Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "αραβική άνοιξη" δεν είναι πια αραβική και εξαπλώνεται με ύποπτους και απρόβλεπτους τρόπους

  • Προφανώς ο περισσότερος κόσμος δεν έχει αντιληφθεί όλους τους λόγους για τους οποίους οι Δυτικοί οργάνωσαν τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και ήθελαν τον Καντάφι νεκρό
Τoυ Μichael Totten, πολεμικού ανταποκριτή
World Affairs Journal

Ο πόλεμος των Τουαρέγκ που σιγοβράζει εδώ και καιρό στο βόρειο τμήμα του Μάλι της Δυτικής Αφρικής έχει πολλαπλασιαστεί σε ένταση τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το στρατιωτικό πραξικόπημα στην πρωτεύουσα Μπαμάκο και την κατάληψη από αντάρτες της αρχαίας εμπορικής πόλης Τιμπουκτού. Οι αντάρτες κήρυξαν πρόσφατα την ανεξαρτησία της περιοχής, ενώ χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται αναζητώντας περισσότερη ασφάλεια, μακριά από τον καυτή έρημο της Σαχάρας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποκλείεται να είχαν λάβει χώρα αν ο Μουαμάρ Καντάφι βρισκόταν ακόμη στην εξουσία στη Λιβύη.

Ο Καντάφι είχε σημαντική στήριξη από τους μισθοφόρους της φυλής Τουαρέγκ, ενός αυτόχθονου λαού της Σαχάρας της οποίας η ύπαρξη στη Βόρεια Αφρική προηγείται χρονολογικά της άφιξης των Αράβων. Για την ακρίβεια, πάνω από μια χιλιετία. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, πολλοί από τα οπλισμένους και εμπειροπόλεμους Τουαρέγκ διέσχισαν την έρημο κάτω από δύσκολες συνθήκες και εγκαταστάθηκαν στο Μάλι, όπου εντάχθηκαν και προσχώρησαν στις "εξεγερμένες" ομάδες αυτής της χώρας.

Το Μάλι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση χώρας. Εντάσσεται στη μουσουλμανική "περιφέρεια" των χωρών της Αφρικής και είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, αλλά παρ' όλα αυτά κατόρθωσε να διατηρήσει ένα σταθερά δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Μέχρι πρόσφατα.

Η σύγκρουση, το πραξικόπημα που επακολούθησε, και η διακήρυξη απόσχισης της μιας από τις δύο κύριες περιφέρειές του δεν αποτελεί μέρος της "αραβικής άνοιξης", αλλά μάλλον ένα είδος μετασεισμού σε άσχετη περιοχή.

Γιατί αυτή τη φορά η αναταραχή δεν οδήγησε στην κατάρρευση κάποιας τυραννίας, αλλά στην ανατροπή μιας δημοκρατίας και - τουλάχιστον προς το παρόν - στη δημιουργία δύο επιμέρους τυραννικών καθεστώτων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]