις ποτὲ να μην ξεχαση , οτι η ΝΕΜΕΣΙΣ δεν ειναι μονο για τους αλλους , ειναι και για ΕΜΑΣ . Κοιταξτε γυρω σας και δεστε ΤΗΝ , ειναι εδω και διαπαιδαγωγη και εσεις αγρον ηγοραζετε , και να μην πεθανη ο Μαμωνας , και ας γινουν ολοι σκουπιδια .
    Ας παρουν στα βρωμικα χερια τους την Αγια Μητερα Πατριδα . Και ας την βιαζουν ολημερις και οληνυχτις οι βαρβαροι λαθρεποικοι και οι Δυτικοι κολασμενοι .
    Πηγαινετε λοιπον εσεις που ακομη ρωτατε , ποιος ειναι ο καλος και ο κακος , για να τον ψηφισετε .
    Το κριμα ειναι μεγαλο αυτης της αποφασης , και η τιμωρια μεγαλυτερη .

    ΕΙΘΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Με άγγιξε από την 1η γραμμή μέχρι το τέλος και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η ελαφρά ειρωνική διάθεσή σας στην τελευταία πρόταση.

    Το ζήτημα είναι τι γυρεύαμε εμείς μέσα σ' αυτό το βάρβαρο συνάφι, που μας ανακάλυψε πρώτη φορά μέσω των Ρωμαίων που μας κατέκτησαν, προσάρμοσαν τα αρχαία θέατρά μας σε δική τους βάρβαρη εκδοχή (αρένες μονομάχων), αντέγραψαν τα πάντα (σκέψη, τέχνη, τεχνογνωσία, μέχρι και τις γλωσσικές έννοιες) και τα διέσπειραν σε όλη την ήπειρο. Για να επιστρέψουν χρόνια μετά σ' έναν βάρβαρο μεσαίωνα, όπου οδηγούσαν ζωντανούς στην πυρά για τα φρονήματά τους και έκαιγαν βιβλία.

    Από τον εφιάλτη αυτό, που οι ίδιες οι καταβολές τους τους οδήγησαν, βγήκαν μόνο όταν μας ΞΑΝΑ-ανακάλυψαν, στην περίοδο της Αναγέννησης. Μας ξαναμελέτησαν και "μαλάκωσαν" - για λίγο. Αλλά η δημοκρατία μας τους κάθονταν μια ζωή στο στομάχι. Οι μοναρχίες έδιναν κι έπαιρναν, από την αρχαιότητα μέχρι να μας ΞΑΝΑ-μελετήσουν και να εφαρμόσουν μια παραλλαγή του αθηναϊκού πολιτεύματος μέσω της βρετανικής "Μάγκνα Κάρτα" και αργότερα να "διαφωτιστούν" κάπως καλύτερα με Ρουσώ και τους υπόλοιπους γνωστούς.

    Την ώρα που παλεύαμε με το οθωμανικό θεριό για την επιβίωσή μας, εκείνοι ρήμαζαν τις ηπείρους ανατολικά, δυτικά και νότια, σφαγιάζοντας τους ιθαγενείς.

    Σε δύο παγκόσμιους πολέμους που αυτοί άρχισαν, χάσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε, για να έρθουν μετά και μοιράσουν οι πρώην αντίπαλοι την λεία μεταξύ τους και εμάς να μας πάρουν για λάφυρο-προτεκτοράτο.

    Και θα ξαναρωτήσω... Τι δουλειά είχαμε σε τέτοιο συνάφι, μια τάχα "Ένωση" που μας βγήκε νέο Ράιχ, και τώρα έχουμε πάθει εξάρτηση και δεν λέμε να ξεκολλήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]