Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισραηλινή κατασκοπεία και χρόνια υπολειτουργία της ΕΥΠ, με ευθύνη πολιτικών

Πώς και γιατί έμεινε χωρίς «κοριούς» η ΕΥΠ
Οι πιέσεις από την εταιρεία που προμήθευσε το σύστημα και η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών


Η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι σημερινή, αλλά -πέρα από κλαυσίγελο- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής ανικανότητας (αν και η χρόνια ανικανότητα μεταφράζεται ως "στοχευμένη") του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σημερινού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

Η επικινδυνότητα, λοιπόν, των λανθασμένων χειρισμών, των πράξεων και ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου, εξέθεσε επί σειρά ετών την χώρα, επειδή δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει επαρκώς το ηλεκτρονικό σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, στις οποίες βασίζεται η εσωτερική (αλλά και η εξωτερική) ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. Η παρατεταμένη πολιτική υπολειτουργία και αδράνεια, είχαν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ υπάρχουν υποψίες και αποχρώσες ενδείξεις για την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών της Ελλάδας.

Το κείμενο που ακολουθεί (το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα") αποτελεί ίσως την κορυφή του παγόβουνου, στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ίσως, η επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει -επιτέλους- να θέσει σε λειτουργία άλλα συστήματα (τα οποία έχουν αγορασθεί αλλά για "παράξενους" λόγους δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως π.χ. το δορυφορικό - γεωγραφικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων του οποίου η λειτουργία "ακυρώθηκε" επειδή είχε ρωσικό λογισμικό...) και να επαναφέρει σε άψογη λειτουργία την ΕΥΠ, μία άκρως ευαίσθητη κρατική υπηρεσία, η οποία πρέπει να λειτουργεί με το καλύτερο δυνατό προσωπικό (και όχι με κομματικούς εγκάθετους) και τον καλύτερο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου να πληρεί στο έπακρο το σοβαρότατο έργο που η πολιτεία της έχει αναθέσει.

Εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών, από καταθέσεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ προέκυψε και ένα «σκάνδαλο κατασκοπείας» σε βάρος των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αναφορές μιλούν για διαρροή, μέσω ισραηλινής εταιρείας, στοιχείων και πληροφοριών από το σύστημα υποκλοπών που χρησιμοποιούσε η ΕΥΠ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως και το 2007. Στελέχη της ΕΥΠ αποκαλύπτουν στις καταθέσεις τους ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζουν, πιέσεις από τους χειριστές του συστήματος, οι οποίοι ανάγκασαν τελικά τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να μείνουν για τρία χρόνια χωρίς κανένα τεχνικό σύστημα υποστήριξης των ερευνών τους.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή την έρευνα σχετικά με την προμήθεια το 2007 ενός γερμανικού συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και Ιnternet κόστους περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, όπως και του αντιστοίχου που προμηθεύτηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο έλληνας αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Οι δικαστικοί λειτουργοί απέδωσαν στον έλληνα επιχειρηματία ότι «χρησιμοποίησε την κυπριακή εταιρεία LIS με πρόσχημα την αναβάθμιση λογισμικού του συστήματος υποκλοπών, στόχος του όμως ήταν να "αποκρύψει" τη διαδρομή των χρημάτων από την πώληση του συστήματος και να αυξήσει το κόστος του».
Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης κατέθεσαν στις 5 Απριλίου 2012 στην ανακρίτρια κυρία Σοφία Φουρλάρη δύο πρώην υποδιοικητές της ΕΥΠ οι οποίοι ανέφεραν ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάποια θέματα διαρροών από ισραηλινή εταιρεία, η οποία μάλιστα μας είχε "κλειδώσει" το σύστημα επισυνδέσεων που μας είχε προμηθεύσει».
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην πορεία της έρευνας, τη δεκαετία του 1990 η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί αντί περίπου 1 εκατ. ευρώ από ισραηλινή εταιρεία ένα μεγάλο σύστημα παρακολούθησης 500 σταθερών τηλεφώνων για υποθέσεις κατασκοπείας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος κτλ. Από την περίοδο 2000-2001 όμως στη χρήση αυτού του συστήματος υποκλοπών προέκυψαν δεκάδες προβλήματα δυσλειτουργίας, αλλά και «διαρροών» που αποδίδονταν στην ισραηλινή εταιρεία.

Η αφήγηση προς «Το Βήμα» πρώην ανώτατου στελέχους των ελληνικών υπηρεσιών είναι αποκαλυπτική: «Επί σειρά ετών είχαμε χάσει τον έλεγχο του συστήματος. Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του μάς δήλωναν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συντηρήσουν και μας ζητούσαν να τους δώσουμε υπερβολικά ποσά. Κάποιο διάστημα είχαμε ενδείξεις ότι υπήρχαν διαρροές στοιχείων από υποκλοπές από αυτούς που είχαν αναλάβει την τεχνική επίβλεψή του. Ηταν επιπλέον φανερό ότι μας πίεζαν προκειμένου να πάρουμε από αυτούς ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα υποκλοπών. Τελικά το 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, και ως το 2007 το υφιστάμενο σύστημα "κλειδώθηκε" και δεν λειτουργούσε. Μάταια προσπαθούσαμε να βάλουμε κωδικούς και να το θέσουμε σε λειτουργία ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ερευνών της ΕΥΠ. Για τουλάχιστον τρία χρόνια δεν είχαμε κανένα τεχνικό σύστημα παρακολουθήσεων. Είχε μάλιστα σταλεί επιστολή από τη διοίκηση της ΕΥΠ στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρξει συνδρομή στο πρόβλημα, χωρίς όμως να βρεθεί λύση. Το είχαμε φυσικά κρύψει για να μη δημοσιοποιήσουμε την αδυναμία μας και το διάτρητο σύστημά μας».

Επί εποχής της πρώτης θητείας του κυρίου Χρυσοχοΐδη 2000-2003 -κυρίως- ξεκίνησαν τα προβλήματα, εντάθηκαν εν συνεχεία επί κ. Φλωρίδη (παρέμεινε μόνο 8-9 μήνες υπουργός), αλλά και επί κ. Βουλγαράκη ο οποίος και αποφάσισε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και μάλιστα είχε πει "όχι αμερικάνικα ή εβραϊκά συστήματα μόνο ευρωπαικά". Και ίσως αυτός είναι ένας λόγος για τον πόλεμο που δέχεται το συγκεκριμένο σύστημα επισύνδεσης. Επίσης σύμφωνα με τα γραφόμενα στο "Βήμα", αναφέρεται ότι το 1990 έδωσαν €1.000.000 για ένα σύστημα που έπιανε μόνο τα σταθερά τηλέφωνα (μέσω ΟΤΕ) και τώρα τους φάνηκαν πολλά τα περίπου 3 εκατομμύρια, για ένα υπερσύστημα που πιάνει τα πάντα (από κινητά, σταθερά, e-mail κ.α.)... Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο "βασίλειο των προμηθειών", το οποίο είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό (ή "εκλεκτικό";) σε συστήματα που ταιριάζουν απόλυτα στο ΝΑΤΟ (να υποθέσουμε πως οι πληροφορίες που συγκεντρώνει η ΕΥΠ και οι έρευνες που διενεργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνονται άμεσα γνωστές στην CIA;). Για την ιστορία, ο διαγωνισμός προμήθειας για το συγκεκριμένο σύστημα επισύνδεσης ξεκίνησε το 2005 -μετά το σκάνδαλο υποκλοπών επί Βουλγαράκη- και ολοκληρώθηκε το 2007 επί υπουργίας κ. Πολύδωρα (η επιτροπή κατέληξε σε 3 (τρεις) προσφορές, μία Δανο-Βρετανική ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, η δεύτερη 3,475 εκ. ευρώ και τέλος, μία τρίτη Γερμανική 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Παρεμβλήθη η τότε αντιτρομοκρατική με αρχική προσφορά της Siemens η οποία άγγιζε τα 14 εκατ. ευρώ και όταν "αντιλήφθηκαν" ότι οι άλλες προσφορές ήταν πολύ χαμηλότερες κατέβασαν την προσφορά στα 7 εκατ. ευρώ(!!!), αλλά ο Βουλγαράκης δεν τσίμπησε και είπε "ότι προκρίνει η τεχνική επιτροπή της ΕΥΠ και μάλιστα το ίδιο σύστημα θα πάρουν και οι δύο υπηρεσίες", όπερ και εγένετο, αφού η ΕΥΠ πήρε το σύστημα το 2007 και η Αντιτρομοκρατική το 2009.

Μετά από όλα αυτά, σε μία Ελλάδα που καταρρέει με ευθύνη των πολιτικών, ίσως κάποιοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων φροντίζοντας να "οπλίσουν" με απόλυτη επάρκεια την ΕΥΠ. Εκτός και εάν κάποιοι προτιμούν να μην υπάρχουν "μάτια" και "αφτιά", προκειμένου να μην καταγράφονται δραστηριότητες οι οποίες είναι ενάντια των Ελληνικών συμφερόντων...


Το FBI βάζει "χέρι" και στο SKYPE

Στον αντίποδα λειτουργίας της ΕΥΠ, το FBI (ούτε καν η CIA!!!) δείχνει να κατανοεί την σπουδαιότητα της συγκέντρωσης πληροφοριών για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ. Έτσι, ξεκίνησαν έναν αγώνα για να ικανοποιήσουν αυτή τους την ανάγκη.
Προσπαθούν 4 χρόνια. Ξόδεψαν 54.000.000 δολάρια. Πλέον διαθέτουν τα μέσα για να κατασκοπεύουν τις συνομιλίες μέσω Skype καθώς και... άλλες μορφές διαδικτυακής επικοινωνίας.
Το FBI είναι έτοιμο να λειτουργήσει την ειδική μονάδα DCAC (Domestic Communications Assistance Center) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών DEA και την υπηρεσία U.S. Marshals.
Η DCAC, θα χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό ικανό να καταγράψει συνομιλίες στο διαδίκτυο, μετά – βέβαια – από την έκδοση σχετικών δικαστικών εντολών.
Με τι κριτήρια θα βγαίνουν οι εν λόγω δικαστικές εντολές, είναι ένα ερώτημα που σίγουρα θα απασχολήσει στο μέλλον.
Πάντως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mashable.com, το διαδικτυακό έγκλημα έχει γίνει ύψιστης σημασίας ζήτημα για το FBI.
Τον Ιανουάριο, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ερευνούσε την ανάπτυξη μιας ειδικής εφαρμογής, η οποία θα “σαρώνει” το Facebook προς αναζήτηση εγκληματικών συμπεριφορών.

ΕΥΠ: Σαν να μην πέρασε ούτε μιά μέρα...
Αρχηγείον Στρατοχωροφυλακής
Αθήναι τη 10 Δεκ 1953

Εκ του υπ’ αριθμ. 69/06 Δεκ 1953 δελτίου πληροφοριών της ΚΥΠ περιήλθων ημίν αι κάτωθι πληροφορίαι:

Aνήρ κατοικοεδρεύων εις περιοχήν πλησίων της πόλεως Θεσσαλονίκης , ακούοντας εις τα ονόματα «Λεβέντης ή Κάγκουρας» επιβαίνων εις μονοκύλυνδρον δίτροχον όχημα αγνώστου μάρκας και κυβικών, στερουμένου αριθμού κυκλοφορίας και φέροντας επί της κεφαλής ειδικού φακού μετά ισχυρού γλόμπου τροφοδοτουμένου δια ασετυλήνης (τύπου οδοντιάτρου), τις μεταμεσονύκτιες ώρες προβαίνει εις σκοπίμους καταστροφάς των ευρισκομένων εις τους εξώστας κατοικιών, κατασκευών σκιάσεως με μοναδικον σκοπόν την επανακατασκευή των υπό του ιδίου εις εξωφρενικάς τιμάς. Εις περίπτωσιν δε αδυναμίας πληρωμής υπό των ενδιαφερομένων απαιτεί ξεχρέωσιν εις είδος, οκκάδων ελαιολάδου , αραβοσίτου, βρώμης, ενίοτε δε και πουλερικών. Εις την επιλογήν των κατοικιών που αναρριχάται ωσάν αιλουροειδές, κυρίαρχον ρόλον παίζει η ηλικία των διαμενόντων εις αυτάς, δεδομένου ότι οι γηραλέοι, ακριβώς λόγω γήρατος, δεν δύνανται να αντιληφθώσι ουδέν. Επιπροσθέτως, απαραίτητον εργαλείον δια τας πράξεις του, άνευ του οποίου δεν θα ηδύνατο να κάμει τι, είναι ο κυλυνδρίσκος εστιάσεως και εθεάσεως προσηρμοσμένων υπ΄ αυτού ισχυρών φακών, τον οποίο χρησιμοποιεί δια τον εντοπισμόν των γηρασκόντων. Πληροφορίαι θέλουσι η ως άνω περιγραφείσα μοτοσυκλέτα να είναι, ή εγκαταλειφθείσα υπό των Γερμανών κατακτητών, ή βοηθείας UNRRA και ως καύσιμον ύλην χρησιμοποιεί φωταέριον (γκαζοζέν) κάνοντας δε χαρακτηριστικόν θόρυβον, ήτοι: Πρρρρρρρ, Κουφ Κουφ και Μπουφ, εξερχομένης παραλλήλος εκ του σωλήνος εκτονώσεως εντόνος λαμπυρίζουσας φλογός.
Επίσης αναφέρεται ότι κατά τας πρωινάς, μεσημβρινάς και εσπερινάς ώρας ούτος εκυκλοφόρει με έτερον ελαφρόν δίτροχον όχημα κινουμένου δια της δυνάμεως των ποδών, μεταφερομένης της αυτής ταύτης ισχύος δια γραναζίου και αλυσίδος εις τον οπίσθιον τροχόν.
Εκ της εκτιμήσεως της υπηρεσίας ο ανωτέρω απατεωνίσκος δεν δύναται να θεωρηθεί ως επικίνδυνος καθώς δια των πράξεών του μοναδικόν σκοπόν έχουσι την απόκτηση χρήμάτων ή αγαθών και την εν συνεχεία διοχέτευσή των εις την αγοράν της Θεσσαλονίκης. Πας όστις αντιληφθεί το παραμικρόν καλείται να σπεύσει πάραυτα εις τον Σταθμόν Βασιλικής Χωροφυλακής Πλαγιαρίου, και αναζητήσας την νεάνιδα Ευφροσύνην Ηλιού, να καταθέσει τας εις γνώσιν του πληροφορίας. Γνωρίζομεν εις τους υποψηφίους καταθέτας οι οποίοι θα σπεύσωσι εις τον σταθμόν, όπως μην θορυβηθώσι ή ταραχθώσι άμα τη αντικρύσει της νεαράς, αύτη φέρει εις τον ώτα την τελευταίας τεχνολογίας και άρτι αφιχθείσης εις την χώραν εκ Γερμανίας πειραματικήν συσκευήν ενισχύσεως εντάσεως ομιλίας λειτουργήσασα δια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ηλεκτρικής στύλης. Σε περίπτωση δε δυσλειτουργίας αύτης , ο καταθέτων ας μην επιχειρησει δια ζώσης την συννενόησιν, βέλτιστον αν ειη προσπαθήσει δια νοημάτων.
Άπασαι αι αστυνομικαί αρχαί της ευρυτέρας περιοχής Θεσσαλονίκης προς τους οποίους τυχόν περιέλθει οιαδήποτε πληροφορία, να μεταβιβάσωσι αύτη άμεσα εις κεντρικήν υπηρεσίαν αφού φροντίσωσι δια την κρυπτογράφισίν της, διότι ο εν λόγω κακοποιός εθεωρείται ειδήμων περί τα τηλεγραφικά καθ’ ότι εθήτευσε εις το Τάγμα τηλεγραφητών στον Σαγγάριο και την Προύσα κατά την Μικρασιατική εκστρατεία του 1919-1922 έχοντας την ειδικότητα του χειριστού των μοντέρνων ηλεκτρικών συσκευών μεταδόδεως μηνυμάτων, μετά ή άνευ καλωδίων.
Πλέον των ανωτέρω, διατάσσεται ο Διοικητής του Σταθμού Βασιλικής Χωροφυλακής Πλαγιαρίου, Ενωματάρχης Πρόδρομος Καρράς όπως αφού μελετώσι τας τεχνικάς οδηγίας και κατανοησθώσει πλήρως τον τρόπον λειτουργίας της συσκευής ενισχύσεως εντάσεως ομιλίας της παρ’ αυτού υπηρετήσασας νεαράς όστις να ηδύνατο να θεραπεύσει οιανδήποτε δυσλειτουργίαν ταύτης, να σπεύσει εις το 490 Τάγμα Τηλεγραφητών και εν συννενοήσει μετά του υπευθύνου Δχστή πολεμικού υλικού και εφοδίων Ανχη Λαζάρου να προμηθευτεί ικανό αριθμό ηλεκτρικών στηλών τύπου BEREC, καταλλήλως προσηρμοσμένων δια την εν λόγο συσκευήν της νεαράς, ώς εφεδρεία.
Εις περίπτωσιν δε κατά την οποίαν κρίνει ότι η δύναμις του σταθμού δεν επαρκεί δια την άμεσον σύλληψιν του δράστου, να αιτηθεί την ενίσχυσίν του δια τμημάτων στρατού καταλλήλως εξοπλισμένων δια πολυβόλων MAXIM ή GATLING.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. τι ναι τούτο! να γελάσουμε λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσική συνέπεια....
    Αντί η ΕΥΠ να υπάγεται άμεσα στον πρωθυπουργό ή καλύτερα σε ένα Συμβούλιο Εθνικών Υποθέσεων,υπήχθει στους ανίκανους και σκουπιδοφάγους λακέδες Βουλγαράκηδες, Χρυσοχοίδηδες,Παπουτσήδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΙΠΟΤΑ... ΟΥΤΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ... ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΕΦΕΡΑΝ (ΝΑ ΑΝΕΛΙΧΘΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ) ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]